Domov Prehrana Pomaranče, vse kar še niste vedeli

Pomaranče, vse kar še niste vedeli

pomaranče

Pomaranče prvotno prihajajo iz Kitajske, zato jim nekateri pravijo tudi Kitajsko jabolko. Pomaranče spadajo v družino citrusov, za katere je značilno, da vsebujejo eterična olja in pozitivno vplivajo na počutje. Plodovi pomarančevca so izredno sočni in dišeči, zato so tudi zelo priljubljeni. Pomaranče v zimskem času, v času prehladov slovijo kot najpomembnejše in zdravo sadje, ki mora biti del prehrane.

Pomaranča vsebuje približno 85 % vode, ostalih 15 % pa sestavljajo hranilne snovi. Pomaranče vsebujejo veliko vitaminov, med najbolj izpostavljenimi pa sta vitamin C in B. Rdeča pomaranča pa med drugim vsebuje tudi vitamin A. Na splošno naj bi rdeče pomaranče vsebovale, po nekaterih raziskavah, tudi veliko antocianinov, ki imajo pomembno vlogo pri obrambi pred oksidacijskimi poškodbami, pri zaščiti pred srčno-žilnimi obolenji ter nekaterimi oblikami raka. Pomaranče so odličen vir vlaknin, biotina, pektina, flavonoidov, folatov, folne kisline in kalija.

Zakaj so pomaranče dobre?

Predvsem v zimskih mesecih so pomaranče dobre za ohranjanje vitalnosti in krepljenja imunskega sistema. Odlične so tudi v boju proti virusom, prehladom in gripi. Pomaranče so znane kot antioksidant in pomagajo pri razstrupljanju in čiščenju telesa, zato so zelo priporočljive za kadilce in tiste, ki uživajo velike količine alkohola. Prav tako pomaranče pomagajo pri krepitvi pljuč in jeter. Ščitijo tudi pred rakavimi obolenji, predvsem pred rakom na debelem črevesju. Hranilne snovi v pomaranči delujejo na telo protivirusno, protialergično in protivnetno. Vplivajo tudi na izboljšanje ostrine vida in znižujejo vrednosti inzulina v krvi. Dobro delujejo na počutje in poživljajo telo in duha. Pomaranče pomagajo pri ohranjanju normalne ravni holesterola v krvi, znižujejo visok krvni tlak in ustvarjajo sluznično oblogo, ki veže želodčne kisline, zmanjšuje vsrkavanje maščobe, holesterola in sladkorja, kar je koristno tudi za sladkorne bolnike. Pomaranče naj bi tudi zmanjševale možnost za možgansko kap.

V boj z odvečnimi kilogrami

Pomaranče so odlične v boju proti današnjimi tako imenovanimi lepotnimi “napakami” kot sta staranje in prekomerna teža. Pomaranče vplivajo na lepšo in bolj gladko in napeto kožo, saj spodbujajo proizvajanje kolagena. Vplivajo pa tudi na zmanjševanje telesne teže, saj pospešujejo vse prebavne procese in pomagajo kuriti odvečne maščobe.

Kaj skriva lupina pomaranče?

Veliko flavonoidov, ki so zelo pomembni sestav pomaranče, se nahajajo tudi v lupini. Zato je priporočljivo uživati tudi tisti beli del pod lupino. Raziskave so pokazale, da pomarančna lupina krepi tek, pomaga pri prebavi, odpravlja napihnjenost in druge želodčne težave ter blaži želodčne krče.

Ste vedeli?

  • Pomaranče po obiranju ne zorijo več.
  • Pri sobni temperaturi se pomaranče lahko hranijo 2 tedna.
  • Pomaranče postanejo grenke, če se skladiščijo pri temperaturi pod 2 °C.
  • Pomaranče hranjene na sobni temperaturi imajo več soka kot tiste v hladilniku.
  • Barva pomarančne lupine ni povezana z zrelostjo sadeža. Tudi zelena je lahko popolnoma zrela.
  • Večja teža pomaranče priča o njeni sočnosti.