Domov Kako shujšati 5 kratkih nasvetov za uspešno hujšanje

5 kratkih nasvetov za uspešno hujšanje

5_kratkih_nasvetov

Ločevalna dieta, beljakovinska dieta, Atkinsonova dieta, paleolitska dieta, hujšanje z luno … Na vsakem koraku smo bombardirani z različnimi oblikami diet in neštetimi nasveti za izgubo telesne teže. Toda kako ločiti zrnje od plev? Kako naj vemo kaj je zdravo in kaj ne? V prvi vrsti se je potrebno zavedati, da univerzalna rešitev, ki bi bila ustrezna za vsakega posameznika, ne obstaja. V nadaljevanju predstavljene smernice pa lahko služijo kot odličen začetek za zdravo in uspešno izgubo telesne teže.

  • Zdravo prehranjevanje kot način življenja. Izguba teže ne sme postati naš kratkoročni cilj, ki ga lahko dosežemo s 14 ali 90-dnevno dieto ter se nato vrnemo na stara pota nezdrave prehrane. Zdrav način prehranjevanja mora postati stalnica v našem življenju. Le na ta način bomo izgubljene kilograme zadržali in se izognili jo-jo efektu.
  • Podpora okolice. V dobri družbi je vse lažje. Podpora in spodbuda ljudi, ki so nam blizu ali doživljajo enake stvari kot jih doživljamo sami, nam bo v pomoč pri izpolnjevanju zastavljenih ciljev. Hkrati pa se na ta način zmanjša možnost, da obupamo in se vdamo starim razvadam. Možnosti je veliko: lahko se vključimo v kakšno izmed podpornih skupin, na sprehod ali tek povabimo prijateljico ali s partnerjem pripravimo zdrav nizkokaloričen obrok.
  • Počasi in previdno. Prehitra izguba večje količine teže lahko pusti posledice na našem telesu in umu. Postanemo počasni, izčrpani in brezvoljni. Prav tako se je potrebno zavedati, da gre hitra izguba teže največkrat na račun izgubljene vode in mišic ne pa maščobe, ki se je v resnici želimo znebiti. Optimalna izguba teže je nekje med 2 in 5 kilogrami na mesec.
  • Zastavite si realne cilje. Abstraktni cilji, kot so večja samozavest in boljše zdravje ne delujejo. Postaviti si moramo konkretne, realne in dosegljive cilje. Priporočljivo je, da se poslužujemo tehnike deli in vladaj ter si naš glavni in končni cilj razdelimo na več manjših mesečnih ali tedenskih ciljev. Doseženi kratkoročni cilji bodo hkrati naša motivacija za nadaljevanje.
  • Spremljajte svoj napredek. Na začetku vašega novega načina življenja se temeljito izmerite in stehtajte, nato pa skrbno vodite dnevnik prehranjevanja in se redno tehtajte. Rezultati, ki jih boste videli črno na belem, naj bodo vaša motivacija.

Toda ne pozabite, to so le okvirni nasveti in verjetno bo potrebno nekaj eksperimentiranja, da boste sestavili svoj načrt uspešnega hujšanja. Kljub temu, da ste na dieti, je najpomembneje, da se dobro počutite, ste zadovoljni sami s sabo in razmišljate pozitivno.

M.G.