Domov Vadba Plavanje, vadba za celotno telo

Plavanje, vadba za celotno telo

plavanje in hujšanje

Plavanje je prava izbira, če se soočate s prekomerno težo, če čutite bolečine v sklepih, križu in hrbtenici. Plavanje je prava izbira, če želite shujšati, se znebiti celulita in izklesati telo.

Katere mišice delujejo med plavanjem?

Med plavanjem delujejo skoraj vse mišice. Med plavanjem se utrjujejo trebušne in prsne mišice, mišice rok, nog, hrbta in ramenskega obroča. Z rednim plavanjem lahko lepo izoblikujete in utrdite telo. Priporočamo vam intenzivno plavanje – ne namakanja, vsaj 1 – 2 krat na teden po eno uro. Priporočamo vam, da zahtevnost treninga postopoma zvišujete glede na kondicijsko pripravljenost.

Kako plavanje vpliva na telo

Plavanje poskrbi za učinkovito kurjenje maščob in odpravo celulita, obenem pa zvišuje vzdržljivost in moč. Plavanje je breztežnostna vadba in je odlična za starejše kot tudi mlajše, za vse, predvsem pa za tiste, ki imajo težave s sklepi in kostmi. Namreč plavanje je edina vadba, ki popolnoma sprosti in razbremeni sklepe. Plavanje vpliva tudi na boljši imunski sistem, lajša težave z dihali in povečuje gibljivost. Aktivnost, kot je plavanje tudi znižuje verjetnost nastanka srčno žilnih bolezni in bolezni dihal. S plavanjem se razvija ravnotežje, koordinacija in se izboljšuje telesna drža. Plavanje blagodejno vpliva tudi na bolečine v hrbtenici in križu. Drsenje telesa skozi vodo odpravlja stres in ima neverjetno sproščujoč učinek.

Kakšne načine plavanja poznamo?

Tehnika plavanja, je seveda pomembna ni pa ravno ključna za utrjevanje mišic, že samo gibanje v vodi, razgibavanje ali vodna aerobika učinkujejo na telo. Vendar je plavanje še vedno tista ključna aktivnost, ki prinaša dobre rezultate. Pravilna tehnika in intenzivni trening sta pomembna za tiste, ki želijo hitre rezultate. Priporočamo vam, da si omislite učitelja plavanja ali vsaj trenerja, vsaj za začetek. Trener bo pazil na vašo pravilno tehniko.

Tehnik plavanja je več vrst, poznamo naslednje, ki so tudi tekmovalne discipline:

  • kravl,
  • delfin,
  • prsno plavanje,
  • hrbtno plavanje.

Želim začeti plavati, koliko to stane?

Cene enkratnih vstopov v pokrite bazene brez trenerja se gibljejo tam nekje med 4 – 9 €, odvisno od lokacije in samega kopališča. Mesečne karte se gibljejo od 35 – 150 € in so seveda odvisne od števila obiskov in prisotnosti trenerja. Cene plavanja so primerljive z drugimi vadbami. Če se potrudite in pobrskate po spletu, pa zagotovo lahko najdete zelo ugodne ponudbe.