Domov Diete Ste na strogi dieti, kilogrami pa ostajajo?

Ste na strogi dieti, kilogrami pa ostajajo?

stroga_dieta_kilogrami_ostajajo

Striktno se držite diete, a po začetnem uspešnem hujšanju, se v določenem času nikakor ne morete znebiti dodatnih kilogramov? Morda vaša teža niha za kilogram dol ali gor, a pod to mejo vam ne uspe priti. To se lahko zgodi iz dveh razlogov:

  1. Uživate preveč kalorij, ki jih ne porabite.
  2. Pojeste premalo kalorij glede na to, koliko jih porabite.

Prvi korak

Najprej morate ugotoviti, ali res ne izgubljate kilogramov. Stehtajte se enkrat tedensko in če v treh tednih ne izgubite teže, začnite iskati vzrok. A upoštevajte, da ljudje izgubljajo težo različno hitro, tako da čeprav ste morda izgubili le en kilogram, še vedno izgubljate težo in vam verjetno ni treba spremeniti ničesar. Zapomnite si: bližje, kot boste svoji ciljni teži, težje bo izgubljati zadnje kilograme.

Drugi korak

Na internetu lahko poiščete brezplačne strani, ki vam omogočajo beleženje dnevnika – vanj zapisujete vse, kar ste pojedli, in svojo telesno aktivnost. Tako boste lahko ugotovili, ali zaužijete primerno količino ogljikovih hidratov in proteinov ter koliko kalorij pravzaprav pojeste na dan.

Možne rešitve

  1. Ženske morajo na dan zaužiti vsaj 1200 kalorij, moški pa 1500. Če boste pojedli manj, bo vaše telo začelo kopičiti maščobo, saj bo mislilo, da stradate.
  2. Hitrost hujšanja lahko poskusite povečati tako, da zaužijete manj ogljikovih hidratov, povečate pa vnos beljakovin.
  3. Splošen napotek, ki ga morda velja upoštevati, je, da v obroku ne mešate proteinov in ogljikovih hidratov.
  4. Zelo splošno pravilo je, da bi morali telovaditi največ eno uro na dan. Vprašati pa se morate, ali je vaš trening dovolj intenziven. Če ste obstali pri določeni številki na tehtnici, poskusite povečati intenzivnost vaše vadbe.
  5. Če ste v svoj program vadbe vključili fitnes, boste sprva morda pridobili nekaj kilogramov, še posebno, če dvigujete uteži. Da vas to ne bo potrlo, raje pozabite na tehtnico in začnite uporabljati merilni trak. Ko boste pridobili več mišic, boste težji, a vitkejši.
  6. V kolikor se resnično držite nizkokalorične diete, ne zmanjšujte zaužitih kalorij, ampak povečajte čas ali intenzivnost vadbe. Če pa se diete ne držite zares, jo preprosto morate začeti upoštevati.

Vsekakor pa pri hujšanju ne pozabite na raznoliko prehrano in pitje zadostne količine vode! Če želite izgubiti veliko kilogramov, pa se o svojih namerah pogovorite tudi s svojim zdravnikom.

Š. R.