Domov Diete Paleo dieta

Paleo dieta

paleo

Dandanes je veliko govora o zdravi prehrani ter o raznih dietah. Dovolj je, da zgolj odprete kakšen spletni brskalnik ter vpišete besedo dieta ali hujšanje in našli boste številne shujševalne kure, ki temeljijo na določenih načinih uživanja hrane ali določenih živilih, ki jih morate zaužiti tako, da pridete do želene sanjske postave. Med številnimi shujševalnimi programi se v zadnjem času veliko govori tudi o »Paleo« dieti. Kaj sploh je ta dieta ter na kakšni podlagi temelji, bomo na kratko spoznali v nadaljevanju.

Paleo dieta je način prehranjevanja, ki spada med najbolj zdrave načine uživanja hrane ter izgubljanja teže. Ta vrsta prehranjevanja temelji na posebnem pristopu k prehrani, ki je usklajen z našo genetiko, poleg tega pa je zelo zdrav način prehranjevanja, saj vsebuje svežo in neprocesirano hrano. Ta dieta temelji na osnovni ideji uživanja hrane, ki so jo poznali že naši predniki iz paleolitika. Osnova »Paleo« diete temelji na tem, da ne uživate žit, stročnic, sladkorja ter pakirane in hitre prehrane, saj je sodoben način prehranjevanja, ki temelji na uživanju omenjenih in predelanih živil, za naše telo nezdrav in dolgoročno škodljiv. Pri omenjeni dieti je bistvo, da omenjena živila zamenjate z veliko zelenjave, sadjem, morsko hrano, mesom ter s takimi živili, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi.

Kaj lahko uživate in čemu se morate izogniti?

Ker je pri Paleo dieti pomembno, da uživate predvsem svežo in nepredelano prehrano, je priporočljivo, da si obroke pripravljate sami ter jih skrbno načrtujete. Tako lahko imate namreč nadzor nad živili, ki jih zaužijete, medtem ko v restavracijah, fast foodih ter pri drugih ponudnikih prehrane tega ne morete. V svoj jedilnik lahko vključite sadje, zelenjavo, pusto meso, morsko hrano, oreščke in semena ter zdrave maščobe. Za zdravo telo in moč je zelo pomembno, da v svoje obroke vključite puste beljakovine, ki omogočajo regeneracijo in rast zdravih in močnih mišic ter podpirajo optimalno delovanje imunskega sistema. Poleg sadja in zelenjave, za katera že vsi vemo, da so zdravju zelo koristna živila, je pomemben tudi pravilen vnos določenih oziroma »zdravih« maščob. Za organizem so zelo pomembne predvsem omega 3 maščobne kisline, ki imajo številne pozitivne lastnosti na naše zdravje (npr. zmanjšanje debelosti, uravnavanje sladkorne bolezni, zmanjšanje tveganja za razvoj raka, pozitiven učinek na bolezni srca in ožilja itd.). Poleg hrane, ki jo lahko uživate, pa se morate istočasno izogibati predelanim živilom, žitaricam, mlečnim izdelkom, sladkorju, škrobu, stročnicam ter alkoholu.

Pozitivni učinki Paleo diete na naše zdravje

Zagovorniki Paleo diete navajajo številne koristi, ki naj bi jih omenjena dieta imela na človeško telo in zdravje. Med omenjene koristi lahko štejemo zdravo izgubljanje odvečnih kilogramov ter izboljšanje krvnih lipidov, zmanjšanje bolečin, ki so posledica avtoimunih bolezni. Ker s to dieto bistveno zmanjšamo vnos škodljivih živil ter hkrati povečamo vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov v naše telo, je še veliko pozitivnih učinkov, ki jih lahko navedemo. Izpostavimo lahko pozitivne učinke na ljudi, ki trpijo zaradi povišanega sladkorja v krvi, zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni, kot so rak, diabetes ter bolezni srca in ožilja in osteoporoze itd.