Domov PR Se morda redite zaradi hormonov? Preverite!

Se morda redite zaradi hormonov? Preverite!

hormoni debelost

Številni ljudje imajo težavo s prekomerno telesno težo, a le malokdo ob tem pomisli, da se odvečni kilogrami nemara nabirajo zaradi težav s hormoni. Hormoni so izjemno pomembni za delovanje človekovega telesa, uravnavajo delovanje vseh organov in tudi metabolizma. Zaradi tega imajo veliko vpliva tudi na presnovo in pridobivanje kilogramov. Ker je težko ugotoviti, ali se kilogrami nabirajo zaradi nepravilnega delovanja hormonov oziroma zaradi hormonskega ravnovesja, lahko na to najprej pomislimo, v kolikor smo spremenili način prehranjevanja, pijemo dovolj vode in se več tudi gibamo (vsaj 3-krat tedensko). V kolikor vse te spremembe ne prinesejo nobenih drastičnih premikov na tehtnici, lahko posumimo, da je nekaj narobe v delovanju hormonov. Če se tudi vi, kljub trudu, nikakor ne morete znebiti odvečnih kil, ki škodijo zdravju in pretirano obremenjujejo telo, potem preverite, ali se nemara ne redite zaradi hormonov.

Hormon inzulin

Gre za hormon, ki uravnava sladkor. Za hormon inzulin je večina slišala v zvezi s sladkorno boleznijo, le malokdo pa se zaveda, da lahko pomembno vpliva tudi na nabiranje kilogramov. Hormon inzulin proizvaja trebušna slinavka z namenim, da bi organizem lahko prebavil sladkor. V kolikor je tega hormona v krvi preveč, pa to neravnovesje lahko vodi do rejenja. Inzulin je ključen za to, da celice lahko absorbirajo glukozo v krvi, ta glikoza pa se nato porabi kot energija. V kolikor nekdo želi izgubiti odvečne kilograme, ni dobro, da maščobne celice shranjujejo preveliko energije. Povišanim vrednostim inzulina se je najlažje izogniti tako, da jemo čim manj procesirane hrane in sladkorja. Pri tem pazite, saj se sladkor nahaja v mnogih jedeh, npr. tudi v navadnem jogurtu, zato pred zaužitjem preverite, kaj sploh vsebuje določeno živilo.

Hormona sitosti in lakote

V telesu delujeta tudi dva hormona, s katerimi se uravnava apetit. Hormon lakote se imenuje grelin in skrbi za to, da imamo večji tek takrat, ko organizem rabi energijo. Nasprotje tega hormona je leptin, ki skrbi za to, da možgane obvesti, ko se telo nasiti. V kolikor sta hormona v ravnovesju, človek poje toliko, kolikor potrebuje in preneha jesti, ko je sit. Pogosto pa prihaja do neravnovesja med obema hormonoma, kar je pogosto posledica tega, da za svoje telo ne skrbimo ravno primerno in lepo. Da bi lahko uravnavali telesno težo, moramo najprej poskrbeti, da se ponovno uravnata hormona sitosti in lakote. To je mogoče dosegati tako, da se začnemo prehranjevati zdravo in zmerno, da jemo počasi in telesu dovolimo, da zazna sitost ob pravem času, zaužijemo dovolj beljakovin, v velikem loku pa se skušamo izogniti nezdravim maščobam. Posebej beljakovine lahko vplivajo na to, da se proizvaja manj hormona lakote, kar pomeni, da imamo manjši apetit in posledično tudi manj pojemo. Seveda je tudi pri uživanju beljakovin potrebno biti zmeren.

Hormonsko neravnovesje je najlažje spraviti v red tako, da spremenimo življenjski slog – začnemo uživati zdravo in raznoliko prehrano, se več gibati, uživati v naravi in se sproščati, poskrbeti pa moramo tudi za to, da dovolj spimo in popijemo dovolj vode.

Hormon stresa

Stres je izjemno škodljiv in nevaren za naše zdravje, negativno pa vpliva tudi na pridobivanje telesne teže. Ko je organizem pod stresom, se namreč izloča hormon stresa, ta pa lahko povzroča nabiranje odvečnih kilogramov. Dokazano je, da človek v stresu pogosteje posega po nezdravi, mastni, slani ali sladki hrani, ki jo povezuje s tolažbo. Prav tako stres pospešuje pitje kave, ki povečuje raven hormona stresa in začarani krog je tako sklenjen. Na telesno težo in ravnovesje v našem telesu torej lahko v veliki meri vplivamo tudi tako, da se znamo sprostiti in živimo čim manj stresno.

Ženski hormon

Žensko telo se s staranjem spreminja, zato je pomembno, da ženske v starosti spremenijo tudi svoje prehranjevalne in gibalne navade. S starostjo tako ženski organizem proizvede vedno manj estrogena, zaradi tega pa se lahko začnejo odvečni kilogrami hitreje nabirati in poznati. V starosti tako žensko telo pogosto pridobi odvečne kilograme na nekaterih značilnih predelih – okoli pasu in v predelu zadnjice. Ženskam se zato v starosti ne priporoča uživanje večjih količin soje, saj se v soji nahaja snov, ki še zmanjšuje delovanje estrogena.

Ščitnični hormon

Ščitnica je velika endokrina žleza v našem organizmu. Proizvaja hormone in na ta način vpliva na delovanje vseh organov, s tem pa pomembno vpliva na splošno zdravje, počutje in kvaliteto življenja vsakega izmed nas. Pogosto so težave, povezane s prekomerno težo (lahko pa tudi s prekomernim hujšanjem), posledica nepravilnega delovanja ščitnice. V kolikor veliko in redno telovadite, hkrati pa pazite tudi na to, kaj pojeste, a se kljub temu borite z veliko prekomerno težo, morda lahko posumite tudi na to, da nekaj ni v redu s hormoni ščitnice. Če so ščitnični hormoni premalo aktivni, je lahko posledica tega nabiranje odvečnih in neželenih kilogramov.

Če želite izgubiti odvečne kilograme, preverite tudi nasvete, kako shujšati!