Domov Kako shujšati Top 5 detox programov za izgubo telesne teže

Top 5 detox programov za izgubo telesne teže

detox

Večina izmed nas se vsaj tu in tam pregreši ter poje ali popije kar, za kar je znano, da ni ravno zdravo za naš organizem. Nekateri so glede takih pregreh bolj striktni in dosledni kakor drugi, ne glede na to pa, kako pogosto se pregrešimo, naše telo tu in tam potrebuje tudi razstrupljanje, s katerim iz organizma odstranimo vse škodljive in strupene snovi. Še pred časom so se razstrupljanja povečini lotili tisti, ki so želeli svoje telo le prečistiti toksinov, danes pa se razstrupljanje oziroma razni detox programi vse bolj povezujejo tudi z uspešnim izgubljanjem odvečnih kilogramov. Razstrupljanje telesa je v prvi vrsti seveda odločilnega pomena za imunski sistem, saj le ta strupe v telesu zazna kot tujke, jih napade in pri tem nastaja še več strupenih snovi. Na ta način se strupi v organizmu kopičijo precej hitreje kot jih je le ta sposoben izločati. Na dolgi rok to lahko pripelje do hormonskega neravnovesja, okvar imunskega sistema, okvar oz. poškodb živčevja, sklepov, mišic, itd. Če telesa nikoli ne razstrupimo, to lahko vodi do številnih bolezni, kaže pa se tudi kot nabiranje odvečne ter nezdrave telesne teže. Pogosto se temu pridruži še kronična zaprtost, ki situacijo le še poslabša. Zaradi tega je potrebno svoje telo vsake toliko temeljito očistiti in poskrbeti, da na ta način izgubimo tudi odvečne ter nepotrebne kilograme.

#1. Čiščenje jeter in hujšanje

Na izgubo odvečnih kilogramov lahko vidno vplivamo z razstrupljanjem jeter, ki skrbijo za presnovo maščob in so pogosto preobremenjene. Razstrupljena jetra, ki ne rabijo skrbeti za odstranjevanje toksinov iz organizma, se lahko popolnoma posvetijo presnovi maščob in so pri tem precej bolj učinkovita, kakor jetra, ki ves čas skrbijo le za strupe. Več strokovnih raziskav je pokazalo, kako ima razstrupljanje jeter neposreden vpliv na hujšanje in doseganje vitke postave. Jetra je najlažje učinkovito razstrupiti tako, da jetra cel dan pustimo počivati in jih ne obremenjujemo, kar v praksi pomeni, da ves dan ne jemo živil, ki vsebujejo maščobo. To povzroči, da se v jetrih nabere več žolča. Da bi ga odstranili iz telesa, je najprej dobro spiti raztopino grenke soli, ki ima odvajalni učinek in se ne vpije v črevesje. Preden gremo zvečer spat, je smiselno spiti še nekaj oljnega, npr. olivno olje, s čimer se povzroči, da se v cca. 20 minutah iz žolčnika in jeter izloči ves žolč, s tem pa tudi vse nečistoče. Na koncu popijemo še nekaj raztopine grenke soli, kar povzroči odvajanje toksinov. Za tak detox program potrebujemo dan in pol. Z njim začnemo prvi dan popoldan, končamo pa drugi dan. Razstrupljena jetra bodo tako spet pripravljena na presnavljanje maščob, ki ne bodo imele priložnosti, da se nabirajo povsod tam, kjer si jih ne želite.

#2. Post

Nekateri pri razstrupljanju telesa prisegajo na post. Post pomeni odpoved hrani za določeno časovno obdobje. Mnoga ljudstva in tudi naši predniki so post redno prakticirali in na ta način skrbeli za razstrupljanje organizma. V marsikateri kulturi ali verstvu ima post poleg telesnega napora tudi duševno dimenzijo. Za današnji nezdravi način življenja bi bilo pravzaprav zelo priporočljivo, če bi se ljudje odločali za reden post. Pri tem seveda ne gre pretiravati, nič pa ni narobe, če se en dan v mesecu odpovemo vsej hrani, sladkim pijačam in ostalim nezdravim razvadam. Ta dan pijemo le sadne ali zelenjavne sokove, ki jih sveže stisnemo in vodo. Za post je najbolje izbrati dan, ko lahko počivamo in ne opravljamo težjih fizičnih dejavnosti. Nekateri post združijo še z pitjem raztopine soli v vodi, ki ima odvajalni učinek. Če se posta lotite prvič, se nikar ne postite več kakor en dan, sčasoma pa lahko to tudi podaljšate. Post, ki ga izvajate redno, bo privedel tudi do postopne, a zanesljive izgube kakšnega kilograma ali dveh.

