Domov Diete Buče in dieta

Buče in dieta

bucke

Prihaja čas jesenskih počitnic in obdobja buč, saj je tudi pri nas vedno bolj aktualno obdobje »halloweena« ter priprave strašljivih buč. Veliko ljudi pri tem obredu vsebino buč kar odvrže, nekateri pa jih porabijo za pripravo različnih jedi. Ko pa že govorimo o bučkah – ste že kdaj pomislili, da so lahko zelo učinkovite pri dietah in izgubljanju telesne teže? Če še niste, vam bomo na kratko razložili, zakaj so buče lahko zelo učinkovite pri hujšanju.

Buče so vrsta zelenjave z zelo nizko vsebnostjo sladkorja, hkrati pa so zelo bogate z vitamini in minerali. Bučno meso namreč sestavlja več kot 90 % vode, bistven dejavnik pa je, da vsebujejo zgolj 0,1 % maščob, kar pomeni, da z večjim užitjem bučnega mesa ne bomo prekoračili dnevnega vnosa maščob, ki najslabše vpliva na pridobitev odvečnih kilogramov in maščobnih oblog. Bučno meso je nizko kalorično (na sto gramov vsebuje približno 25 kilokalorij), zato je za izvajanje raznih diet zagotovo zelo primerno. Buče so tudi zelo zdrave, saj so vir kalcija, železa, kalija, fosforja, cinka in magnezija. Bučna semena pa vsebujejo še veliko esencialnih maščobnih kislin in tudi omega 3. Dodajanje buč na vaš jedilnik torej ne pomeni le izvrstne hrane za hujšanje, temveč tudi uživanje zdrave zelenjave, ki ima obilo pozitivnih lastnosti. Buče so tudi izvrstna hrana za diabetike, saj so nedavne študije dokazale, da so učinkovita hrana za boj proti debelosti in sladkorni bolezni. Poleg hujšanja pomagajo tudi pri drugih boleznih, saj imajo številne pozitivne učinke na telo. Ker so karotenoidi, vam pomagajo preprečevati srčne bolezni, preventivno pa naj bi dobro vplivale tudi na nekatere vrste raka, kot je rak na pljučih, črevesju, mehurju, koži in dojkah. Pri težavah, kot so luskavica, driska, obolenje sklepov ter vnetje ledvic, pomagajo predvsem pečene ali kuhane. Buče so poleg tega taka vrsta zelenjave, ki jo lahko pripravimo na različne načine in jo lahko dodamo k vsem jedem. Lahko jih dodate v rižote, juhe ter jih uživate kot predjed, glavno jed ali tudi kot sladico. Kako jih boste pripravili in zaužili, je le stvar okusa, saj lahko že na spletu dobite po kratki raziskavi številne odlične recepte.

Tudi bučno olje ima veliko pozitivnih lastnosti

Pri hujšanju in dietah je vedno pomembno, da se izogibate vnosu maščob in uporaba olja se vedno odsvetuje. Prav v tem primeru lahko pomislite na uporabo bučnega olja, ki je zagotovo bolj zdravo kot navadno olje. Bučno olje je pomembno živilo in hkrati tudi zdravilo, ki je lahko prebavljivo. Uživamo ga lahko tudi kot preventivno zdravilo pri oljni terapiji. Oljna terapija dobro vpliva na spomin, spanje, glavobol, zobobol, črevesne bolezni, srčna in ledvična obolenja, težave z želodcem itd. Poleg oljne terapije pa je bučno olje zelo primerno prav pri hujšanju.

Če si želite izgubiti kilograme, ki ste jih morda pridobili čez poletje, torej pomislite, kako vključiti buče v vaš jedilnik. Zagotovo boste našli kakšen recept, ki vas bo navdušil, hkrati pa boste uživali še zdravo hrano, ki vas ne bo redila in bo pozitivno vplivala na vaše telo in zdravje.