Domov Diete Dukanova dieta in njene štiri faze

Dukanova dieta in njene štiri faze

dukan

Dukanova dieta se uvršča med tako imenovane beljakovinske oziroma proteinske diete. Razvil jo je francoski prehranski strokovnjak Pierre Dukan. Kot vse beljakovinske diete tudi ta dieta temelji na tem, da iz jedilnika črtamo vse ogljikove hidrate, tako da je kalorični vnos skoraj v celoti pridobljen iz beljakovinskih virov. Vendar pa je Dukanova dieta nekoliko bolj dovršeno zasnovana od klasičnih beljakovinskih diet, saj ima štiri faze oziroma stopnje.

V prvi fazi se Dukanova dieta omejuje na to, da dovoljuje izključno vnos beljakovin in nekaj malega maščob. Tako se moramo v tej fazi omejiti na uporabo piščanca, govejega mesa, svinjskega mesa, jajc, morskih sadežev, rib in podobnih visoko beljakovinskih hranil. V tej prvi fazi bomo izgubili nekaj kilogramov že s tem, ker se bo iz telesa izločila voda in se bo nasploh telo odzvalo na precej znižan kalorični vnos.

V naslednji fazi lahko počasi pričnemo dodajati ogljikove hidrate v obliki otrobov in ovsenih kosmičev. Dukanova dieta namreč temelji na tem, da bi čim bolj znižala učinek jo-jo efekta. Tako da se v času dodajanja ogljikovih hidratov v to spuščamo počasi, predvsem tako, da dodajamo zelenjavne vire. Predvsem se tukaj uporabljajo škrobnati viri.

V tretji fazi se Dukanova dieta približuje normalnemu načinu hranjenja, tako da lahko pričnemo v jedilnik vnašati postopoma tudi hrano, ki jo sicer uživamo, je pa nismo smeli uživati v prvih dveh fazah.

Četrta faza, ki jo uvaja Dukanova dieta, je zadnja faza in temelji na tem, da stabiliziramo svoj način prehranjevanja, tukaj je potrebno skrbeti za to, da se ne pričnemo nazaj nažirati in nasploh da živimo zdravo življenje naprej.