Domov Vadba Prednosti in slabosti skupinske vadbe

Prednosti in slabosti skupinske vadbe

prednosti in slabosti skupinske vadbe

Toplejši meseci nas kar nekoliko spodbudijo, da se začnemo migati in mnogi izmed nas v tem času tudi prvič pomislimo, da bi si pred poletjem želeli nekoliko izoblikovati ter izboljšati tudi postavo. Nekateri se odločijo, da bodo ta cilj dosegli z individualno vadba, spet drugi so privrženci skupinske vadbe. Katera oblika je bolj učinkovita in katero izbrati pa več v nadaljevanju!

Skupinska vadba prinaša boljše rezultate!

Raziskave so pokazale, da je ključna prednost skupinske vadbe njena učinkovitost. Čeprav se nemara zdi, da bo samostojna vadba na začetku za vas boljša, ker lahko tempo vadbe prilagodite svojim sposobnostim, pa se v večini primerov vendarle izkaže, da takšna vadba še zdaleč ni tako učinkovita, kot če začnete vaditi v skupini. Skupinska vadba je tako boljša za vaše napredovanje proti zastavljenemu cilju. Skupinska vadba je bolj intenzivna in vas ves čas spodbuja, da premikate meje svojih zmogljivosti. Pri skupinski vadbi ni izgovorov in postankov, temveč se z vpisom v katero izmed vadb obvežete, da jo boste redno obiskovali. Tudi pri izvajanju samih vaj v skupini, se vsakdo potrudi maksimalno, saj je motiviran že s tem, ko vsi okoli njega izvajajo isto vajo in dajejo vse od sebe. Pri samostojni vadbi tega ni in običajno nad težjimi vajami sami hitreje obupamo.

Ostale prednosti skupinske vadbe so še raznolikost vaj, tekmovalnost z ostalimi udeleženci vadbe in daljša vadba. Kar se tiče raznolikosti – ko vadimo sami, vadba hitro postane dolgočasna in rutinska, medtem, ko pri skupinski vadbi vaditelj poskrbi, da se učimo vedno novih vaj, s katerimi enakomerno obremenjujemo vse mišice telesa. Prav tako pri skupinski vadbi vaje izvajamo pravilneje, saj nas na samo pravilnost izvedbe opozarja vaditelj. Samostojna vadba ne pozna tekmovalnega duha, ki sodi k skupinski vadbi. Gre za zdravo tekmovalnost, ki nas motivira, da stisnemo zobe, ko je telo že utrujeno in se nam zdi, da ne bomo zmogli niti enega počepa več. Pri tem si velja zapomniti – intenzivnejša kot bo vaša vadba in večji kot bo trud, ki ga boste vanjo vložili, hitrejši bodo tudi rezultati! Skupinska vadba pa je tudi daljša, saj zaradi vseh udeležencev želimo vzdržati do konca vadbe, česar nam pri samostojnem treningu ni potrebno storiti.

Obstajajo slabosti skupinske vadbe?

Nekatere odvrne tempo vadbe, saj se jim morda zdi določena vadba preveč zahtevna glede na njihove telesne sposobnosti. Toda to naj ne postane izgovor ali razlog, da z vadbo prenehate. Včasih je potrebno samo preizkusiti več različnih skupinskih vadb, da najdemo tisto, ki nam je zares pisana na kožo. Nekatere odvrne tudi strog urnik vadbe – ljubše jim je, da se ukvarjajo s telesno aktivnostjo takrat, ko to tudi najbolj potrebujejo. Tako nekateri na primer tek ali katero drugo samostojno telesno aktivnost uporabljajo za razbremenitev ali blažitev stresa. Vendarle pa se pri samostojni vadbi kaj hitro lahko zgodi, da ni redna in da hitro najdete izgovor, zakaj danes ne morete telovaditi. Pri skupinski vadbi nas plačilo vadbe in reden urnik bolj močno motivira, da se vadbe dejansko udeležimo. Skupinska vadba pa nekaterim ni pisana na kožo zaradi gneče oziroma drugih, ki se potijo na poti do istega cilja. Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki si ob izvajanju vaj želite miru in imate po drugi strani dovolj trdno voljo, da vadbo izvajate redno, potem je lahko samostojna vadba podobno učinkovita kakor izvajanje vaj v skupini.

Kombinirana vadba – da ali ne?

Tako skupinska kakor individualna vadba imata prednosti in slabosti, zato se mnogi odločajo za kombiniran pristop. Tedensko se na primer udeležijo katere izmed skupinskih vadb po lastni izbiri, nato pa takšno vadbo kombinirajo s samostojno vadbo –  tekom, izvajanjem joge, tenisom, ipd. Ne glede na to, kakšna vadba je bližje vam, ne pozabite, da morate pri izvajanju telesne aktivnosti tudi uživati, zato izberite takšno vadbo, ki vam ne bo predstavljala odpora. Če boste v vadbi tudi nekoliko uživali, bodo rezultati vidni hitreje, pa tudi vi se boste pri tem bolje počutili.