Domov Diete Dieta po krvnih skupinah

Dieta po krvnih skupinah

dieta_po_krvnih_skupinah

Z dieto glede na vašo krvno skupino boste svojemu telesu dali vse, kar potrebuje.

krvne skupineVeliko je diet, ki na vaše telo ne učinkujejo, so nezdrave ali pa imajo jojo učinek. Dieta, pri kateri prehranjevalne navade temeljijo na tem, da jeste kar potrebuje vaše telo, ima dolgotrajen učinek. Namenjena ni le izgubi odvečnih kilogramov, temveč zdravem načinu prehranjevanja za vaš organizem. Vse kar morate vedeti je, v katero krvno skupino spadate in telo vam bo hvaležno.

Avtor ideje, po kateri naj bi naše prehranjevalne navade temeljile na krvnih skupinah, je Dr. Peter D’Adamo. Ljudje smo različni, krvne skupine pa naj bi bile pokazatelj, kako sposoben je organizem za absorbcijo določenih hranilnih snovi. Tako obstajajo 4 krvne skupine: 0, A, B, AB

Za vsako izmed skupin obstaja lista s seznamom živil, ki so za naše telo priporočljiva, škodljiva ali nevtralna.

Krvna skupina 0 – mesojedci

krvna skupina 0Za vse, ki imajo krvno skupino 0 je značilno, da so izrazito mesojedi. Imajo zelo dejaven imunski sistem, močna prebavila, uživajo pa v enolični hrani. Pogosto imajo leno ščitnico in slabo tolerirajo žita, stročnice, testenine, mleko in mlečne izdelke. Značilna je tudi nagnjenost k problemom s strjevanjem krvi, virusnim vnetjem, alergijam, astmi, čiru na dvanajstniku in k bolečinam okončin. Skupina 0 na stres reagira zelo eksplozivno, zato pripadniki te skupine potrebujejo intenzivno fizično aktivnost, s katero bodo dosegli emocionalno ravnotežje, hkrati pa jim vadba omogoča tudi kontrolo teže.  Osebe, ki stresa ne premagajo z aktivnostjo, lahko zapadejo v depresijo, utrujenost in nespečnost, kar je posledica nizkega delovanja metabolizma. Ljudje s to krvno skupino, svoje telo torej najbolj zadovoljijo z intenzivno vadbo in živalskimi beljakovinami. Ker imajo visoko stopnjo želodčne kisline, zelo učinkovito prebavijo meso. Živalske beljakovine lahko zaradi prevelike kislosti povzročijo rano na želodcu, zato se temu najbolje izognete z velikimi količinami sadja in zelenjave. Posebej na kožo so vam pisane artičoke, blitva, fige, buče, regrat, radič in špinača.

Meso:

+ govedina, ovčetina, divjačina
– svinjina, gos, šunka, salame

Ribe in morski sadeži:

+ jester, surovi losos, mečarica, morski jezik, navadni jezik, oslič, ozimica, polenovka, rečni ostriž, sardine, skuša, slanik, ščuka, šarenka
– brancin, hobotnica, kaviar, marinirani slanik, som, prekajeni losos, kaviar

Mleko in mlečni izdelki:

+ organizem jih težko presnavlja zato je treba količino teh zaužitih snovi močno omejiti. Namesto izdelkov iz  kravjega mleka , ali kravjega mleka samega, raje izberite sojino mleko in sojin sir, kozji sir, mocarelo ali ovčji sir

Žitarice:

+ Priporočljivo se je izogibati vsem vrstam žit in žitnih izdelkov. Na telo nevtralno deluje amarant, ajdova moka, basmati riž, esenski kruh (iz kaljene pšenice), ječmenova moka, pirin kruh, kruh iz grobe ržene moke, naravni neglaziran riž, pirina moka, proseni kruh, riževa moka, riževi vaflji, rženi kruh

Zelenjava:

+ artičoke, blitva, brokoli, buče, čebula, česen, endivija, kodrasto zelje, koleraba, paprika (rdeča), por, regrat, rimska solata, špinača, zeleni radič, sladki krompir (batate)
– kalčki, brstični ohrovt, krompir, cvetača, kitajsko zelje, koruza, črne olive, zelje, jajčevci, šampinjoni

Sadje:

+ temne slive, rdeče slive, suhe slive, zelene slive, fige, suhe fige
– jagode, kokosov oreh, liči, mandarine, pomaranče, robidnice

Krvna skupina A – vegetarijanci

krvna skupina AOsebe s krvno skupino A imajo zelo občutljiv prebavni sistem. Organizem še posebej težko razgradi beljakovine, ki so živalskega izvora npr. mleko, meso in masti, kar povzroča kopičenje maščob in strupov v telesu. Za te osebe je značilno tudi da so zaradi slabega imunskega sistema nagnjene k okužbam. Lahko zbolijo za srčnimi boleznimi, boleznimi jeter in žolča. Pojavi se lahko tudi diabetes tipa I in slabokrvnost. Možni so tudi pojavi parazitov in kandidaze. Splošno velja, naj bi se pripadniki krvne skupine A izogibali rafinirani in preveč obdelani hrani. Z naravno, svežo, čisto in organsko hrano si osebe skupine A lahko izboljšajo imunski sistem in se tako izognejo boleznim, ki bi utegnile ogroziti njihovo življenje. Pri izgubi odvečnih kilogramov, jim bodo pomagali ananas, sveže sadje, soja, sir, tofu in drugi izdelki rastlinskega izvora. Priporočljivo je uživanje neoluščenih arašidov, saj vsebujejo lektin, ki preprečuje nastanek rakavih celic. Največ najboljših beljakovin bo skupina A dobila v stročnicah in fižolu.

