Domov Vadba Kako smeh vpliva na telo?

Kako smeh vpliva na telo?

hujsanje in smeh

Rek »Smeh je pol zdravja«, ni izvit iz trte, ampak kot pribito drži. Srečni in veseli ljudje po statistiki ne podležejo stresu in depresiji tako hitro, se bolj zdravo prehranjujejo, se počutijo odlično in se izogibajo slabim razvadam.

Kakšne učinke ima?

Smeh dvigne krvni tlak, pospeši krvni pretok in srčni utrip, zato blagodejno vpliva na srce in njegovo krepitev. Po koncu smeha se namreč utrip in tlak znižata, pod vrednost, ki je bila na začetku smejanja. Pa ne le to med smehom se sproščajo hormoni sreče – endofini, ki vplivajo na počutje. Prav tako se med smehom uravnava dihanje in se znižuje raven stresnih hormonov (kortizola in adrenalina). Ljudje, ki se pogosto smejejo, globje dihajo ter s tem krepijo pljuča in vdihnejo več kisika kot tisti, ki se ne smejejo pogosto. Pod posledice smeha spadajo tudi solze in včasih mokre hlače, vse to pa je posledica intenzivnega delovanja notranjih mišic. Smeh definitivno tudi pomirja, razbremenjuje in sprošča, zato so po svetu odprli tudi smejalne klinike, v katerih izvajajo smejalne terapije.

Ali s smehom lahko tudi shujšam?

Čeprav si ne bi mislili, med smehom v telesu deluje kar 400 mišic. Med njimi so tudi mišice obraza, ki se bolj poredko krčijo in raztezajo. Med smehom se razširijo nosnice, dvignejo se obrvi, ličnice in ustni kotički.

Gotovo ste že kdaj slišali rek »bolijo me vse smejalne mišice«, smeh je prava interna vadba, ki omogoča, da na teden porabite, ob rednem smehu (vsaj 10 – 15 minut na dan), tudi do 280 – 300 kalorij. Smeh je odličen za trebušne mišice, ki so pri smehu zelo aktivne. Med smehom se predvsem trebušne mišice raztezajo in krčijo in se s tem krepijo in oblikujejo. Nič ne bo nenavadnega, če vas bodo po zabavnem večeru, zjutraj bolele trebušne mišice.

Do smeha lahko pride spontano ali prisiljeno, v obeh primerih pa bo imel smeh pozitivne učinke na telo.