Domov Diete Shujševalna dieta

Shujševalna dieta

tehtnica

Za shujševalno dieto se osebe ponavadi odločijo zaradi nezadovoljstva glede svojega telesa in si ga želijo preoblikovati. A na žalost se večina ljudi loti diete na napačen način, zato bi vam predstavila nekaj dejstev.

Metode shujševalnih diet

Merjenje pasuPoznamo več različnih metod shujševalnih diet. Najprej so tukaj diete z omejitvijo energije. Sem spada hipokalorična dieta (torej merjenje energijskega vnosa v telo s pomočjo kalorij – shujšamo tako, da zmanjšamo vnos kalorij v telo.) in pa post. Potem obstajajo diete, ki temeljijo na posebnem razmerju hranilnih snovi. Poznamo diete z malo ogljikovimi hidrati, beljakovinsko, dieto z malo maščob itd. Sem spadajo tudi dietni obrazci, torej na primer Herbalife in Minikal, ki vsebujejo malo kalorij in večjo količino beljakovin. Lahko pa se lotimo tudi posebnega režima prehranjevanja, kot so recimo jin-jang izbor živil, hujšanje z luno, vegetarijanska ali veganska prehrana, poudarek na žvečenju hrane in še bi lahko naštevali. Nekateri se poslužujejo tudi zdravilnih učinkovin, kot so razni čaji ali tablete, ki vplivajo na presnovo in izločanje ali pa znižujejo tek. Seveda pa je bistvenega pomena pri vsakem hujšanju povečana telesna aktivnost in sprememba dosedanjih prehranjevalnih navad oz. razvad.

ITM

Preden se lotite shujševalne diete se temeljito zmerite in stehtajte. Nato si izračunajte ITM (indeks telesne teže), da vidite, ali je hujšanje sploh potrebno.

Vrednosti indeksa telesne mase:
Do 18,50 – podhranjeni
18.50 – 24.9 – normalno
25.0 – 30.0 – debelost 1. Stopnje
30.0 – 40.0 – debelost 2. Stopnje
40 in več – debelost 3. Stopnje

Redni obroki

Ko se lotite hujšanja je najbolj pomembno, da se obrokom izogibamo; nasprotno: na dan je priporočljivih 5 obrokov, najbolj pomembno pa je, da ne izpustimo zajtrka, kosila ali večerje. je.

Ne pretiravajte!

Nikakor ne smete pretiravati! Mnogi zaradi hipne želje omejijo vnos kalorij na minimum, kar spet ni v redu. Telo konec koncev energijo vseeno rabi za normalno delovanje. S pretiravanjem ne boste shujšali, samo škodili boste svojemu zdravju in dobremu počutju.

Raznolika prehrana

Jejte raznoliko! Lažjo in nasitno hrano, sladko in slano. Tudi s sadjem ne pretiravajte, saj ima le-to veliko količino sladkorja v sebi, zaradi katerega se prav tako lahko zredimo, če ne pojemo zraven nekaj beljakovinskega.

Spanje

Hujšanje med spanjem
Hujšanje med spanjem

Mnogi se tega ne zavedajo, a spanje je eden izmed ključnih dejavnikov pri hujšanju. Na dan naj bi odrasla oseba spala od 7 do 8 ur, a potrebe se lahko razlikujejo glede na telesno aktivnost podnevi, spol, bioritem in količino vsakodnevnega stresa.

Triki za uspešnejše hujšanje

  • Če hujšate po metodi zmanjšanja vnosa kalorij se bo telo kmalu začelo odzivati z počasnejšim izgubljanjem teže. Zakaj? Telo bo poskušalo ustvariti zalogo za hude čase. Svoje telo ukanite z občanih večjim vnosom kalorij (npr. enkrat tedensko 1800 namesto 1500 kalorij dnevno).
  • Ne hodite v trgovino lačni! Ob pogledu na čokolado ali druge dobrote vam bo zakrulil želodec in skoraj nemogoče se bo upreti le majhnemu grižljaju..
  • Mehanizem za lakoto in žejo je v možganih enak. Zato, prede posežete po hrani, popijte kozarec vode. Morda ste le dehidrirani.
  • Naravna svetloba in sonce pomagata pri razgrajevanju maščob, zato preživite kar se da veliko časa v naravi.
  • Preden se odpravite v posteljo dobro prezračite spalnico. Za vsako stopinjo manj bo telo porabilo 50 kalorij. Idealna sobna temperatura je 20 stopinj.
  • Želodec rabi približno 20 minut, da pošlje možganom signal, da je sit. Zato jejte počasi in prežvečite vsak grižljaj.
  • Zadnji dnevni obrok zaužijte 3 ure preden se odpravite spat.
  • Povejte svojim prijateljem in družini, da skušate izgubiti prekomerno telesno težo – tako vas bodo lahko na vsakem koraku opominjali, da ‘res ne rabite tistega kosa pice in vas spodbujali ter bodrili.

Julija Š.