Domov Prehrana Jedilnik za definicijo mišic

Jedilnik za definicijo mišic

sushi

Ljubitelji fitnesa in mišičaste postave dobro vedo, da pride po času večanja mišične mase tudi čas za zmanjšan vnos kalorij ter definicijo postave oziroma mišic. Pomen ustrezne prehrane in pravilne sestave jedilnika je pri definiciji še veliko pomembnejši kot v fazi pridobivanja mišične mase. Za doseganje želenih rezultatov predstavlja prehrana celo več kot dve tretjini uspeha. Z nekaj nasveti, ki vam jih bomo podali v nadaljevanju članka, boste lahko lažje uredili in pripravili vaš jedilnik za definicijo telesa.

Pri športni prehrani se vedno poudarja dejstvo, da je potrebno zaužiti več obrokov dnevno in tudi pri jedilniku za definicijo to dejstvo drži. Običajno je dobro zaužiti vsaj pet obrokov v časovnem razmiku cca. 4 ur. Pri obrokih je pomembno, da vedno zaužijemo zadostno količino koristnih beljakovin, medtem ko moramo na vnos ogljikovih hidratov in maščob zagotovo bolj paziti. Najbolj moramo biti pozorni na vnos enostavnih ogljikovih hidratov ter jih znižati na res minimalen vnos (zgolj v dopoldanskem času, popoldne je najbolje, da se tem OH v celoti izogibamo). Namesto le-teh je potrebno uživati kompleksne, kot so zelenjava, polnozrnate testenine, dolgozrnati riž itd. Pri definiciji je pomemben tudi vnos zdravih maščob, in sicer omega 3 ter omega 6 maščobnih kislin, ki služijo vzpostavljanju hormonskega ravnovesja in so posledično pomembne za izgubo maščob.

V fazi definicije mišic je posebej pomembno obdobje, ko se moramo odreči večini hrane, ki jo običajno najraje jemo (npr. sladicam in sladkarijam, hitri prehrani itd.). Čim bolj se moramo izogibati uživanju sladkanih ter alkoholnih pijač, ki negativno vplivajo na definiranje mišic ter samemu oblikovanju želene postave. V fazi definicije je zelo koristno, če določene dnevne obroke nadomestimo z raznimi športnimi dodatki, kot so proteinske čokoladice ali napitki. Vsekakor pa je pri definiciji telesa najbolj učinkovito, da se v zaključnem obdobju držimo nizkega vnosa kalorij oz. predvsem ogljikovih hidratov. Tak vnos je pomemben predvsem v zadnjih tednih, ko želite izoblikovati telo, ne pa čez celo leto, saj se tako mišična masa na dolgi rok izgubi.

Čeprav lahko predstavlja ustrezna prehrana tudi več kot 80 % uspeha pri definiciji mišic, nikoli ne smete pozabiti na kakovostne treninge in vaje, ki najbolj ustrezajo sami definiciji postave. Za uspeh je vedno najbolj pomembno, da ugotovite pravilen kompromis med treningi in ustrezno prehrano, saj brez enega ali drugega enostavno ne bo šlo.