Domov Prehrana Naravna sladkost javorja

Naravna sladkost javorja

javor

Da se v notranjosti nekaterih javorjevih dreves skriva sladkasta tekočina s sestavinami, koristnimi za človeško telo, so vedeli že kanadski in ameriški domorodci. V deblo so izvrtali luknje, nanje pripeli posode in čakali, da se napolnijo. Pridobljeno tekočino so potem segrevali, odvečna voda je izhlapela, ostal pa jim je čisti javorjev sirup. Kanadčani so še danes najbolj znani pridelovalci javorjevega sirupa, list tega drevesa pa krasi tudi njihovo zastavo.

Zakaj javorjev sirup?

Velja za enega najboljših sladil, saj z njegovo uporabo poskrbimo za boljše počutje telesa, hkrati pa se z njim lahko brez slabe vesti posladkamo – vsebuje kar 20% manj kalorij od večine drugih zdravih sladkorjev. Čeprav je vsebnost kalorij v sirupu manjša, le ta vsebuje mnogo različnih hranilnih snovi, ki pripomorejo k izboljšanju zdravja. Javorjev sirup vsebuje vrsto aminokislin, vitamine A, B2, B3, B5, B6, H in folno kislino. Bogat je s cinkom, ki sodeluje pri procesih presnove in je pomemben mineral v strukturi beljakovin, ter magnezijem, ki je pomemben pri nemotenem delovanju živcev in mišic, pomaga pa tudi pri ohranjanju zdravih kosti. V sirupu tega drevesa se nahaja tudi mangan, mineral, ki spodbuja delovanje encimov in pomaga pri sproščanju spolnih hormonov – javorjev sirup je zato lahko v pomoč pri zdravljenju neplodnosti. Med pomembnejšimi sestavinami so tudi maščobne kisline omega 6. Te v našem telesu niso naravno prisotne, zato jih moramo vnašati s hrano – njihovo pomanjkanje lahko vodi do dermatitisa, neplodnosti , slabega celjenja ran … Sirup vsebuje več kalija kot banane in kar 15-krat več kalcija kot med.

Očiščevalna dieta z javorjevim sirupom

Če bi svojemu telesu radi privoščili post, a vas želja po sladkem pri tem omejuje, je post z javorjevim sirupom kot nalašč za vas.  Post traja približno 10 dni, odvisno od posameznika, nekateri zdržijo tudi do 40 dni, a že dober teden zadostuje. V času trajanja posta uživate samo javorjev sirup, zmešan z limoninim sokom, vodo in čilijem, seveda pa zraven pijete tudi samo vodo in nesladkane čaje.

Na post se je pred začetkom potrebno, tako fizično kot psihično, pripraviti. Nekaj dni prej uživajte lahko hrano, npr. sveže sadje in zelenjavo, jogurte, juhe … priporočena je tudi uporaba klistirja, saj v nasprotnem primeru svoje telo, namesto razstrupljamo, zastrupljamo. Med postom skrbite za svoje dobro počutje s sprehodi, meditacijo in podobnim. Po končanem postu najprej uživajte lahko hrano in počasi prehajajte nazaj v normalno prehranjevanje. Poiščite koga, ki je tak post že opravil, saj vam bodo njegove izkušnje v veliko pomoč.

M. J.