Meso:

+ večina mesa, kot je svinjina, jagnjetina, teletina, govedina, slanina in šunke, organizmu skupine A škodujejo. Dokaj nevtralno je uživanje piščančjega in puranjega mesa.

Ribe in morski sadeži:

+ skuša, losos, sardela, krap, postrv
– oslič, kaviar, lignji, jastog, raki, školjke

Mleko in mlečni izdelki:

+ sojino mleko, sojin sir
– mleko, sladoled, maslo, parmezan

Žitarice:

+ ržena, ovsena in pirina moka, kruh iz pirine, sojine moke ali kruh brez glutena, rezanci
– pšenica, bela moka

Zelenjava:

+ artičoka, soja, brokoli, špinača, česen, čebula, koleraba, bela repa, črni in zeleni fižol, ohrovt, sončnična semena, arašidi, buče
– krompir, paradižnik, zelje, črne olive, pisani stročji fižol

Sadje:

+ češnje, slive, marelice, ananas, borovnice, fige, limone, grenivke, rozine
– banane, pistacije, mango, kokos, papaja, brazilski oreščki

Krvna skupina B – uravnoteženi jedci

krvna skupina BZnačilnost krvne skupine B je, da imajo njeni pripadniki najbolj uravnotežen in močan imunski sistem, neobčutljiva prebavila in zato najbolj prilagodljiv izbor hrane. Njihova lastnost je tudi krepkost, zato so se zmožni upreti mnogim težkim boleznim kot so npr. rak in bolezni srca.

Prehrana oseb skupine B naj bo uravnotežena mešanica mesne in rastlinske hrane. Izogibajo naj se ajdi, koruzi, leči, arašidom in sezamovim semenom, saj lektini, ki jih vsebujejo ta živila, vplivajo na tvorbo inzulina v telesu, rezultat pa je utrujenost in zadrževanje vode v telesu. Težavne lektine vsebuje tudi bel in črn poper, želodec pa lahko vzdražijo ječmenov slad, cimet in koruzna moka. Pšenica naj bi upočasnjevala prebavne procese, zato se hrana zbira v maščobno tkivo in se ne porabi v obliki energije.

Meso:

+ jagnjetina, ovčje in kozje meso
– perutnina in svinjina

Ribe in morski sadeži:

+ skuša, ostriž, morski list, oslič, sardine, ščuka
– brancin, hobotnica, jegulja, prekajeni losos, ostrige, raki

Mleko in mlečni izdelki:

+ kefir, kozje mleko in sir, mocarela, skuta
– nekateri siri

Žitarice:

+ proso, riž, riževa moka, riževo mleko, mana kruh
– ajdova, ječmenova moka, ržen, koruzni, pšenični in polnozrnat kruh, škrob, kuskus, ječmen

Zelenjava:

+ čebula, artičoke
– redkvice, vse vrste oliv, paradižnik, buča, artičoki

Sadje:

+ grozdje, češnje, brusnice, papaja, ananas
– avokado, granatno jabolko, kokosov oreh, kaki, rabarbara, indijska figa

Skupina AB – kameleonski prilagodljivci

krvna skupina ABSkupina AB naj bi se, po besedah Dr. Petra D’Adama, pojavila šele pred 1200 leti. Nastala naj bi med preseljevanjem ljudstev, ko se je krvna skupina A, ki izvira iz vzhodne in srednje Evrope, pomešala z mongolsko krvno skupino B. Ta krvna skupina združuje lastnosti krvne skupine A in B. Za to skupino je značilno, da težko prebavlja rdeče meso, je nagnjena k rakastim obolenjem, parazitom, kandidazi, bronhitisu in pljučnici.

Meso:

+ puran, ovčetina, zajec
– divjačina, govedina, svinjina, teletina, piščančje meso

Ribe in morski sadeži:

+ oslič, morska postrv, škarpena, sardine, skuša, bela tunina, polenovka
– jastog, sardele, sipa, hobotnica,rakci, ostrige, morski list

Mleko in mlečni izdelki:

+ jogurt, kisla smetana, kefir, kozji sir in kozje mleko
– maslo, parmezan, topljeni sir, mlečni sladoledi

Žitarice:

+ oves, otrobi, kosmiči, kaša, riž, pira, pšenica
– koruzna in ječmenova moka, koruzni kosmiči, ajdove testenine

Zelenjava:

+ cvetača, česen, regrat, jajčevci, kumare, peteršilj, brokoli, rdeča pesa, zeleno zelje
– paprika, redkev,artičoke, mlada koruza, črne olive, čičerika, črni fižol

Sadje:

+ grozdje, kivi, slive, smokve, ananas, brusnice, češnje, grenivka
– banane, kaki, mango, pomaranče, rabarbara, granatno jabolko

A. Ž.