Domov Diete Nesmisel diet

Nesmisel diet

nesmisel_diet

Dieta? Seveda, zakaj pa ne! Vendar pa ni vse zlato, kar se sveti. Za takšno, na videz preprosto odločitev, se skriva marsikatera nepredvidena nevšečnost. Le malokdo si ob tej besedi predstavlja dejanski pomen besede DIETA.

  • Prvo, kar je potrebno poudariti je, da beseda dieta pomeni način prehranjevanja. Torej, način, ki se ga držimo vse življenje. Največkrat ravno zaradi neupoštevanja te alternative, pride do neželjenega jo jo učinka, to je, ponovno pridobljeni kg oz. še več kg, kot je bilo izgubljenih. Že na tej točki bi lahko rekli, da govorimo o pravem nesmislu diet.
  • Druga, tudi zelo pomembna in odločilna, za katerokoli dieto se že posameznik odloči, pa je disciplina. Je osnova, na kateri lahko gradi in dosega zastavljeni cilj. Marsikdo se lahko nekaj časa zelo strogo drži navodil in zahtev določenega prehranjevanja, določene metode, ko po nekaj tednih obupa, enostavno ne zmore več, celo fizično ne (glavobol, stres, vrtoglavica, utrujenost, nervoza…). V tem primeru bi bilo najbolje, da bi postopoma začeli vključevati nazaj količino in vrsto hrane, ki so jo imeli pred dieto. Prevečkrat pa se zgodi, da je ravno nasprotno. Človek začne občutno pretiravati in poje ravno toliko kot prej ali pa še več in, kot da to ne bi bilo dovolj, začne hlastati po hrani, ki se je je prej v celoti odrekel. To privede do nekontroliranega vnašanja takšne in drugačne hrane, kar je za telo zagotovo nehvaležno. Nasprotno od tega pa se pri določenih posameznikih lahko pojavi drastično odrekanje hrani. Vsak trenutek jih lahko preseneti bolezen. Tu ni več govora o dieti, vendar o možnih posledicah le-te, ki je novi pokazatelj, kam lahko privede neznatna nepremišljenost. Tako odrekanje kot disciplina morata biti znotraj optimale. Ne preveč, ne premalo. Meja je nepredstavljivo tanka.

Nenazadnje lahko omenim(o) tudi (že nekoliko absurdne) primere, ko nekdo namerno shujša, da se lahko ponovno zredi in nato spet shujša… Začaran krog, iz katerega ni izhoda.

Že ta drobna peščica primerov lahko potrdi, da so diete res lahko pravi nesmisel.

Po drugi strani pa se je trdno oprijelo tudi dejstvo, da se za vsakogar najde tisti pravi način, ki vsakomur posebej ustreza, daje voljo, moč ter energijo, pa naj si bo suh kot prekla ali malce močnejše postave.

Naj si bo z dieto ali brez nje. Na koncu je važno le tisto, kar nosijo v sebi in delijo z drugimi.

Sanja METELKO