Domov Kako shujšati Najučinkovitejši način za topljenje maščobe okoli trebuščka

Najučinkovitejši način za topljenje maščobe okoli trebuščka

maščoba trebušček

Le redko kateri srečnež se nikoli v življenju ne bori z maščobami okoli trebuščka. Prvič, takšne maščobne blazinice niso videti najbolj lepo in privlačno, povrh vsega pa imajo lahko tudi negativni vpliv na naše zdravje. Če je namreč maščobe okoli trebuha preveč, se lahko širi okoli notranjih organov, s tem pa se bistveno poveča tveganje za razna resna obolenja. Odvečna maščoba okoli trebuščka torej pomeni tako estetsko kakor zdravstveno tveganje. Ker ravno prihaja poletje, nas ni malo, ki se takšnih blazinic želimo znebiti na hiter in učinkovit način. Kako torej stopiti vse odvečne maščobe v predelu trebuha še pravi čas?

1.     Gibanje, gibanje in še enkrat gibanje

Redna vadba in gibanje gotovo pomeni najbolj učinkovito zaščito zoper maščobne blazinice okoli trebuščka. Ponavadi je maščoba okoli trebuha posledica neurejene prehrane in pomanjkanja gibanja. Prehrano si lahko pospešimo ravno, če povečamo količino gibanja. Vsak dan naj bi se gibali vsaj 20 minut, pri čemer je priporočljiva in učinkovita zlasti aerobna vadba (tek, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje, itd.). Za odvečno maščobo je primerna kakršna koli vadba, ki pospešuje bitje srca in telo pripravi do tega, da začne energijo črpati iz zalog. Če je aerobna vadba prenaporna za vas, je priporočljivo že 20 minut hoje ali hitre hoje na dan.

2.     En dcl jabolčnega kisa na dan

Čeprav se mogoče ne sliši ravno okusno, pa se je izkazalo za zelo koristno. Na dan naj bi tako ljudje, ki se borijo s prekomerno težo, spili en deciliter domačega jabolčnega kisa. To je najbolje storiti takoj zjutraj, ko se prebudimo. Kis naj bi pomagal pri zmanjševanju maščobe, saj telo spodbuja k hitrejši porabi energije. Kis povrh vsega deluje tudi proti bakterijam, učinkovit pa je, če ga kombiniramo tudi z drugimi načini za hujšanje.

3.     Jogijske vaje

Za predel okoli trebuha so zelo koristne tudi lahke jogijske vaje, ki pospešujejo presnovo maščob. Toda joga terja vztrajnost, zato ne pričakujte rezultatov preko noči. Joga lahko pomaga tudi zaradi tega, ker človeka sprosti in naredi bolj zadovoljnega, hkrati pa je z njo mogoče preprečevati depresijo, ki je znano eden izmed najbolj pogostih razlogov za debelost. Z jogo vplivamo na raven stresnega hormona kortizola in ga znižamo, to pa ugodno vpliva tudi na odvečne maščobe v predelu trebuščka.

4.     Pijte čaj

Priporočljivo je zlasti pitje zelenega čaja, ki vsebuje veliko antioksidantov in pozitivno vplivajo na izgubo odvečne maščobe. Dnevno se priporoča dve skodelici zelenega čaja. Poleg čaja je za topljenje maščob okoli trebuha najbolj koristno piti vodo.

5.     Poskrbite za dovolj spanca

Čeprav se zdi neverjetno, drži kot pribito – na svojo presnovo in odvečne maščobe vplivamo tudi z ritmom spanja. Dnevno je potrebno spati preko 6 ur, idealno pa 8. Z manj spanca se bomo namreč težko znebili odvečnih kilogramov, prav tako pa tudi maščobnih blazinic okoli pasu. Premalo ur spanca pomeni, da telo prisilimo v kopičenje maščob v jetra, to pa privede do izčrpavanja energije v celicah in počasnejše presnove.

6.     Vlaknine so zakon

Vlaknine so zelo pomembne za zdravo presnovo. Če vnos vlaknin povečamo samo za 10 g na dan (dve jabolki ali skodelica graha), to lahko na dolgi rok pomeni zmanjšanje maščob okoli trebuha. Sadje je najbogatejši vir vlaknin.

7.     Ne odrecite se zdravim maščobam

Niso vse maščobe nezdrave. Mastno meso in čips npr. res niso maščobe, ki bi jih bilo priporočljivo uživati, povsem drugače pa je z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Nasičene maščobne kisline, ki se nahajajo v salamah, klobasah, raznih solatnih prelivih, ocvrti hrani, itd. pripomorejo k debeljenju vašega pasu, zato jih je potrebno uživati čim manj. Nenasičene maščobne kisline pa se nahajajo v oreščkih, avokadu, semenih, olivah ipd. in so zelo pomembne za zdravje ter normalno delovanje organizma.

8.     Brez beljakovin ne gre!

Beljakovine so zelo pomembne, saj telo obvarujejo pred povišanim inzulinom, ki povzroči, da se odvečna maščoba nabira ravno v predel pasu. Povišan inzulin pomeni tudi počasnejšo porabo maščobe za vir energije, kar pripelje do tega, da se odvečnih maščob težje znebimo. Beljakovine nas lahko učinkovito obvarujejo pred tem.