Domov Diete Domači dietni napitki

Domači dietni napitki

domacidietninapitki

V današnji družbi, ki je tako osredotočena na zdravo prehrano, na internetu zlahka najdemo obilo receptov za doma pripravljene dietne napitke. Uporabljajo se kot nadomestilo malice oziroma pogosto kar katerega od glavnih obrokov, že pripravljene pa lahko take in drugačne najdemo na policah v skoraj vsaki trgovini. Zavedati se moramo, da je veliko bolje, če jih sami pripravimo iz naravnih in zdravih sestavin, za to pa ne potrebujemo nič drugega kot preprostega mešalnika in malce domišljije. Poleg tega moramo pomisliti tudi na svoje potrebe in prehranjevalne navade ter recepte ustrezno prilagoditi: Pazimo na vnos ogljikovih hidratov, je osnova našega jedilnika hrana rastlinskega izvora ali smo pozorni predvsem na čim manjši vnos kalorij?

Dieta z malo ogljikovih hidratov

Najprej izberite pijačo, ki bo osnova vašega napitka: posneto mleko poveča vnos beljakovin, sadni sokovi so polni vitaminov in dajejo napitku slajši okus, voda pa je primerna za tiste, ki pazijo tudi na vnos kalorij. Nato je potrebno dodati beljakovine, ki so lahko v obliki prahu, lahko pa uporabite jogurt ali tofu. Sledi zmrznjeno ali sveže sadje: gozdni sadeži, banane, jagode, ananas oziroma kar imate pri roki – bolj raznolike kot bodo sestavine, polnejši bo okus. Po želji lahko napitek sladkate z umetnim sladilom.

Kaj pa vegani?

Mleko in beljakovine živalskega izvora zlahka zamenjate s sojinim ali z riževim mlekom, na tržišču pa lahko najdete tudi beljakovinske pripravke, prav tako pridobljene iz soje ali riža. Skrbno pripravljeni dietni napitki veganom pomagajo vnesti hranljive snovi, nujne za pravilno delovanje organov, ki jih s svojo običajno prehrano morda ne dobijo dovolj. Za izboljšanje okusa ali popestritev svojega napitka lahko posežete tudi po kikirikijevem maslu ali čokoladnem sirupu.

Nizkokalorična dieta

Če si boste sami pripravljali dietne napitke, boste laže uravnavali vnos kalorij, povrh vsega pa boste ob tem sami izbirali sestavine, ki jih boste uporabili. Slabost vnaprej pripravljenih napitkov je, da lahko več mesecev stojijo na policah trgovin in čakajo na kupca, medtem ko vitamini in hranilne snovi razpadajo. Uporabite posneto mleko ali lahek jogurt, namesto sladila pa med, vaniljin ekstrakt ali cimet. A ko vas zagrabi neustavljiva želja po sladkem, si pripravite jabolčno pito v mešalniku in se posladkajte z napitkom iz posnetega mleka, jabolka, cimeta in rjavega sladkorja.

Dietni napitki so odličen način topljenja odvečnih kilogramov, saj zlahka nadzirate vnos kalorij in predvsem kakovost hrane, ki jo potrebujete za energijo. Seveda pa vam z nobenim napitkom nikakor ne bo uspelo shujšati, če boste z njim vnesli več kalorij, kot jih dnevno potrebujete. Priročni so, ko enostavno niste pri volji za razmišljanje o zdravem načinu prehranjevanja ali nimate časa za kuhanje celotnega obroka, saj je priprava enostavna in hitra. Kdo je rekel, da hitra hrana ne more biti zdrava?

P. B.