Domov Diete Očiščevalna dieta

Očiščevalna dieta

ociscevalnadieta

Dandanes postaja vse bolj očitno, da ljudje s prehrano v svoja telesa nevede vnašamo tudi najrazličnejše strupene in škodljive stvari. Zato tudi zdravniki in ostala stroka poudarjajo pomen razstrupljanja oziroma očiščenja svojega organizma. V ta namen obstajajo tudi najrazličnejše očiščevalne diete, s katerimi svoje telo razbremenimo in zaščitimo pred škodljivimi snovmi.

Z očiščevalno dieto, ki jo predstavljamo na tem mestu, je najbolje pričeti ob koncu tedna, in sicer v petek. Jedilnik očiščevalne diete bo vsekakor bližje vegetarijancem in tistim, ki se lažje odločijo za obrok brez mesa. Jedilnik takšne diete je sestavljen iz večjih količin sadja, zelenjave, čaja in vode, dovoljeno pa je uživati tudi kavo – in sicer ječmenovo kavo.

Na dan človek pri upoštevanju napotkov tovrstne diete zaužije med 1000 in 1200 kalorijami. Ko z dieto zaključimo, je najbolje, da nekaj časa še naprej nadaljujemo z lahko in zdravo prehrano. Tako postopoma dvigujemo količino kalorij, ki jih dnevno zaužijemo, na 1800 oziroma na našo povprečno količino dnevno pridobljenih kalorij.

Z razstrupitvijo svojega organizma torej začnite v petek.

Zajtrk

Za zajtrk si pripravite sok iz grenivke, poleg pa si privoščite polnozrnato štručko. Čeprav se obrok sliši povsem lahek, vas bosta sveže stisnjen sok in štručka precej nasitila.

Malica

Večina ljudi zaradi naglice navadno malico kar preskoči in se nato prekomerno naje za kosilo. To je seveda škodljivo, saj s tem naenkrat prekomerno obremenimo svoj organizem. Zato je bolje jesti v malih obrokih večkrat na dan, saj na ta način svojemu prebavnemu sistemu zagotovimo dovolj časa za zdravo prebavo zaužite hrane. Za malico lahko popijete ječmenovo kavo in si privoščite sadno solato, v katero narežete koščke kivija, pomaranče in jagode.

Kosilo

Za kosilo si nato pripravite zelenjavno mineštro, kozarec kivijevega soka, mozzarelo in solato iz sladkega janeža. Za takšno kosilo tudi ne boste porabili ogromno časa, hkrati pa je hrana lahka, a nasitna. Dan zaključite z večerjo, pri kateri pojejte osliča na žaru, kivi, krompirjevo solato in pire iz zelene ter drobnjaka. Tako boste že po prvem dnevu čutili razliko glede na ostale dni, saj je bila hrana tega dneva izjemno lahka, lahko prebavljiva in zdrava za vaš organizem. V soboto nato zajtrkujte dva prepečenca in skodelico ječmenove kave. Za malico popijte zeleni čaj, nesladkan ter se posladkajte s skodelico na kose narezanega ananasa. Kosilo naj sestavljajo testenine z zelenjavo, posipane s parmezanom, zraven pa lahko pojeste še mešano solato. Za sladico si lahko privoščite rezino ananasa.

Večerja

Večerja je lahko sestavljena iz zelenjavne mineštre ali pa pojeste kokošje bedro, ki ste ga brez maščob popekli na žaru. Za solato izberite korenčkovo. Nedeljo pričnite z navadnim jogurtom in skodelico žitaric. Za malico nadaljujte s skodelico nesladkanega zelenega čaja, poleg pa si lahko privoščite tudi keks ali dva. Kosilo naj sestavlja zelena solata, omleta s špinačo ter jabolko. Za večerjo pa pojejte riž s peteršiljem, hruško ter solato iz janeža.

Med najpomembnejšimi sestavinami na jedilniku očiščevalne diete so gotovo sladki janež, zeleni čaj in ananas. Predvsem slednji deluje diuretično in pomaga tudi v boju zoper celulit. Dieto je dobro izvajati redno in se pri tem držati sestavin, ki so omenjene na tem mestu.