Domov Prehrana 7 vrst zelene zelenjave na vašem jedilniku

7 vrst zelene zelenjave na vašem jedilniku

7 vrst zelene zelenjave

Zelena zelenjava je izjemno zdrava. To vemo praktično vsi, a žal še vedno tovrstna živila premalo vključujemo v svoje jedilnike. Vsa zelena zelenjava je bogata s klorofilom, ki dela zelenjavo zelene barve. Se pa posamezne vrste zelene zelenjave med seboj razlikuje po hranljivih snoveh, ki jih vsebujejo. Različne vrste zelene zelenjave imajo zato različen vpliv na naše zdravje. Pa si poglejmo, katere vrste te zelenjave bi se morale znajti na vašem jedilniku!

Zelena solata

Zelena solata je med vsemi vrstami zelenjave pogosto največkrat na naših mizah. Solata je bogata z vitamini, vlakninami, odlična je tudi za uravnavanje prebave in je vir antioksidantov. Zelena solata je lahko na našem jedilniku prav vsak dan – lahko jo jemo kot prilogo pri kosilu ali večerji, lahko pa si pripravimo bogato zeleno solato v kombinaciji s tuno ali piščancem – v tem primeru je solata lahko samostojna jed.

Ohrovt

Ohrovt je ena izmed najbolj zdravih zelenih rastlin. Pohvali se lahko z vsebnostjo vitamina K, ki je sicer izjemno redek. Ohrovt je tudi pomemben vir antioksidantov, ki zavirajo nastanek raka, razstrupljajo naše telo in blagodejno vplivajo na naše počutje. Antioksidanti tudi zavirajo ter upočasnjujejo proces staranja. Ohrovt je tako izjemno bogat s hranljivimi snovmi, po drugi strani pa vsebuje zelo malo kalorij, kar bi ga moralo uvrščati med najpogosteje pripravljena živila na naših jedilnikih.

Špinača

Špinača je svetovno poznana zelena rastlina, ki se zelo priporoča vsem tistim, katerim primanjkuje železa. Tako v listih kakor v steblu špinače se nahaja veliko folatov in železa, ki so ključni za tvorjenje krvi in pomagajo pri zdravljenju slabokrvnosti.

Brokoli

Brokoli se zaradi svojih blagodejnih zdravilnih lastnosti pogosto uvršča med superživila– vsebuje ogromne količine antioksidantov, prehranskih vlaknin ter kalija in magnezija, ki sta ključna pri zniževanju krvnega pritiska. Antioksidanti v brokoliju telo ščitijo pred rakavimi obolenji. Brokoli vse te zdravilne lastnosti ohrani le, če ga ne kuhamo predolgo, s čimer bi vse hranljive snovi uničili. Zaradi tega je brokoli najbolje pripravljati na pari. V kuhinji se lahko uporabijo tudi listi te rastline.

Blitva

Blitva je bogat vir vitaminov, mineralov, dietnih vlaknin in fitonutrientov.  V blitvi se nahaja tudi veliko betakarotena, ki se v našem telesu pretvarja v vitamin A. Blitva je odlična tudi, če želimo zaužiti dovolj kalija, vitamina C, magnezija ali železa. Ta zelena zelenjava vsebuje tudi kompleksne ogljikove hidrate, ti pa se v telesu spremenijo v glukozo in nam dajejo energijo. Blitva blagodejno vpliva tudi na živčevje, ohranjanje koncentracije, krepi kosti, pomaga pri presnovi maščob, spodbuja tvorjenje rdečih krvničk, povrh vsega pa vsebuje le malo kalorij.

Regrat

Regrat je izjemno hranljiva zelenjava, nekateri jo celo uvrščajo med najbolj hranljivo rastlino nasploh. Vsebuje ogromno antioksidantov in snovi, ki so odlične za prebavni sistem, prav tako pa se regrat priporoča v boju zoper različne viruse. Regrat je tudi bogat vir železa. Regrat je moč nabrat kar v naravi, toda pri tem je potrebno paziti, da ga nabiramo na neoporečnem in neonesnaženem travniku.

Zelje

Zelje se priporoča pri boju zoper raka, odličen je za prebavo in za zdravje srca ter ožilja. V njem se nahaja veliko hranljivih snovi in vitaminov, prav tako je zelje bogat vir vlaknin. Je dobrega okusa in neverjetno hranljiv.