Domov Kako shujšati Hujšanje glede na krvno skupino

Hujšanje glede na krvno skupino

dietakrvnaskupina

Dieta po krvnih skupinah je dieta, čigar zagovornik je Dr. Peter D’Adamo, ameriški zdravnik in nutricionist. Zaslovela je z izdajo njegove knjige »Eat Right 4 Your Type« (prevod: Dieta za krvne skupine), v kateri trdi da je krvna skupina najpomembnejši dejavnik pri izbiri ustrezne prehrane. Tako razdeli dieto na štiri osnovne tipe, ki ustrezajo krvnim skupinam: 0, A, B ter AB.

Dieta ima številne privržence ampak tudi številne nasprotnike. Po mnenju številnih znanstvenikov ter zdravnikov namreč ni dovolj podprta z dokazi. Navkljub temu pa obstajajo zgodbe številnih oseb po celem svetu, ki so s to dieto uspešno shujšali ali pa rešili zdravstvene težave.

Osnovna ideja diete ter lektinska hipoteza

Osnovna ideja diete po krvnih skupinah je uživanje samo določenih živil, primernih za posamezno krvno skupino ter izogibanje živilom, ki naj ne bi bila primerna za določen tip krvne skupine. Dieta ločuje glede na sistem krvnih skupin AB0, se pravi je prirejena za skupine 0, A, B ter AB. Znan je stavek Dr. D’ Adama, ki dobro povzame zamisel o dieti po krvnih skupinah: Krvna skupina je ključ, ki odklepa vrata v skrivnostni svet zdravja, bolezni, dolgega življenja, telesne vitalnosti ter čustvene stabilnosti.

D’Adamo je zasnoval dieto na lektinski hipotezi. Vsaka krvna skupina ima svoj obrambni sistem, ki ustvarja protitelesa proti ostalim krvnim skupinam. D’Adamo pravi, da podobno delujejo tudi določena živila. Tudi živila naj bi vsebovala protitelesa, ki naj bi po zaužitju zlepljala krvne celice v krvne strdke, podobno kot se to zgodi če zmešamo dve različni krvni skupini. Glavni krivci oz. protitelesa za to naj bi bili lektini. Dieta po krvnih skupinah predpostavlja, da nekateri lektini, ki jih zaužijemo s hrano, niso združljivi z našimi krvnimi celicami. Zatorej je potrebno biti pozoren na tip lektinov, ki jih vnašamo v telo ter s tem tudi na hrano, ki vsebuje te lektine. Na podlagi te teorije je D’Adamo ločil vsa živila v 4 različne skupine, in sicer tako, da ustrezajo vsem krvnim skupinam.

Nastanek krvnih skupin

Presnovne karakteristike posamezne krvne skupine so pravzaprav genetske narave. Nastale so evolucijsko med prilagajanjem posameznih, razmeroma izoliranih populacij na podnebne, prehranjevalne ter geografske razmere v katerih so živele. Posamezne krvne skupine naj bi se tako razlikovale predvsem v prehranjevalnih navadah. Spodaj so naštete značilnosti posameznih skupin.

Krvna skupina 0: lovci in mesojedci:

Je najstarejša krvna skupina ter predstavlja osnovo vsem skupinam. Razvila se je okrog leta 40000 pr. n. št. v Afriki. Takrat so se ljudje organizirali v skupine ter množično začeli loviti. Energijo za to so pridobivali iz beljakovin (oreščki, koreninice, predvsem pa meso). V tem obdobju so se razvile tudi prve prehranske in prebavne lastnosti, značilne za krvno skupino 0.

Krvna skupina A: kmetovalci, poljedelci in vegetarijanci:

Ta krvna skupina se je oblikovala okrog leta 20000 pr. n. št., verjetno v Aziji. Takrat so se ljudje za stalno naselili ter se posledično začeli ukvarjati s poljedelstvom, lov so pa občutno zmanjšali. Njihova prehrana je bila občutno osiromašena z mesom, medtem ko so bila prevladujoča živila žito ter zelenjava. Temu se je seveda prilagodil tudi njihov organizem z nastankom krvne skupine, poznane pod oznako A.

