Domov Kako shujšati 6 korakov do sanjske postave še pred poletjem

6 korakov do sanjske postave še pred poletjem

sanjska postava poletje

Poletje, vročina, morje in seveda kopalke. Verjetno se vsi že po malem veselimo poletnih počitnic in vonja po morju. Nekateri svoj morski oddih načrtujejo vse leto in se ga veselijo že več mesecev vnaprej. Seveda pa poletje pomeni tudi sezono kopalk, ki nas vselej ujame s kakšnim odvečnim kilogramom prezgodaj. Ne obupajte, saj še zdaleč niste edini, ki se tik pred poletnimi dnevi obremenjujete s tem, da vaša postava še zdaleč ni blizu popolne. V resnici je vaš cilj še vedno mogoče doseči, a se morate za to zares odločiti in biti pripravljeni tudi na trdo delo. Ko boste s popolno postavo samozavestno smuknili v kopalke, bo ves trud in čas gotovo poplačan.

6 korakov do sanjske postave

  1. Poznajte svoje prednosti in pomanjkljivosti

Vsakdo izmed nas ima dele telesa, na katere je ponosen in tiste, ki bi jih rad spremenil. Pri doseganju popolne postave do poletja je pomembno poznati svoje pomanjkljivosti, da se lahko z vso energijo usmerimo vanje. Če imate ohlapen trebušček ali obloge okoli pasu, se pri vadbi lotite predvsem tega predela – izvajajte vaje za trebuh. Če je težava v zadnjici ali nogah, se posebej lotite vaj za lepo zadnjico in čvrste noge. Skratka, sistematično si naredite načrt, kako se boste lotili vadbe.

  1. Skrijte sladkarije in pokažite zdravo hrano

Zelo preprost trik, ki pa deluje. Sladkarije in kalorične jedi skrijte na najvišjo polico ali pa v predal, ki ga uporabljate poredkoma. Tako se boste nanje redkeje spomnile in vam ne bodo delale skomin. Seveda to deluje tudi v obratni smeri – na vidna mesta si nastavite zdrave prigrizke, s katerimi boste izboljšali svoje prehranjevalne navade. Sadje in zelenjava naj bodo vedno na pultu, novi prigrizki pa se bodo hitro poznali na telesu.

  1. Dan začnite s kozarcem vode in sadjem

Pogosto je glavna ovira do lepe postave zdrava presnova. Prebavo si je najlažje urediti s pravilno prehrano. Pomembno je tudi, da v svoje telo vnašamo dovolj vode. Dan naj bi vselej začeli s kozarcem mlačne vode in sadjem, kar pospeši prebavo in jo spodbudi, da v enakem ritmu deluje skozi ves dan. Na tešče nikakor ni dobro zaužiti kave, cigaret ali slaščic (piškotov, čokolad, ipd.), saj s tem že navsezgodaj zavremo svojo presnovo.

  1. Vsak dan izvajajte vnaprej načrtovane vaje

Naredite si tedensko tabelo, v katero za vsak dan v tednu predvidite vsaj 30 minutno vadbo. Za vsak dan v tednu napišite, katere vaje boste izvajali, koliko bo ponovitev in koliko časa boste posvetili posamezni vaji. Prvi teden ali dva boste še gledali na tabelo, nato pa boste vaje tako ponotranjili, da boste točno vedeli njihov vrstni red. Na začetku tedna naj  bo vadba zmerna, nato pa jo proti koncu tedna stopnjujte. V nedeljo tako izvajajte najbolj intenzivne vaje. Če je moteč določen del telesa, vsaj 15 minut vsak dan namenite vadbam, ki se osredotočajo samo na ta predel. Sicer pa naj bodo vaje raznovrstne. Dobro je, če takšno vnaprej načrtovano vadbo kombiniramo z zunanjo telesno aktivnostjo (pohodi, kolesarjenje, tek, športi z žogo, sprehodi, ipd.).

  1. Prehrano načrtujete vnaprej

Med vikendom si tako pripravite čim več obrokov za prihajajoči teden, ki jih boste nato med delovnimi dnevi po službi samo še na hitro dokončali. To vam omogoča, da jeste tisto, kar imate radi in da jeste bolj zdravo. Na tak način se tudi izognete hitro pripravljeni nezdravi prehrani. Obroke jejte počasi, saj telo potrebuje kar 20 minut, da v možgane pošlje signal sitosti. To pomeni, da se je najbolje vedno najesti samo do 80 % sitosti, kar je najlažje doseči, če jemo zares počasi. Tako brez odrekanja zaužijete manj, kot če bi jedli hitro.

  1. En dan v mesecu se postite

Post ni namenjen toliko izgubi kilogramov, ampak predvsem čiščenju in razstrupljanju telesa. To pa seveda vpliva tudi na izgubo kilogramov. Post si prilagodite po svojem okusu. Za nekoga post pomeni odrekanje vsakršni hrani in uživanje zgolj vode, za drugega pomeni odrekanje mesu, spet nekdo se za en dan odreče sladkorju, beli moki ali kateremu drugemu živilu. Optimalno je, da se vsaj en dan v mesecu odrečemo vsej hrani, uživamo pa lahko vodo, sokove iz svežega sadja, zelenjavne sokove, nesladkan čaj, ipd.