Domov Kako shujšati Hujšanje – Majhni nasveti za velik učinek

Hujšanje – Majhni nasveti za velik učinek

hujsanjemajhninasveti

Med kopico različnih diet, mehaničnih pripomočkov in raznovrstnih prehrambnih dopolnil, ki obljubljajo hitro izgubo telesne teže, izkušnje pa kažejo drugače, se hujšanje zdi misija nemogoče.  A, ironično – odlične rezultate prinašajo prav preprosti nasveti, ki pa se v množici sodobnih tehnik pogosto izgubijo …

Opevane diete kot glavni krivec za slabo voljo

Takšne in drugačne hitre diete, ki ponujajo enostavne in učinkovite prijeme za izgubo telesne teže, so v praksi vse prej kot pa to. Od njih si lahko obetate le vsem dobro znan jo-jo učinek, ko se izgubljeni kilogrami (običajno še celo kakšen več) hitro povrnejo. Enkrat za vselej si vtisnite v spomin, da raznovrstne diete in druga čudežna zdravila (tablete, kreme, …) ne prinašajo zadovoljivih, kaj šele dolgoročnih, rezultatov.

Počasi se daleč pride

V kolikor ste se odločili za hujšanje si postavite dosegljive cilje. Če so le ti previsoki (npr. izguba 10 kg v pičlem mesecu), s tem ogrožate vaše zdravje, pogost rezultat pa je tudi predčasna opustitev hujšanja, saj je psihološki pritisk prevelik, hkrati pa kilograme izgubljate na račun mišične mase, ki predstavlja največjega porabnika energije (rezultat: neprivlačna postava in neuspešno hujšanje).. Realen cilj predstavlja izgubo največ 2 kg na mesec, pri tem pa velja opozoriti, da se v začetku hujšanja kilogrami nago znižujejo predvsem na račun odvajanja odvečne vode v telesu, kasneje pa se hujšanje upočasni oz. za določen trenutek celo ustavi. To je povsem naraven proces in vam ne sme vzeti volje!

S pravilnim prehranjevanjem nad odvečne kilograme

Za učinkovito hujšanje je potrebno razporediti obroke na vsake 3 ure (5 do 6 obrokov). V tem času telo porabi energijo prejšnjega obroka, hkrati pa si ne uspe ustvariti maščobnih zalog. Prav tako velja opozoriti na zmotno mnenje o tem, da po 19h več ne smete jesti. Slednje drži le, če se v posteljo odpravite ob 22h. Velja pa pravilo, da morate zadnji obrok zaužiti najkasneje tri ure pred spanjem.

Izogibajte se raznoraznim sokovom, gaziranim pijačam, alkoholu, kavi in soli. Pijte naravno vodo (2-3 litre na dan) ali nesladkane čaje (še posebej zeleni čaj). Prav tako je potrebno zmanjšati količino ogljikovih hidratov in maščob ter povečati vnos beljakovin.

Intenzivna vadba – pogoj za uspeh

Največ kalorij boste pokurili s tekom, plavanjem, aerobiko, kolesarjenjem, kalorije pa sicer izgubljate tudi z vsakodnevnimi aktivnostmi, kot so pogovarjanje, vožnja avtomobila, čiščenje in podobno – in to celo več, kot si mislite!

Brez spremenjenega načina življenja in razmišljanja ni rezultatov

Hrana se pogosto ne jemlje le kot sredstvo za potešitev lakote, pač pa tudi kot sredstvo za nagrajevanje ali kaznovanje. Če jo kot takšno jemljete tudi v procesu hujšanja, bo le to v vaših očeh kot kaznovanje samega sebe. Jejte zdravo, ker to zahteva vaše telo, ne zato, ker morate shujšati, in to tudi za tem, ko dosežete želeno težo. Enako velja za športne aktivnosti – ne jemljite jo kot nujno zlo, pač pa kot način življenja. Pomnite: sprememba razmišljanja iz morem v želim vpliva na zastavljene cilje – tako pri hujšanju kot tudi pri ostalih stvareh, ki jih počnete v življenju!

P. Ž.