Krvna skupina B: nomadi in vsejedci:

Skupina naj bi se pojavila pred okrog 15000 leti na območju Himalaje. Zaradi tamkajšnjih neugodnih razmer je bila preskrba z živili zelo neredna, prehrana pa enostranska. Prevladujoča hrana so bile poljščine ter fermentirani mlečni izdelki. Ljudje so se morali težkim razmeram prilagoditi tako, da so postali bolj odporni ter žilavi. Ena izmed prilagoditev je bila tudi nastanek krvne skupine B.

Krvna skupina AB: sodobni jedci mešane hrane

Po mnenju Dr. D’Adama se je ta skupina pojavila šele pred približno 1200 leti. Je najredkejša izmed vseh krvnih skupin, saj jo ima le okrog 3 % prebivalstva. Nastala je kot posledica mešanja populacij s krvnima skupinama A in B ter tako tudi združuje značilnosti obeh.

Značilnosti posameznih skupin ter nasveti za prehranjevanje

Po mnenju Dr. D’Adama naj bi vsako izmed krvnih skupin zaradi njihovega evolucijskega nastanka določale posamezne karakteristike. Te naj bi opredeljevale posameznikov značaj ter osebnostne lastnosti, predvsem pa presnovne značilnosti ter tveganja za posamezne bolezni. Vsaki izmed posameznih skupin D’Adamo priporoča določene vrste živil, s pomočjo katerih naj bi se telo posameznika ponovno uravnovesilo. Predvsem naj bi bil ta izbor prehrane učinkovit za osebe, ki želijo pospešiti svoj metabolizem ter posledično shujšati.

Krvna skupina 0

D’Adamo pravi, da so ljudje s krvno skupino 0 nagnjeni k povišani inzulinski rezistenci ter premajhni sintezi oz. izločanju ščitničnih hormonov. Posledično so tudi bolj nagnjeni k debelosti, zadrževanju tekočine v telesu ter diabetesu. D’Adamo jim predlaga upoštevanje naslednjih nasvetov pri izboru živil:

Hrana, ki redi:

 • pšenični gluten, fižol in koruza ovirajo učinkovitost inzulina ter upočasnjujejo presnovo
 • zelje, brstični ohrovt, cvetača ter gorčično seme zavirajo delovanje ščitničnih hormonov

Hrana, ki pomaga pri hujšanju:

 • morske alge, morska hrana ter jodirana sol vsebujejo veliko joda ter na ta način povečujejo sintezo ščitničnih hormonov, ki igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju metabolizma
 • jetra, rdeče meso, brokoli, špinača ter blitva pospešujejo metabolizem

Krvna skupina A:

D’Adamo meni, da potrebuje ta skupina za vzdrževanje teže ter ohranjanje energije predvsem hrano rastlinskega vzora.

Hrana, ki redi:

 • meso je težko prebavljivo in zato pospešuje nalaganje maščob v telesu,
 • mleko in mlečni izdelki zavirajo absorpcijo hranljivih snovi iz prebavnega trakta ter upočasnjujejo presnovo,
 • nekatere vrste fižola izničujejo učinek prebavnih sokov in encimov v črevesju in želodcu ter tako upočasnjujejo presnovo,
 • pšenica zmanjšuje učinkovitost inzulina ter tako tudi porabo kalorij in energije, pridobljene s hrano v tkivih.

Hrana, ki pomaga pri hujšanju:

 • rastlinska olja preprečujejo zadrževanje vode v telesu ter izboljšajo prebavo,
 • hrana iz soje izboljšuje ter pospešujejo prebavo,
 • ananas pospešuje peristaltiko te povečuje uporabnost zaužitih kalorij,
 • zelenjava prav tako povečuje peristaltiko in izboljšuje presnovo.

