Domov Prehrana S hrano nad celulit

S hrano nad celulit

pomaranca

CelulitNešteto žensk pa tudi moških po celem svetu je nezadovoljnih s svojim izgledom zaradi stanja kože, ki mu pravimo celulit. Prav toliko kot je oseb, ki se bojujemo s to nadlogo je tudi metod in načinov s katerimi se je poskušamo znebiti. Masaže, redna telesna aktivnost, skrb za zadostno hidratacijo kože pa so učinkoviti samo v primeru da jih spremlja ustrezna dieta. Še preden pa sestavimo uspešno anti-celulitno dieto je potrebno dobro poznati hrano, ki pripomore k odpravljanju pomarančne kože.

Predvsem se je treba osredotočiti na izbor hrane, ki vsebuje veliko vlaknin ter malo maščob. Taka hrana manj obremenjuje organizem ter mu dovoli da se uspešno in učinkovito bojuje proti celulitu. Ključnega pomena pri kontroli celulita je vnos dovolj velike količine sadja in zelenjave, ki na različne načine pripomorejo k izboljšanju stanja kože. Pomembno je tudi, da jih, če se le da, uživamo surove. V primeru nekaterih vrst zelenjave pa priporočajo, da jih zgolj na hitro skuhamo v kropu ali prepražimo. Le tako bodo v sebi ohranili dobršno vsebnost vitaminov in mineralov.

Seznam sadja in zelenjave:

 • Jagodičevje: jagode, brusnice, maline, robidnice, borovnice,…: ti med vsemi vrstami sadja vsebujejo največ antioksidantov. Antioksidanti so izvrstno sredstvo pri boju s prostimi radikali ter toksičnimi metaboliti. Oboji namreč doprinašajo k izgubi čvrstosti kože.
 • Papaja in korenček: vsebujeta antioksidante, ki preprečujejo poškodbo tkiv.
 • Mango in banana: preprečujeta zadrževanje vode v telesu ter spodbujata cirkulacijo krvi.
 • Pomaranča in grenivka: vsebujeta veliko lecitina, ki pomaga pri učvrstitvi kože.
 • Citrusi ter tropski sadeži: vsebujejo ogromno vitamina C, ki pomaga telesu pri proizvajanju kolagena.
 • Lubenica, kumare, beluši ter zelena: izkazali so se kot dobri diuretiki, s čimer preprečujejo zadrževanje vode v telesu.
 • Špinača, paradižnik, soja, cvetača, paprika ter korenček: tako kot pomaranče vsebujejo lecitin.
 • Leča, mungo fižol ter ostale stročnice: so dober vir vlaknin.
 • Brokoli in grah: pripomoreta k zmanjševanju vnetja vezivnega tkiva.

Vaša zaveznika v bitki proti celulitu pa nista samo sadje in zelenjava. Pri anti-celulitni dieti je pomembno da zaužijemo dovolj antioksidantov ter nenasičenih maščobnih kislin. Hrana bogata z njimi bo v veliko pomoč pri uravnavanju metabolizma telesne maščobe. V to kategorijo živil spadajo predvsem ribe, oreščki, semena,… Spodaj se nahaja podrobnejši seznam ostale hrane, čigar uživanje bo zagotovo pripomoglo k zmanjševanju pomarančne kože.

Seznam živil, ki poleg sadja in zelenjave sodijo k anti-celulitni dieti:

 • Bele ribe, perutnina, stročnice: hrana bogata z esencialnimi aminokislinami, ki preprečujejo zadrževanje vode v telesu.
 • Tuna, losos: ribe z večjim deležem maščob so bogate z zdravimi nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki pripomorejo k hidrataciji kože. Če boste povečali vlažnost kože bo tudi celulit manj viden.
 • Avokado: prav tako vsebuje veliko zdravih maščobnih kislin za lep videz vaše kože. Vendar ne samo to! Nenasičene kisline so v veliko pomoč pri izgubljanju lastne telesne maščobe!
 • Jajca: neverjetno bogata z antioksidanti, ki so največji zavezniki organizma pri boju s toksičnimi presnovki.
 • Ovseni kosmiči in otrobi: zdrav zajtrk pospešuje metabolizem ter tako olajša izgubo kilogramov, poleg tega pa kosmiči in otrobi vsebujejo veliko antioksidantov.
 • Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob: kalcij, ki ga vsebujejo, povečuje izgubo procenta telesne maščobe med dieto.
 • Orehi, lešniki, mandlji, indijski oreščki, sončnična semena, sezamova semena, bučna semena,…: bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki pomagajo izboljšati strukturo vezivnega tkiva.
 • Jajca, perutnina, posneto mleko ter ostala hrana, bogata z beljakovinami: aminokisline, ki jih vsebujejo so osnovne gradnice kolagena. Kolagen je protein, ki sestavlja vezivno plast kože ter ostala vezivna tkiva. Uživanje hrane bogate z beljakovinami torej pripomore k večji čvrstosti kože.
 • Polnozrnat kruh ter testenine, polnozrnati kosmiči: hrana z veliko vsebnostjo vlaknin pospešuje prebavo ter prehod že prebavljene hrane skozi prebavni trakt. Na ta način olajša izločanje neprebavljenih komponent živil iz telesa.

Poleg pravilne prehrane je pri nadzoru celulita pomemben tudi vnos vsaj dveh litrov tekočine na dan. To bo ugodno vplivalo na vašo prebavo ter sproti splakovalo odpadne snovi iz vašega organizma. Namesto vode lahko pijete tudi nesladkane zeliščne čaje ali pa zeleni čaj, znan po njegovi visoki vsebnosti antioksidantov.

Pozabite anti-celulitne kreme ter drage terapije v kozmetičnih salonih! V kolikor se želite znebiti pomarančne kože bo dovolj, da napolnite vaš jedilnik z živili, ki vam bodo pomagala pregnati to nadlogo. V kombinaciji z redno vadbo boste v poletje gotovo vstopili z napeto ter čvrsto kožo!

N. Š.