Domov Kako shujšati Kako shujšati po porodu?

Kako shujšati po porodu?

shujsati po porodu

Vsaka ženska si želi po porodu izgledati vsaj tako dobro kot pred nosečnostjo ali celo bolje. V času nosečnosti ženska pridobi tam nekje od 10–15 kg, ki so popolnoma normalni. Pri tem je treba upoštevati težo otroka, povečane prsi, povečano maternico, placento, amniotično tekočino, povečan volumen krvi, maščobne zaloge ter povečan volumen tekočin. Veliko kilogramov se med nosečnostjo pridobi z nekontroliranim prehranjevanjem. Rek, da morate jesti za dva, namreč ne drži. Jesti morate zdravo, uravnoteženo in zmerno in ne dvakrat več kot pred nosečnostjo. Veliko žensk nosečniške kilograme izgubi že s samim porodom, na veliko žalost večine pa veliko kilogramov ostane. Poporodne kilograme lahko izgubite z nekaj volje in truda. Hujšanja se lotite umirjeno, saj stres, slaba volja in napetost vplivajo tako na telo kot tudi na dojenčka.

Kako začeti?

Najprej bi opozorili, da mora biti izguba kilogramov po porodu predvsem zaradi dojenja postopna in počasna. Po porodu je telo zelo utrujeno od nosečnosti in samega poroda, zato potrebuje dovolj hranilnih snovi. Telo potrebuje zadostne količine vseh vitaminov, mineralov, beljakovin, esencialnih maščob in številnih drugih za zdravje potrebnih hranil. To upoštevate pri pripravi svojih obrokov. Na dan imejte vsaj 4–6 zmernih obrokov ter pijte dovolj vode.

Prehrana je zelo pomembna zaradi proizvajanja mleka. Takoj po porodu ne razmišljajte o naprezanju in vadbi, posvetite se svojemu otroku in jejte zdravo ter normalno. Stradati in hujšati ne smete, saj to negativno vpliva na mleko. S hujšanjem in dietami vaše mleko ne bi bilo tako hranilno, obenem pa mleko, če pretiravate, lahko tudi izgubite. Takoj po porodu upoštevajte navodila za vadbo, ki jih dobite v porodnišnici. Veliko se govori in veliko je tudi raziskav, da ženske, ki dojijo, veliko hitreje izgubljajo telesno težo, zato se dojenju ne izogibajte, dobro bo za vas in otroka.

Nekje po 6 ali 7 tednu po porodu se posvetujte z zdravnikom in ginekologom glede vadbe. Pred pregledom ne izvajajte intenzivne vadbe. Načeloma lahko začnete z zmerno aktivnostjo že dovolj zgodaj, vendar je treba upoštevati, da vse ženske niso enake in niso enako kondicijsko pripravljene. Po posvetu lahko začnete z zmerno vadbo, ki jo stopnjujete.

Da boste kmalu lepe in fit, vam priporočamo:

  • plavanje in vadbo v bazenu,
  • vsakodnevne sprehode z vozičkom,
  • rolanje,
  • kolesarjenje,
  • lahko aerobiko, jogo in pilates.

Da bo izguba kilogramov uspešna, morate vaditi in biti aktivne vsaj trikrat na teden po 60 minut na dan. V prvih 3-h mesecih po porodu ne glejte preveč na kalorije, jih ne omejujte preveč in raje prakticirajte telesno vadbo. Po 3-h mesecih lahko začnete z zmerno dieto, ki mora temeljiti na zdravi prehrani, priporočamo čim več sadja in zelenjave.

Šola hujšanja

Vse, ki ne veste kako se lotiti hujšanja ali vam kilogrami ne grejo in ne grejo dol, lahko obiščete tudi katero izmed šol ali ambulant za hujšanje, kjer lahko pod strokovnim vodstvom in zdravniško kontrolo izgubljate poporodne kilograme.