Domov Zdravje S sadjem do lepše postave

S sadjem do lepše postave

ssadjemdopostave

Sadje vsebuje pravo zakladnico vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin. Dviguje nivo energije ter pospešuje presnovo. Pomaga pri težavah s prebavo, niža nivo holesterola, krepi odpornost in je ključ do lepe in čvrste kože. Ker vsebuje malo kalorij in maščob, igra pomembno vlogo pri izgubi teže in je veliko boljša izbira kot katerakoli shujševalna tableta. Vsebuje kar 80 odstotkov vode in s tem preprečuje dehidracijo. Dobra hidracija telesa je pri hujšanju pomembna, saj odplavlja toksine in ohranja optimalno telesno temperaturo. Sadje daje občutek sitosti in s tem zmanjša apetit. Za najboljšo izbiro v boju z odvečnimi kilogrami sodijo breskve, kivi, jabolka, ananas, jagode ter grenivka.

Breskve

Breskve so bogate z vitaminom C, ki je zelo učinkovit pri težavah s kilogrami, saj preprečuje nalaganje odvečne maščobe. Pomanjkanje vitamina C zaradi znižane porabe energije prispeva k povečanju teže. Ker so breskve bogate z vlakninami, povzročajo občutek sitosti. Poleg vitamina C in vlaknin vsebujejo tudi kalcij, magnezij, kalij, fosfor, niacin ter vitamin A. Srednje velika breskev vsebuje zgolj 40 kalorij. Pomembno je, da se uživajo sveže, kar pomeni, da se je tistim iz konzerv bolje izogniti.

Kivi

Aminokisline, ki jih vsebuje kivi, pomagajo pri sintezi karnitina. Slednji je nepogrešljiv pri kurjenju maščob. Kivi velja za dober vir vlaknin, ki pripomorejo k zdravi prebavi. V njem se skriva več vitamina C kot v pomaranči in približno enaka količina kalija kot v banani. Znan je po blagem odvajalnem učinku, tako da uspešno preprečuje zaprtje. Vsebuje tudi magnezij in baker. En sadež ima samo 45 kalorij.

Jabolko

Star pregovor pravi, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Poleg tega odžene stran tudi kilograme, saj ima nizek glikemični indeks. Vsebuje topljivo vlaknino pektin, ki ohranja črevesno floro v ravnovesju. Ker povzroča občutek sitosti, pride do zmanjšanega apetita. Vsebuje zelo visok odstotek vode, kar še dodatno pripomore k izgubi kilogramov. Jabolko je bogato s številnimi vitamini in minerali ter ima okrog 80 kalorij.

Ananas

Ananas vsebuje encim bromelian, ki pomaga pri prebavi in preprečuje vnetja ter otekanje. Ni naključje, da je bromelian snov, ki jo vsebujejo nekatere shujševalne tablete, saj ima pomembno vlogo pri razgradnji odvečne telesne maščobe. V ananasu je tudi vitamin B1, ki presnavlja ogljikove hidrate. Poleg tega vsebuje zelo veliko vitamina C in vlaknin, tako da je odličen sadež za hujšanje. Dobra izbira je predvsem za tiste, ki se želijo znebiti maščobnih blazinic okrog pasu. Ena rezina ananasa ima 42 kalorij.

Jagode

Čeprav so jagode zelo sladke, vsebujejo malo kalorij in so tako odllčen prigrizek, saj zadostijo želji po sladkem. Spodbudijo tudi presnovo, kar pomeni, da telo čez dan pokuri več kalorij. Leptin, ki se nahaja v jagodah, igra pomembno vlogo pri uravnavanju apetita. Pomanjkanje leptina tako lahko vodi v debelost. Bogate so z vitaminom C, kalijem, magnezijem in kalcijem. Ena skodelica slastnih rdečih sadežev pa ima zgolj 40 kalorij.

Grenivka

Kombinacija določenih encimov in kislin v grenivki močno pospeši presnovo. Poleg tega grenivka vsebuje flavonoid, ki kuri maščobe. Aktivno sodeluje tudi pri presnovi sladkorja. Bogata je z vitaminom C, ki še dodatno pomaga topiti maščobe. Grenivka ima nizek glikemični indeks in približno 80 kalorij.

M. B.