#3. Zdravilna živila za razstrupljanje

Razstrupljanja telesa se lahko lotimo tudi tako, da v svoje jedilnike vključimo veliko zdravilnih živil in zelišč, ki spodbujajo naš organizem, da izloča strupene snovi. Seveda je pri tem smiselno opustiti tudi mastno, ocvrto, slano hrano, kajenje, alkohol, droge, sladkarije in druge nezdrave navade. V svoje jedilnike namesto nezdrave hrane raje vključimo veliko zelja, čebule, zelene, kajenskega popra, limoninega soka, bazilike, gorčice, komarčka, robid, brusnic, kopriv, kumine, rdečo peso in artičoke. Sploh zadnje se priporočajo tudi v primeru bolezni jeter, saj artičoke spodbudijo obnavljanje celic v jetrih in pretok žolča. Z artičokami je tako mogoče na učinkovit način iz telesa odplakniti strupe, ki se nabirajo. Verjetno je odveč pripomniti, da z odpovedjo nezdravi hrani in vključitvi zdravil živil v prehrano stopimo tudi odvečne kilograme, ne samo strupe.

#4. Klistiranje

Klistiranje je v modi predvsem v zadnjih letih, ob tem pa je potrebno poudariti, da zdravniki pogosto opozarjajo tudi na škodljive posledice klistiranja, v kolikor ga posamezniki izvajajo prepogosto. Nekateri se klistiranja poslužujejo med postom, da tako telesu pomagajo iz telesa odplaviti prav vse strupe. Če med postom namreč ne poskrbimo za odvajanje strupov iz telesa, lahko pride do zdravstvenih težav (npr. samo-zastrupitve). Če niste ljubitelj klistiranja, se boste najverjetneje raje odločili za naravna odvajalna sredstva, kot je npr. raztopina grenke soli, za vse druge pa je klistiranje lahko zelo preprost in učinkovit način razstrupljanja, s katerim bodo seveda izgubili tudi odvečne kilograme. Vsekakor se je treba izogniti dolgotrajnega ali nepravilnega klistiranja, saj to lahko vodi v pomanjkanje kalija, izgube elektrolitov (podobno kot pri driski), mišično oslabelost, motnje peristaltike v črevesju, itd. Pogosto prihaja tudi do razjed, poškodb in ran, pri katerih lahko pride tudi do okužb.

#5. Napitki za razstrupljanje telesa in izgubo kilogramov

Poleg prehrane je mogoče telo razstrupiti in se očistiti odvečnih kilogramov tudi tako, da v svoj vsakdan vpeljemo napitke, s katerimi se bomo strupov in kilogramov rešili na enostaven, okusen in hiter način.

  • Zeleni čaj: Na prvem mestu je gotovo pitje zelenega čaja, ki je naravno sredstvo za razstrupitev organizma. Da bi opazili učinek, je priporočljivo piti med 3 in 5 skodelicami zelenega čaja dnevno.
  • Slana voda: Vsake toliko si je smiselno pripraviti tudi slano vodo. Mešanico pripravimo iz ene do dveh žličk morske soli in litra mlačne vode. Napitek nato popijemo, pri tem pa izberemo tisti dan, ko si lahko privoščimo tudi počitek in redne obiske wc-ja. Slana voda lahko povzroči tudi slabost.
  • Sok iz brusnic: Dober napitek za razstrupljanje telesa je tudi brusnični sok, ki pospeši metabolizem in maščobo pretvarja nazaj v energijo, ki jo telo dejansko porabi pri raznih dejavnostih. Pri tem je potrebno izbrati 100 % brusnični sok, doma pa si ga je mogoče pripraviti tudi tako, da suhe brusnice namočimo v vodo, te pa nato spustijo v vodo svoj sok.
  • Zeljna juha in sok zelja: za hujšanje in razstrupljanje je zelo učinkovito tudi zelje. Sok zelja ima poglavitno vlogo pri razstrupljanju jeter. Če vam okus samega zelja ni najbolj po godu, lahko zelju v mešalnik dodate še hruške, jabolka ali korenje, da je okus prijetnejši. Zeljna juha pripomore pri izgubi kilogramov, vendarle pa z njo ne smemo pretiravati, saj ne vsebuje zadosti hranil, da bi jo dlje časa lahko uživali samostojno. Kljub temu pa jo lahko krajši čas uživate enkrat dnevno in na ta način pripomorete k izgubi odvečne telesne teže.