Domov Prehrana Zdrava nadomestila za beli sladkor

Zdrava nadomestila za beli sladkor

zdravanadomestilazabelisladkor

Verjetno se zelo poredko vprašate, kakšen sladkor zaužijete, ko se sladkate z različnimi čokoladami, bonboni in pecivom. Zadnje čase se posveča veliko več pozornosti tej temi in je tako lažje priti do odgovora, kaj uporabiti namesto dobro zasidranega belega sladkorja v naših kuhinjah. Že dolgo se govori, da le-ta ni najboljša izbira, saj gre za kemični izvleček sladkorne repe ali trsa, ki ne vsebuje vitaminov in mineralov, ampak celo porabi še tiste, ki jih pridobimo iz sadja in zelenjave. Je ogljikov hidrat z ogromno kalorijami, ki pospešuje kancerogene procese, zakisa naše telo in kri ter povzroči hiter dvig ravni krvnega sladkorja, ki samo navidezno ustvari občutek potešenja želje po sladkem. Niso pa vsi sladkorji enaki, saj so nekateri v zmernih količinah celo zdravi.

Najlažje je beli sladkor zamenjati z rjavim ali rumenim trsnim sladkorjem. Res je, da naj bi vsebovala več mineralov, pa vendar je potrebno pri rjavem sladkorju biti pozoren na njegovo pridelavo. Vse pogosteje je namreč slišati govorice, da rjavi sladkor naredijo le z dodajanjem barvil ali melase belemu sladkorju.

Prav tako so na trgu dostopni sladkorji, kot so fruktoza, sok sladkornega trsa v prahu, koncentrati sadnih sokov, sladkorni alkoholi, naravni rjavi sladkor (demerara). Za vse velja, da so boljša izbira kot beli sladkor, vendar je njihova dodana vrednost v večji količini mineralov in vitaminov precej manjša, kot je skušajo prikazati. Tudi vsem dobro poznani med kljub njegovim zdravilnim učinkom (vitamini, minerali, encimi, antioksidanti) uživajte le poredko, saj se kot običajen sladkor hitro absorbira v krvni pretok in ima visok glikemični indeks.

Izberite tekoča sladila

Danes številne organizacije in šole zdrave prehrane učijo, da so edine sprejemljive oblike sladkorja takšne, ki niso kristalizirane. Sladkor je v naravi v tekoči obliki, tudi sam proces pridobivanja sirupov pa je zahtevnejši od masovne industrije sladkorja, zato se to pozna na njihovi ceni . Vedite le, da sem ne uvrščamo umetnih sladil, ki jih ponujajo v tekoči obliki!

Javorjev sirup je izdelan iz soka javorjevih dreves. V primerjavi z rafiniranim belim sladkorjem je manj obdelan in vsebuje vitamine ter minerale, ki čistijo organizem. Lahko ga uporabljamo za sladkanje kave, čajev, polnozrnatih kosmičev, jogurta, palačink, vafljev, sadnih solat, sladoleda. Odličen je tudi pri pripravi sladic, kot so jabolčni zavitek, štruklji ter peciva.

Agavin sirup pridobivajo iz rastlin agave. Je brezbarven in blagega okusa, kar pomeni, da se ga izredno lahko uporablja namesto belega sladkorja, saj ne bo vplival na okus ali videz sadja, sladice ali napitka. Vsebuje manj kalorij in ogljikovih hidratov, je pa enako sladek in razkisa telo. Uporaba je zato raznolika – pudingi, marmelade, sladoled, napitki, pecivo…

Melasa je stranski produkt pridobivanja sladkorja iz sladkornega trsa in je gost ter temen sirup. Vsebuje ogromno hranilnih snovi (magnezij, baker, železo) in vitaminov. Melasa je edino sladilo, ki telesa ne zakisa, in je uspešen zaviralec rakastih tvorb.

Stevia je naravna alternativa sladkorju. Izvira iz Južne Amerike, je kar 300-krat slajša od navadnega sladkorja, poleg tega pa ne povzroča zobne gnilobe in nima velike kalorijske vrednosti. Njena pozitivna lastnost je, da uravnava krvni sladkor, torej je primerna tudi za diabetike. Primerna je za kuhanje in peko, saj je nadvse temperaturno stabilna.

Eden od začetnih korakov naj bo zamenjva prečiščenih sladil za neprečiščena, vedno pa imejmo v mislih, da so sladila v našem življenju dejansko skorajda nepotrebna, zato poskrbimo za svoje zdravje in omejimo sladkanje.

T. R.