Domov Kako shujšati Kako pametno hujšati?

Kako pametno hujšati?

pametno shujsati

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste hitro izgubili kilograme, pa so se ti čez čas vrnili in to dvojno. Kilogramov sicer ni tako težko izgubiti, težje je obdržati težo na želeni stopnji in obenem ohraniti dobro zdravstveno stanje. Za pametno hujšanje se mora dvigniti raven kakovosti življenja in upoštevati par starih dobrih priporočil hujšanja.

Hujšanje je projekt, ki se ga moramo lotiti postopoma umirjeno, na pravi, predvsem pa učinkovit način. Prvo kar je potrebno narediti je locirati problem. Na list papirja zapišite, kaj vas moti, na primer lahko napišete, da vas moti prevelika številka na tehtnici, »šlaufi okoli trebuha«, mlahava koža na rokah, slaba kondicija ipd. Ko je problem lociran je naslednji korak v vašem »shujševalnem projektu«, zastavljanje ciljev. Če na kratko povzamemo teorijo projektov, imajo ti vedno zastavljene cilje, ki so skrbno vodeni in časovno omejeni. Če želite izgubiti telesno težo, si najprej zastavite pametne cilje. Cilje si zapišite na list papirja in ga nalepite na vidno mesto – tako svojih ciljev ne boste pozabili, dokler jih ne izpolnite.

Tako kot pri vsakem projektu si je treba najprej zastaviti tako imenovane pametne cilje – S.M.A.R.T cilje. Cilji Smart so:

  • specifični (specific),
  • merljivi (measurable),
  • dosegljivi (attainable),
  • relevantni (relevant),
  • časovno definirani (time related).

Primer cilja narejenega po metodi Smart:

Od januarja do decembra 2015, bom postopoma s pomočjo različnih metod, vadb, diet in zdrave prehrane povečal svojo zmogljivost za 2x in obenem shujšal za 10 kg.

Cilj je časovno definiran, saj ima določen časovni okvir – od januarja do decembra 2015. Cilj je tudi specifičen, saj z njim natančno povemo, kaj želimo in na kakšen način ga želimo doseči. Cilj je tudi relevanten in dosegljiv, saj z redno vadbo in zdravo prehrano lahko shujšamo v enem letu 10 kg, obenem pa z vadbo lahko povečamo svojo kondicijsko moč. Cilj je prav tako merljiv, saj težo lahko spremljamo s tehtnico. Napredek pri zmogljivosti pa lahko merimo na več načinov na primer po enem letu v določenem času, lahko naredimo 2x več trebušnjakov, pretečemo 2x kilometrov, naredimo 2x več vzponov, dvignemo 2x večjo težo, 2x hitreje pridemo na Šmarno goro ipd.

Zastavite si nekaj ciljev, take, ki jih lahko izpolnite. Ne nalagajte si preveč ciljev, saj lahko izgubite motivacijo.

Kaj pa potem, ko so cilji zastavljeni?

Po zastavljenih ciljih morate narediti načrt, kako boste cilje dosegli. Priporočamo vam, da si izberete kombinacije aktivnosti, ki jih želite izvajati. Na primer lahko izberete določene vaje, ki bodo delovale na lociran problem (trebuh, zadnjica ipd), ki ste si ga zastavili in uporabite obenem še izbrano dieto, ki bo pomagala uravnotežiti težo. Pri hujšanju je pomembno uživanje superživil živil, zato se pozanimajte, katera živila so zdrava in kakšen učinek imajo na telo in zdravje. Priporočamo vam, da si ob tem naredite tudi seznam teh super živil, ki jih boste uživali v času hujšanja. Pripravite si tudi seznam tudi vseh drugih živil, ki jih lahko jeste na podlagi izbrane diete in dopišete v kakšnih količinah so priporočljiva. Iz seznama nato sestavite več kombinacij jedilnikov in na spletu pobrskajte za zanimivimi recepti.

Ko veste, katere vaje boste izvajali, kaj boste jedli in kako, se lahko lotite priprave časovnice. Časovnica vam bo služila za samodisciplino in bo pomagala k postopnemu in rednemu izvajanju vseh aktivnosti. Časovnico pripravljajte mesečno in vanjo za vsak dan napišite, kaj boste jedli, katere vaje boste izvajali in koliko časa.

Skozi celotno hujšanje redno spremljajte napredek in si rezultate zapisujte, vedno boljši rezultati so namreč najboljši motivator. Priporočamo, da si rezultate pišete na vidno mesto, da jih boste vsak dan videli in vam bodo polepšali dan.

Če boste motivirani in disciplirani, lahko izpolnite vse cilje, ki si jih boste zadali!