Domov Vadba Tek na smučeh

Tek na smučeh

tek na smuceh

Tek na smučeh je podoben nordijski hoji, je kot ena vrsta hitre hoje na smučeh. Tek na smučeh poteka po ravninskih zasneženih delih. Tisti z večjo kondicijo in znanjem tečejo tudi na hrib in se spuščajo po klancu. Tek na smučeh je en izmed izredno zdravih športnih rekreativnih oblik. Tek na smučeh je lahko tudi odlična družinska dejavnost oziroma dobra ideja za družinski izlet.

Tek na smučeh je na prvi pogled zgleda zelo enostavna športna aktivnost, vendar le ta zahteva nekaj znanja, ravnotežja in kondicije. Poznamo tri vrste tehnike teka na smučeh, in sicer klasično tehniko, drsno tehniko ter turno smučanje. Tehnike se lahko naučite sami doma, preko spleta ali You Tuba ali pa na posebnih tečajih teka na smučeh. Tek na smučeh je od alpskega smučanja tudi bistveno cenejša dejavnost, oprema je bistveno cenejša, tečete pa lahko na katerihkoli površinah kar pomeni, da ni treba kupovati kart. Ponekod, kjer so proge že v naprej urejene, tako kot na primer za smučanje, organizatorji, zahtevajo plačilo vstopnine, ki pa ni tako visoka kot so nekatere karte za smučanje. Kompletno opremo za tek na smučeh lahko dobite tudi že pod 150 €, na sejmih in trgovinah z rabljeno opremo.

Na voljo za vse navdušence teka na smučeh so lahko tudi urejene tekaške proge na Pokljuki, Rogli, Kranjski Gori, Planici in drugih znanih smučarskih destinacijah.

Tek na smučeh aktivira in obremeni mišice zgornjega in spodnjega dela telesa. Z redno vadbo se lahko lepo oblikuje celotno telo. Zelo lepo lahko poskrbite za mišice nog, rok, ramen, bokov in trebuha. Redna vadba v kombinaciji s prehrano definitivno pripomore k izgubi telesne teže in celulita. S pomočjo te vadbe se namreč izboljša presnova, maščobe se presnavljajo bistveno hitreje. Tek na smučeh je enakomerno in stalno gibanje, kar omogoča možnost daljše vadbe. Obenem pa je tek na smučeh energijsko zelo potraten, kar je odlična novica za vse, ki se želijo znebiti maščobnih blazinic. Tek na smučeh poskrbi tudi za mišice, ki skrbijo za stabilizacijo in ravnotežje. Tek na smučeh vpliva tudi na boljšo telesno držo in je zato primeren za vse, ki imajo težave. Tek na smučeh je definirana kot aerobna vadba, ki poskrbi za hitrejše bitje srca, boljši pretok krvi in višjo frekvenco dihanja. Vadba izredno dobro vpliva na dihala in pomaga pri večanju kapacitete pljuč obenem tudi dobro krepi žile in je odlična preventiva pred kardio-vaskularnimi boleznimi. Tek na smučeh je priporočljiv tudi zato ker je sila, ki deluje na stopala, kolena in boke bistveno manjša kot pri alpskem smučanju ali klasičnem teku.

S tekom na smučeh boste pridobili dobro kondicijo ter porabili kar nekaj kalorij.