Domov Diete Poletna dieta

Poletna dieta

poletna_dieta

V zimskih mesecih se nemalokrat zgodi, da pozabimo na zdravo prehrano in namesto sadja ter zelenjave veliko rajši sežemo po potici, piškotih in drugih dobrotah, ki tako zelo prijajo v zavetju toplega kamina. Tudi, če se nam na boke prikrade kakšen odvečen kilogram, ga lahko s širokimi volnenimi puloverji zelo uspešno skrijemo. Vendar je na vrata potrkala pomlad in  čas je, da lenobno posedanje ob zimskih večerih zamenjamo z bolj aktivnimi dejavnostmi. Že najbolj preproste spremembe lahko v veliki meri prispevajo k bolj zdravemu načinu prehranjevanja. Če boste upoštevali naslednje namige, vam bo poletna preobrazba zagotovo uspela.

Spomladansko čiščenje

Naravno razstrupljanje telesa bo pripomoglo k izboljšanju prebave, zmanjšanju različnih vnetij in izboljšanju zdravja. S prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin boste svojemu telesu omogočili, da ponovno zadiha in se znebi odvečnega balasta. Ena izmed najbolj pogostih očiščevalnih diet je t.i. detox dieta, ki iz telesa izloča toksine in tako očisti telo. Takšna dieta naj ne bi trajala več kot  pet dni, najbolje pa jo je izvajati od ponedeljka do petka, saj je ob koncih tedna težje začeti oz. izvajati spremembe v prehrani. Dieta vsebuje zadostno količino živil z nizkim glikemičnim indeksom in visoko vsebnostjo vlaknin. Takšna prehrana vas bo zalagala z energijo, ki jo potrebujete čez dan.

1. Izogibajte se kavi

Kava vsebuje preko 700 hlapljivih snovi, od tega 200 vrst kislin, več vrst alkoholov, aromatičnih snovi in estrov, poleg tega deluje kot diuretik in lahko med očiščevalno dieto neprijetno vpliva na vaše razpoloženje. Namesto kave raje pijte zeleni ali beli čaj, ki vsebuje veliko antioksidantov. Najnovejše študije so ugotovile, da sestavina katehin, ki se nahaja v zelenem čaju, stimulira telo pri kurjenju kalorij. Katehin ima tudi protivnetni učinek prav tako pa zmanjšuje možnost rakavih obolenj. Okusen namig: Zeleni čaj z okusom hruške, je z nekaj kockami ledu odličen osvežujoč napitek.

2. Jejte veliko pisanega sadja.

Sadje in zelenjava vsebujejo veliko vlaknin, mineralov in vitaminov. Z uživanjem pisanih, svežih sadežev  boste vaše telo zalagali s potrebno energijo, ki jo potrebuje za uspešno razstrupljanje.

3. Beljakovine so pomembne.

Vsak obrok naj vsebuje beljakovine, uživajte jajčni beljak, pusto piščančje in puranje meso, ribe ter sojo. Med očiščevalno dieto ne jejte rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

4. Poskrbite za zadosten vnos multi vitaminov in probiotikov.

T.i, prijazne bakterije pomagajo vzdrževati zdravo prebavno mikrofloro. Zdrava prebava pa je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega telesa.

5. V vašo prehrano vključite olja in maščobe.

Laneno seme, olivno olje, avokado, oreščki in semena imajo protivnetni učinek.

6. Pijte zadostno količino vode.

Na dan spijte vsaj osem kozarcev vode. Voda spodbuja metabolizem, vzdržuje energijo in daje občutek sitosti.

Priporočljivo je, da svojemu telesu privoščite pet dnevno očiščevalno dieto vsakih nekaj mesecev oz. pred vsako spremembo letnega časa. Čeprav ne gre za drastično spremembo, se boste v teh petih dneh osredotočili na vašo prehrano in začeli razmišljati o bolj zdravem in pravilnem načinu prehranjevanja.

N.B.