Domov Prehrana Prehrana športnika

Prehrana športnika

sadje

Vsak športnik dobro ve, da je poleg učinkovitega in kakovostnega treninga ključni faktor do uspeha tudi zdrava in uravnotežena prehrana. Nekateri strokovnjaki celo uvrščajo športno prehrano kot najbolj pomemben faktor, ki vpliva na oblikovanje telesa in športne sposobnosti, zato je pravilna le-ta zagotovo zelo pomemben dejavnik, ko želite doseči želene športne rezultate.

Uravnotežena prehrana je bistvenega pomena za športnika

Jedilnik športnika in prehrana, ki jo ta zaužije, je odvisna predvsem od rezultatov, ki ji želi doseči. Za večanje mišične mase bo vaša prehrana vsebovala več beljakovin in ogljikovih hidratov kot v primeru, da želite izgubiti težo oziroma želite shujšati. Vsekakor mora biti prehrana športnika pravilno porazdeljena tako, da vsebuje vse hranilne vrednosti, ki jih mora telo dnevno pridobiti. Ni pomembno ali ste vrhunski športnik ali zgolj rekreativec, saj morate, če želite doseči določene športne dosežke, nujno urediti svoj jedilnik. Za vaš organizem so bistveno pomembni vitamini in minerali, ki vplivajo na vaše zdravje, saj imajo pomembno vlogo na telo tako med počitkom kot v času vadbe.

Uživati morate primerno dnevno količino kalorij

Pravilno prehrano lahko štejemo kot gorivo oziroma gonilo človeškega telesa, zato je zelo pomembno, da zaužijete dovolj kalorij. Ob tem pa morate biti tudi pozorni na kalorične vrednosti zaužite prehrane ter števila kalorij, saj se vam bodo v primeru prekomernega zaužitja le-teh povečale maščobne zaloge telesa in se boste posledično začeli rediti. Vrhunski športniki in tisti, ki se intenzivneje ukvarjajo s športom, morajo v primerjavi z »amaterji« oziroma tistimi, ki manj vadijo, zaužiti več kalorij dnevno, saj jih z večjo vadbo tudi več porabijo.

Ustvarite si pravilni jedilnik z raznovrstno prehrano

Za prehrano športnikov je ravnovesje in raznovrstna prehrana ključen dejavnik za uspeh. Poleg tega je priporočljivo uživanje manjših obrokov večkrat na dan (strokovnjaki priporočajo vsaj 5 obrokov na dan). Najboljše ravnovesje potrebujemo predvsem s prehrano, ki je bogata s hranili, kot so ogljikovi hidrati, zmerna količina beljakovin ter mastno hrano. Najbolj je potrebno seveda paziti na vnos maščob in mastnih izdelkov, zelo pomembno pa je tudi ravnovesje zaužitih ogljikovih hidratov. Predvsem za tiste, ki želijo povečati mišično maso, pa je pravilen vnos beljakovin na dan najbolj pomemben dejavnik. Vaš jedilnik naj vsebuje tudi prehrano, ki bo bogata z vitamini in minerali, saj so le-ti bistvenega pomena za proizvodnjo energije in vaše zdravje. Za športnike in rekreativce je posebej priporočljiv tudi velik vnos vitamina C, ki ga najdemo predvsem v citrusih, paradižniku, zeleni zelenjavi. Vitamin C je poleg tega še najpomembnejši antioksidant, ki organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali. Tudi vnos ostalih vitaminov in mineralov je za športnike prav tako pomemben.

Kakšen naj bo torej vaš jedilnik

Jedilnik za športnike mora biti torej čim bolj uravnotežen, koristno je, da vsebuje čim več pustega mesa (predvsem je priporočljivo belo meso), rib, jajc, sadja in zelenjave. Pri prehranjevanju je za aktivne ljudi pomemben tudi čas vnosa živil, zato se pred treningom priporočajo živila, kot je sveže sadje (jabolka, fige, mandarini, kivi, breskve, češnje itd), stročnice (npr. fižol in leča) ter mlečni izdelki (manj mastno mleko in jogurt). Po treningu pa je priporočljivo zaužitje večjih količin kalorij, saj telo potrebuje energijo za regeneracijo mišic, zato je po treningu priporočljivo zaužiti: razna žita (bel ali polnozrnati kruh, riž, kosmiči, testenine, polenta), nekoliko »težje« sadje (banane, rozine, grozdje), zelenjavo (npr. krompir, koruza) ter več beljakovin (skuta, tuna ali druge ribe, pusta govedina, perutnina – predvsem piščančje prsi, sir, jajca, fižol, grah, lešniki, orehi, arašidi…itd.). Vsekakor pa je dobro, da se za vaš jedilni natančneje pozanimate glede na cilje, ki jih želite doseči, ter si ga nato pripravite za čim boljši učinek.