Domov Prehrana 10 živil, ki vam bodo pomagala prečistiti vaše telo

10 živil, ki vam bodo pomagala prečistiti vaše telo

10zivil

Po obdobjih prehranjevanja s težko in mastno hrano je organizem priporočljivo osvoboditi vseh strupov, ki so se med obdobjem izobilja nagrmadili v telesu. Obstaja veliko postopkov in tehnik s katerim lahko iz svojega telesa očistite odpadne snovi. Med najpomembnejše izmed njih gotovo spada izbor zdravih živil.

Poglejte si seznam 10 živil, ki so znana kot najučinkovitejši pomočniki pri razstrupljanju telesa.

1. Sezonsko sadje

ČešnjeSadeži imajo izjemno visoko vsebnost vode, ki pomaga vašemu telesu pri odplakovanju toksinov. So zelo lahko prebavljivi ter vsebujejo veliko antioksidantov, vlaknin, ter mineralov in vitaminov (še posebej vitamina C).

2. Zelena zelenjava

Preden pričnete z razstrupljevalno dieto napolnite vaš hladilnik s špinačo, blitvo, zeleno solato, vodno krešo, rukolo, ohrovtom ter ostalo zeleno listnato zelenjavo. Če želite vašemu vsakodnevnemu jedilniku dodati še malo ekstravagance, ne pozabite na modro zelene alge ter algo spirulino. Vsa ta živila so bogata s klorofilom, ki organizmu pomaga pri izplavljanju strupov kot so sestavine smoga, ostanki težkih kovin, herbicidov, čistilnih sredstev ter pesticidov.

3. Citrusi

Limone, pomaranče, limete ter mandarine veljajo za prava sadna čudesa! Poleg tega da odstranjujejo odpadne snovi iz telesa tudi aktivirajo številne encime v prebavnem traktu ter na ta način pospešujejo presnovo. Svojo najpomembnejšo funkcijo opravljajo v jetrih, kjer pomagajo presnavljati strupe v manj toksične metabolite. Za to je zaslužen predvsem vitamin C, ki ga je v citrusih v izobilju. Ne pozabite, zadosten vnos vitamina C je ključnega pomena pri prečiščevanju telesa! Za še večji učinek razstrupljanja začnite dan s kozarcem mlačne vode, pomešane s sokom polovice limone.

4. Česen

ČesenStrok česna na dan odžene zdravnika stran! Bodisi ste ljubitelji česna ali ne, v kolikor želite razstrupiti svoje telo, dodajte sveže sesekljan strok česna solati ali pa katerikoli kuhani jedi. Vaša jetra vam bodo zagotovo hvaležna. Tale aromatična zelenjava namreč prav tako kot vitamin C spodbuja jetrne encime pri pretvarjanju strupov v manj toksične molekule.

5. Brokoli

Ima visoko vsebnost antioksidantov ter vitaminov in mineralov ter tako pomaga pri odstranjevanju odpadnih produktov iz telesa.

6. Zeleni čaj

Predstavlja odlično, če ne še boljšo alternativo vodi, saj je poln antioksidantov, ki v jetrih pomagajo pri nevtralizaciji toksinov. Še posebej so učinkoviti antioksidanti imenovani katehini, ki so znani po temu, da izboljšujejo jetrno funkcijo.

7. Mungo fižol

Mungo fižolTa nenavadna vrsta fižola je še posebej cenjena pri Ajurvedskih zdravnikih, ki jo uporabljajo že več tisoč let. Je poln vlaknin ter izjemno lahko prebavljiv. Poleg tega ga odlikuje tudi zanimiva in edinstvena lastnost. Ko potuje po prebavnem traktu se nanj vežejo strupi ter se s skupaj z njim tudi izločijo iz telesa.

8. Surova zelenjava

Čebula, korenček, artičoke, beluši, zelje, blitva, cvetača, paradižnik, kumare, paprika, por, kurkuma, peteršilj… Različne kombinacije teh vrst zelenjave bodo v pomoč jetrom pri izločanju škodljivih snovi iz telesa. Surova zelenjava ima visoko vsebnost glutationa ter žvepla, ki sta pomembni molekuli pomočnici pri razstrupljanju.

9. Oreščki in semena

Ne pozabite v prečiščevalno dieto vključiti tudi lanenih, sončničnih, bučnih, sezamovih semen ter mandljev, orehov, lešnikov, indijskih oreščkov,…Zaradi svoje lahke prebavljivosti bodo ugodno vplivali na vašo prebavo.

10. Omega-3 maščobne kisline

Med dieto zaužijte dovolj hrane, ki vsebuje zdrave maščobe. Omega-3 maščobne kisline bodo prevlekle stene prebavnega trakta ter nase vezale škodljive substance. To bo zvišalo delež toksinov, ki se bodo izločili iz telesa brez da bi se pred tem sploh absorbirali v kri. Za večerjo si torej privoščite namaz iz avokada, solato zabelite z oljčnim oljem, ali pa za malico prigriznite pest oreščkov.

N. Š.