Domov Diete Razstrupljevalna dieta

Razstrupljevalna dieta

razstrupljevalnadieta

Kako učinkovito razstrupiti vaše telo?

Mnogo strokovnjakov in zdravnikov je mnenja, da je post ali občasna razstrupljevalna dieta ključna za ohranjanje našega zdravja. Na vsake toliko si je torej dobro povsem razstrupiti svoje telo, v katerem se skozi hiter življenjski tempo in mnoge stresne situacije, nabira mnogo odpadnih in zdravju škodljivih stvari. Navadno vam bodo ljudje povedali, da so razstrupljevalne diete zahtevne in od človeka terjajo veliko odločnosti in potrpljenja. Sedaj je moč vaše telo razstrupiti na bolj enostaven, a še vedno zelo učinkovit način.

Kako torej izgleda takšna razstrupljevalna dieta, katere se lahko loti praktično vsakdo?

Najbolje pri tej razstrupljevalni dieti je, da si jedilnik zanjo sestavljate kar sami. To pomeni, da si dieto lahko prilagajate vašim specifičnim preferencam in potrebam. Pomembno je le, da upoštevate, kaj v dieto lahko in česa vanjo ne smete vključiti. V dieto tako lahko vključite sadje v kateri koli obliki. To pomeni, da je lahko sveže, posušeno, konzervirano ali celo zmrznjeno. Lahko si iz sadja iztisnete tudi naravni sok, brez da bi mu dodali sladkor, smoothie ali pa si delo olajšate tako, da si kar v trgovini kupite sadni sok, ki ni sladkan. Poleg tega je priporočljivo, da v dieto vključite tudi zelenjavo, ravno tako v kateri koli obliki. Važno je le, da zelenjava ni zasoljena. Poleg zelenjave in sadja na sto in en način lahko med razstrupljevalno dieto jeste še riž, tofu, sveže ribe, kaše, riževe vaflje, naravne jogurte, nesoljene oreščke in semena, pri kuhanju hrane pa uporabljajte samo ekstra deviško olivno olje, črni poper (cel, ne drobljen) in balzamični kis. Poleg hrane je pomembno tudi, da popijete vsaj dva litra tekočine na dan. Pijete lahko vodo ali nesladkan čaj.

Med razstrupljanjem vašega telesa se je bolje ogibati mlečnim izdelkom in mleku, perutnini, rdečemu mesu in vsakovrstnim mesnim izdelkom – na primer klobasam, paštetam, hrenovkam. Prav tako se je bolje izogibati izdelkom, ki vsebujejo pšenico na primer kruh, pite, torte, kosmiči in tako dalje. Med dieto se odrecite tudi čipsu, sladkarijam, alkoholu, kavi, hitri prehrani in vsakršnim gaziranim pijačam.

Tako lahko za zajtrk med razstrupljevalno dieto pojeste sveže sadje (lahko tudi sok ali smoothie), naravni jogurt in med za sladkanje, če ne gre drugače. Poleg tega si lahko privoščimo muslije in uporabimo naravni jogurt za preliv namesto mleka, kateremu se je bolje izogibati. Nekateri pa prisegajo na razne kaše – na primer na bananino kašo, ki jo naredimo tako, da zmešamo malo vode, naravni jogurt, banano, malo rozin in dodamo žličko medu. Za kosilo si lahko privoščimo zelenjavno juho in na primer ovseno torto. Ali pa si pripravimo mediteransko solato, ki jo jemo skupaj z riževimi vaflji. Za kosilo si lahko privoščimo tudi ribo, kuhano zelenjavo, pečen krompir, tuno v solati ali svežo zelenjavo. Za večerjo je dobro pojesti nekaj lahkega, kot je na primer riž, zelenjava, ki jo pripravimo v voku, ananas, paradižnik ali pečen losos.

Skrivnost uspešnosti takšne razstrupljevalne diete je v tem, da se sploh ne zavedate, da ste na dieti, saj si svoj jedilnik še vedno kreirate sami. Tako na prijeten način poskrbite za učinkovito razstrupljanje vašega telesa.