Domov PR 7 “strupenih” živil, ki povzročajo celulit

7 “strupenih” živil, ki povzročajo celulit

7 zivil ki povzrocajo celulit

Verjetno nihče izmed nas ni navdušen nad izgledom pomarančaste kože, ki se vselej nabira na nepravih delih telesa. Celulit pa ni moteč zgolj iz estetskega vidika, ampak je tudi odraz porušenega ravnovesja v našem telesu. Celulit nastane takrat, ko je v veznih tkivih več strupov, kot jih uspe naše telo izločiti. Zaradi tega je še kako pomembno, da vemo, katera živila so tista, ki celulit povzročajo, saj se jih je mogoče enostavno v velikem loku izogniti. Celulita namreč ne podedujemo, ampak je vselej odraz življenjskega sloga oziroma našega načina življenja. Zato se ne moremo več izgovarjati, da smo pomarančasto kožo podedovali, ampak je potrebno pošteno priznati, da smo si jo z nezdravim načinom življenja pridelali. Zato je izjemno pomembno, da delamo na preventivi in poskrbimo, da bo grdega celulita čim manj. Dejavniki, ki pripomorejo k nastajanju celulita, so poleg živil, ki vam jih bomo razkrili spodaj, še: stres, psihična napetost, kronična utrujenost, slabe prehranjevalne navade, premalo hidracije, predolgo sedenje, premalo telesne aktivnosti, površno dihanje ter nečist zrak.

7 »strupenih« živil je:

1. Sol

Natrij in kalij uravnavata količino vode, ki se zadržuje v našem telesu. Če v telo vnašamo preveč soli, lahko hitro porušimo ravnovesje med njima. Telo se na takšno porušeno ravnovesje odzove s poskusom redčenja tekočine v tkivih. To pa povzroča celulit.

2. Nasičene in trans-maščobe

Takšne maščobe iz mlečnih izdelkov in mesa podvojijo količino prostih radikalov, to pa povzroča nastanek celulita. Podobno je tudi s predelanimi rastlinskimi maščoba, na primer z margarino.

3. Sladkor

Velike količine zaužitega sladkorja povečujejo količino prostih radikalov, kar povzroča nastajanje celulita. Če na primer zaužijemo 300 kcal sladkorja, potem se količina prostih radikalov poveča kar za 140%. Sladkor pomeni, da je naša koža bolj toga, kar hitro vodi do videza pomarančastih vdolbinic. Zaradi sladkorja v telesu se poleni tudi krvni obtok.

4. Kava in kofein

Kofein v kavi je v majhnih količinah neškodljiv. Če pa s količino popite kave pretiravamo, potem postanejo naše arterije manj prožne, poslabša se tudi pretok, počasnejša  je presnova. Vse to vodi v nastajanje neželenega celulita. Kofein se seveda še zdaleč ne nahaja samo v kavi, temveč tudi v pravem čaju, kokakoli itd. Med posameznimi napitki s kofeinom naj bodo vsaj tri ure premora, prav tako ni dobro spiti več kakor tri kave dnevno.

5. Alkohol

Če z alkoholom pretiravamo in namesto ene enote dnevno spijemo dve, se dvigne raven sladkorja v krvi, upočasni se pretok krvi, to pa sprosti več količin prostih radikalov. Poleg tega se zaradi alkohola dvigne tudi raven estrogena, kar pospešuje kopičenje in zadrževanje vode v telesu. Na tak način pa se pospeši tudi nastajanje celulita.

6. Čokolada

Čeprav se ji je težo upreti, pa je čokolada eno izmed živil, ki zaradi vsebnosti sladkorja močno pripomore k nastajanju pomarančne kože. Kot pri vseh »prepovedanih« živilih je tudi pri čokoladi pomembna zmernost. Ena tablica čokolade na dan tako ni problematična, še bolje pa je, če posežemo po temni čokoladi, ki je bogat vir antioksidantov.

7. Enostavni ogljikovi hidrati

Z njimi dobimo v telo veliko glukoze, kar telo shranjuje v obliki maščobnih zalog. Med enostavne ogljikove hidrate štejemo riž, moko, testenine, kruh in sladkor. Telo ob prekomernih količinah teh snovi ne zmore ustrezno presnavljati hrane, v telesu pa se na ta način kopičijo strupi. Strupe skuša telo razredčiti z vodo, to pa se odraža v nastajanju celulita.