Domov Prehrana 5 skrivnosti Goji jagod

5 skrivnosti Goji jagod

goji jagode

Goji jagode so ena izmed najbolj zdravilnih rastlin, ki so jih že tisočletja uporabljali v kitajski tradicionalni medicini, v zadnjem času pa postajajo vse bolj poznane in priljubljene tudi na zahodu. Goji jagode v kitajski ljudski modrosti veljajo za eno najbolje varovanih skrivnosti za dolgo in zdravo življenje. Kaj dela to rastlino tako posebno in zakaj je njeno uživanje tako blagodejno?

1. Goji jagode – vir antioksidantov

V goji jagodah se nahaja veliko antioksidanta zeaksantin, ki je pomemben pri zaščiti pred močno UV sončno svetlobo. Ta antioksidant se navadno povezuje z dobrim vidom, hkrati pa zmanjšuje možnost, da bi s staranjem razvili bolezni oči.

2. Blagodejno vplivajo na celoten organizem

Goji jagode poleg pozitivnega vpliva na delovanje oči, blagodejno vplivajo na delovanje celega telesa in organov. Tako ščitijo jetra, čistijo kri, uravnavajo delovanje hormonov in skrbijo za centralno živčevje, odlično vplivajo tudi na zdravje las in kože, izboljšujejo plodnost in libido, podaljšujejo življenje, mnogi pa jih priporočajo tudi kot dopolnilo raznim shujševalnim dietam. V goji jagodah se skrivajo esencialne aminokisline, beljakovine, vitamini, minerali, ogljikovi hidrati, železo in cink.

3. Dopolnjujejo ostale snovi, da naše telo deluje normalno

Goji jagode so samostojno živilo, hkrati pa izjemno učinkovito dopolnijo našo vsakodnevno prehrano. S tem poskrbijo za optimalno delovanje naših notranjih organov. Mnogi njihovo uporabo svetujejo še zlasti pri razstrupljevalnih in shujševalnih dietah. Goji jagode namreč poskrbijo, da kljub dietnemu prehranjevanju nadomestimo vsa pomembna hranila, ki jih telo nujno potrebuje.

4. Uporabljamo jih lahko na različne načine

Goji jagode je moč uporabljati na različne načine. Kot vsako suho sadje jih lahko dodamo palačinkam, mafinom, jemo jih lahko samostojno, lahko jih kombiniramo z raznimi sladicami, dodati jih je moč celo tako tradicionalnim živilom kot je potica. Jagode so odlične tudi za pripravo sokov, kuhanje marmelade ali pripravo smoothie-jev. Namesto, da zanje plačujemo visoke cene, jih lahko vzgojimo kar na domačem vrtu – kupiti je moč sadike in jih posaditi doma na vrtu. Goji jagode lahko uporabimo tudi za čaj. Vsi načini uporabe teh skrivnostnih jagod so naravni, okusni in, kar je najpomembneje, zdravi.

5. Smoothie iz goji jagod – energijska bomba

Za smoothie potrebujete malo sestavin in je pripravljen v zelo kratkem času. Povrh vsega je izjemno zdrav in okusen. Za pripravo so potrebni dve skodelici vode, goji jagode, 1 banana, pol skodelice gozdnih sadežev, po okusu pa lahko dodamo tudi med. Vse skupaj damo v mešalnik in dobro zmešamo. In, voila, okusen smoothie je gotov!