Krvna skupina B:

D’Adamo pravi, da imajo osebe s krvno skupino B izjemne sposobnosti učenja ter prilagajanja na nove razmere. Zato naj bi bili ob ustrezni prehrani in zdravem življenju med vsemi krvnimi skupinami najmanj dovzetni za različne bolezni. D’Adamo priporoča oz. odsvetuje prehranjevanje z naslednjimi živili:

Hrana, ki redi:

 • koruza zavira učinkovitost inzulina, upočasnjuje prebavo ter zvišuje koncentracijo sladkorja v krvi,
 • leča, arašidi, sezamovo seme in ajda zavirajo metabolizem ter prav tako kot koruza zvišujejo koncentracijo sladkorja v krvi,
 • pšenica ovira prebavo in metabolizem, povzroča kopičenje maščob ter ovira porabo kalorij, vnesenih s hrano.

Hrana, ki pomaga pri hujšanju:

 • meso, zelena zelenjava, jajca, mlečni izdelki ter jetra pospešujejo metabolizem ter spodbujajo prebavo,
 • čaj iz sladkega korena (likviricije) odpravlja hiperglikemijo, kar pomeni, da znižuje krvni sladkor.

Krvna skupina AB

Nosilci krvne skupine AB naj bi imeli svojevrsten imunski sistem, izjemno učinkovit proti infekcijskim boleznim. Med njimi naj bi bile redke tudi avtoimunske bolezni ter alergije, so pa domnevno nagnjeni k obolenjem prebavnega trakta ter k raku.
Za vzdrževanje primerne telesne teže D’Adamo svetuje poseben izbor prehrane:

Hrana, ki redi:

 • rdeče meso se v telesih ljudi s krvno skupino AB skladišči kot maščoba, poleg tega pa je težko prebavljivo ter bremeni prebavni trakt,
 • fižol in koruza izničujeta učinek inzulina na krvni sladkor ter zmanjšujeta metabolizem,
 • semena ter ajda zvišujejo krvni sladkor,
 • pšenica znižuje nivo presnove ter povzroča neučinkovita rabo kalorij.

Hrana, ki pomaga pri hujšanju:

 • tofu, morska hrana ter zelena zelenjava spodbujajo učinkovitost metabolizma,
 • morske alge ter mlečni proizvodi povečujejo sekrecijo inzulina ter dvigajo njegovo učinkovitost,
 • ananas, pomaga pri prebavi.

Hujšanje s pomočjo krvnih skupin – resnica ali zabloda?

Toliko kot privržencev D’Adamove teorije o krvnih skupinah je tudi kritikov, ki ji strogo nasprotujejo. Številni znanstveniki mu očitajo predvsem, da je pri predstavitvi svoje hipoteze uporabil premalo dokazov ter da je ni utemeljil z raziskavami, ki so temelj vsake nove znanstvene domneve. Poleg tega so že številne biokemične raziskave ovrgle njegovo lektinsko hipotezo, saj ni bilo še v nobeni izmed njih dokazano, da obstajajo specifični lektini, ki naj bi vplivali na posamezno krvno skupino. D’Adamo tudi ni še opravil nobene klinične raziskave, ki bi potrdila uspeh diete na podlagi krvnih skupin.

Nekateri znanstveniki, so tudi ovrgli njegovo teorijo o nastanku krvnih skupin ter pokazali, da je najstarejša izmed njih pravzaprav skupina A in ne skupina 0, kot to trdi D’Adamo. Strokovna javnost mu očita tudi nestrokovno izražanje, sestavljanje neuravnovešenih jedilnikov, omejevanje zgolj na krvni sistem AB0, itd.

D’Adamo ter osebe, ki so s pomočjo njegove diete uspešno shujšale in izboljšale svoje počutje, te očitke vztrajno zavračajo ter svojo teorijo podpirajo predvsem z osebnimi izpovedmi. D’Adamova dieta se namreč v številnih primerih navkljub vsemu še vedno izkazuje kot zelo uspešna.

Kaj pa menite vi?

N. Š.