Domov Kako shujšati Čokolada in hujšanje

Čokolada in hujšanje

cokolada

Zagotovo je zelo malo ljudi, ki ne marajo čokolade in si jo vsaj občasno zares ne zaželijo. Čokolada je seveda zelo priljubljena hrana, ki pa vsekakor ne pride v poštev, ko se govori o dieti in zdravi prehrani, vendar – a je čokolada res tako škodljiva? V zadnjih časih je veliko govora tudi o zdravilnih učinkih čokolade in celo o raznih čokoladnih dietah, s katerimi lahko izgubimo odvečne kilograme. Kako zgleda čokoladna dieta in kakšni so pozitivni učinki čokolade na zdravje, si bomo pogledali v nadaljevanju.

Čokolada in zdravje

Ko govorimo o zdravilnih učinkih čokolade, je potrebno poudariti, da le-ti veljajo predvsem za temno čokolado in ne za mlečne čokolade z raznimi dodatki. Znanstveniki so v zadnjih letih namreč ugotovili, da ima temna čokolada precej pozitivnih vplivov na naše zdravje. Ugotovili so npr. da naj bi dnevno uživanje temne čokolade v zmernih količinah preprečevalo bolezni srca in ožilja, saj se v temni čokoladi nahajajo snovi, ki se jim reče flavonoidi. Druga študija iz Amerike je pokazala, da ima pozitiven vpliv na slab holesterol. Poleg omenjenih učinkov naj bi zmerno uživanje temne čokolade ugodno vplivalo tudi na relaksacijo žil in strjevanje krvi, ohranjanje dobrega vida ter ima pozitivne učinke in koristi pri preprečevanju in zdravljenju obolenj jeter.

Čokoladna dieta

Kaj pa izgubljanje teže s pomočjo čokolade? S kratko raziskavo po spletu se hitro najdejo razne čokoladne diete, ki naj bi bile uspešne. Najbolj znana dieta je v zadnjem času zagotovo »Dieta s testeninami, kokicami in čokolado«, ki jo je izumil Lenny Neimark. V omenjeni dieti se sicer poudarja tudi druga hranila, a je pomemben poudarek na uživanju temne čokolade, ki vsebuje veliko antioksidantov in ima prej omenjene dobre učinke na naše zdravje. Jedilnik pri tej dieti naj bi bil vsak dan enak, in sicer:

  • za zajtrk lahko izbirate med sadno solato in žitaricami,
  • za malico uživajte kokice in sadje,
  • za kosilo si lahko privoščite testenine s solato,
  • za popoldansko malico imate na izbiro kokice, zelenjavo ali sadni mlečni napitek,
  • za večerjo pa rezance s paradižnikovo ali česnovo omako.

Pri tem jedilniku si lahko vsak dan privoščite kot prigrizek (tudi v nočnih urah) 30 g temne čokolade. Seveda pa ima tudi ta dieta precej prepovedanih živil, in sicer: alkoholne pijače, sol, sladkor, mastno sadje in zelenjava, cvrtje, rdeče meso, oreščki in semena, kava, slani prigrizki itd. Za vse, ki se nočejo odreči čokoladi, je lahko ta dieta res zanimiva, če pa res deluje, se lahko prepričate sami.