Domov Prehrana Prehranski dodatki, ki vplivajo na izgubo telesne maščobe

Prehranski dodatki, ki vplivajo na izgubo telesne maščobe

prehranskidodatki

Bodisi želite izgubiti težo zaradi zdravstvenih razlogov ali zato ker hočete izgledati lepše in se počutiti boljše, lahko ugotovite da je izgubljanje presežnih kilogramov težko. Najboljši način za izgubljanje teže je, da več telovadite in da odstranite iz vaše prehrane visoko kalorično, mastno hrano.

Nekateri ljudje uporabljajo zeliščne dodatke zraven predpisane hrane in sprememb življenjskega sloga, z namenom izboljšati njihovih dosežkov. Veliko zelišč vam lahko pomaga pri izgubi telesne teže, z zviševanjem oksidacije maščobe, ki pomeni, da pomagajo vašemu telesi pri izgorevanju telesne maščobe.

Medicinski center univerze v Marylandu, ZDA, omenja, da vam veliko zelišč lahko pomaga pri izgubljanju teže. Primeri zelišč, ki lahko zvišajo vašo zmožnost telesa kurjenja maščob, vključujejo zeleni čaj in vrsta zelo ostrega popra.

Zeleni čaj

Čokoladice zeleni čajZeleni čaj, včasih poznan tudi kot kitajski čaj, je pogosto zaužit kot pijača. Kakorkoli, ima tudi zdravilne učinke in je uporabljen pri zdravljenju različnih okoliščin, vključujoč zagotovo raka in Chron-ovo bolezen, ki je kronična vnetna črevesna bolezen. Vrsta zelo ostrega popra, ki je znan tudi kot paprika, je primarno uporabljen kot začimba pri kuhanju, čeprav njegova aktivna sestavina, paprika, je včasih uporabljena za glavobole in črevesne krče, uporabljena pa je tudi kot pomoč pri izgubljanju teže, ker kuri telesno maščobo. Čeprav je zeleni čaj osnovno uporabljen kot pijača, bi naj dajali prednost kapsulam ali stisnjenkam. Članek objavljen v Mednarodni reviji proti debelosti, izdani v aprilu 2010 omenja, da paprika in določeni čaj, med njimi zeleni čaj, oboje pomaga zvišati energijsko porabo in zvišuje kurjenje maščobe. Dodatno k pomaganju vašemu telesu kurjenje maščobe, lahko obe zelišči pomagata k zgubljanju teže z vzpostavitvijo občutka polnosti in obvladovanje tesnob lakote, glede na rezultate raziskave, objavljene v izdaji Klinične prehrane, v juniju 2009.

Ribje olje

V ugotovitvah, sporočenih v izdaji revije mednarodnega združenja za športno prehrano, je Eric Noreen vodil tim raziskovalcev, ki so raziskali učinke dopolnil ribjega olja, ki je bogato z omega – 3 maščobnimi kislinami (zdrave maščobe), na počivajočo metabolično stopnjo in sestavo telesa. Zdravi sodelujoči so dobili  ali 4 grame olja barvilnega rumenika ali 4 grame ribjega olja, v teku 6 tednov. In na koncu študije so raziskovalci ugotovili, da je skupina, ki je uporabljala ribjo olje, doživela povečanja brez – maščobnih snovi in znižanja maščobne snovi, v primerjavi s skupino, ki je prejemala olja barvilnega rumenika.

Xanthigen

XanthigenRaziskovalci iz Ruske akademija za Naravne študije v Rusiji, so raziskali učinke Xanthigen-a, ki vsebuje rjavi morski algae fucoxanthin in olje semen granatnega jabolka, na telesno maščobo pri pretežkih ženskah. Sodelujoči so na slepo dodeljeni prejemali Xanthigen-a ali pa placebo (nekaj, kar ne deluje), in sicer v roku 16 tednov. Na koncu študije so znanstveniki ugotovili, da opazno znižanje v obsegu pasu, pri skupini, ki je prejemala Xanthigen, v primerjavi s placebo skupino, na podlagi raziskave, izdane v januarju 2010, iz revije Diabetes, debelost in metabolizem.

L-Carnitine

Izdelan iz aminokislin methionine in glycine, L – Carnitine je sestavina, ki bi naj povišala izgubo telesne teže. Raziskovalci iz univerze v Rostock, v Nemčiji, so proučevali učinke L-Carnitine-a na oksidacijo maščobe in telesne sestave pri prekomerno težkih osebah. Ugotovili so, da se je osebam, ki so jemale 10 dni L-Carnitine, opazno povišalo kurjenje maščob, v primerjavi s tistimi, ki ga niso jemale, glede na raziskavo, izdano v avgustu 2004, revije Metabolizem.

D. K.