Domov Kako shujšati Triki, kako pokuriti več maščob

Triki, kako pokuriti več maščob

triki kako pokuriti maščobo

Takih, ki se borijo z odvečnimi kilogrami in maščobnimi oblogami, med nami gotovo ni malo. Žal se kilogrami veliko hitreje pridelajo, kakor izgubijo. Povrh vsega pa mnogi ne vedo, da lahko na hitrejše kurjenje oziroma porabo maščob v največji meri vplivajo tako, da pospešijo svojo presnovo. Od tega, kako hitro telo presnavlja hrano, je namreč odvisno, koliko maščob se shrani in koliko maščob telo dejansko pokuri. Če presnova deluje dobro, potem telo odvečnih maščob ne hrani, ampak jo pokuri. Presnova je tako proces spreminjanja hranil v energijo, ki jo za svoje delo potrebujejo celice. Če nam deluje dobro, je možnosti za odvečne kilograme in maščobe, manj. Preverite, kako lahko poskrbite, da boste svojo presnovo spravili v red in pokurili več maščob.

1.      Uživajte veliko kalcija

Kalcij je zelo pomembno hranilo, saj pospešuje presnovo. V kolikor pa kalcij uživamo v kombinaciji z obilico nezdrave maščobe, se to lahko kaže v nabiranju odvečne telesne teže.  Kalcij je zato vedno priporočljivo uživati v kombinaciji z zdravimi maščobami in na ta način je tudi mogoče pospešiti izgubo kilogramov. Živila, v kateri je veliko kalcija, so: mandlji, brokoli, ohrovt, špinača, mlečni izdelki, pomaranče, tofu, itd.

2.      Dan začnite z obilnim zajtrkom

Saj veste za tisti znani pregovor, da je treba zjutraj jesti kakor kralj. Zajtrk je najbolj pomemben obrok v celem dnevu in ima velik vpliv na zdravo presnovo. Za zajtrk si vzemite čas, vanj pa vključite hranilno hrano. Za metabolizem je hranljiv in zdrav zajtrk pravi pospešek, da skozi ves dan deluje dobro in hitro. Če želite pokuriti več maščob, se torej zbudite vsaj 10 min prej in si privoščite hranljiv začetek dneva.

3.      Dovolj spanja

Za dobro presnovo je ključnega pomena tudi dovolj spanja, saj krepčilen spanec vpliva na presnovo. Ljudje sicer potrebujemo različno številu ur, da se naspimo, toda vseeno je dolgotrajno pomanjkanje ur spanja pogosto razlog za leno presnovo in nabiranje neželenih kil. Premalo spanja namreč pomeni porušeno delovanje hormonov, saj količina spanca vpliva na hormona lakote in sitosti. Če na noč spimo manj kakor 5 ur, se v telesu poviša raven hormona lakote, ki vzpodbuja apetit, kar se kaže kot več zaužite hrane, kot je potrebno. Strokovnjaki zato ocenjujejo, da bo vaša presnova delovala optimalno, v kolikor si boste na noč privoščili vsaj med 7 in 8 ur spanja.

4.      Brez gibanja ne gre

Najbolj neposredno pa na delovanje presnove gotovo deluje gibanje. Kdor večino dneva v službi presedi, popoldan pa se tudi nič ne giba, ne more imeti urejene presnove, velika verjetnost pa je tudi, da ima kakšen kilogram preveč. Gibanje vsak dan pospešuje presnovo, zato je tudi nekajminutna vadba na dan bolje kakor nič. Sicer pa bi bilo idealno, v kolikor bi si za priljubljeno obliko gibanja lahko dnevno vzeli eno uro. Če je mogoče, skušajte gibanje čim bolj vpeti v vaš delavnik – namesto avta, pojdite v službo s kolesom ali peš, v trgovine prav tako, itd.

5.      Jejte pogosto, a po malem

Mantra, da je potrebno jesti vsaj 5 – 6 krat dnevno, v majhnih obrokih, je znana že vsem in je precej oguljena, a v resnici se takšnega prehranjevalnega režima drži le malokdo. Presnova bo delovala hitreje, telo pa bo pokurilo več maščob, če boste jedli pogosto, pri tem pa uživali zdrava živila. Zvečer se je bolje izogniti ogljikovim hidratom in sadju, privoščite pa si lahko zelenjavo, juhe, solate, itd.

6.      Pekoča hrana pospeši presnovo

Čeprav je v preteklosti pekoča hrana pogosto veljala za nezdravo, pa v manjši meri lahko pozitivno deluje na presnovo. Tovrstna hrana namreč pospešuje metabolizem, saj nam zaradi nje tudi nekoliko naraste temperatura telesa. Kljub temu pa količinsko s pekočo hrano ni za pretiravati.

7.       Voda, voda, voda

Presnova je povezana tudi z uživanjem zadostnih količin vode oziroma nesladkanih tekočin. Možgani namreč dehidracijo lahko prepoznajo kot lakoto, to pa pomeni, da si namesto tekočine pogosto omislimo nezdrave prigrizke, ki pospešujejo nabiranje kilogramov. Pitje vsaj 1,5 do 2 l tekočine dnevno je zato zdravo tako iz vidika delovanja organov, kakor tudi za uravnano presnovo.