Domov Prehrana Presna prehrana

Presna prehrana

presnaprehrana

Presna prehrana je t.i. »živa« hrana, saj ima v sebi energijo in encime za življenje. Presno prehrano in sam koncept presnega prehranjevanja vse bolj povezujejo s pojmi, kot so zdravje, vitalnost ter zadovoljstvo. Tudi v medicini se vedno bolj poudarja škodljivost umetno predelanih živil ter pomembnost uživanja zdrave in žive, nepredelane rastlinske hrane.

Z zdravo presno prehrano do boljšega življenja

Predvsem v današnjih časih, ko je veliko govora o vseh negativnih vplivih, ki jih ima onesnaženo in umazano okolje na naš organizem, je pomembno, da se zavedamo najpomembnejšega vpliva na naše telo – živil, ki jih uživamo. Z zdravo in uravnoteženo organsko presno prehrano lahko pozitivno vplivamo na razvoj lastnih fizičnih in intelektualnih sposobnosti ter na ohranjanje zadostne količine energije. Pozitivni učinki presne prehrane na zdravje so različni in ljudje se prav iz raznih razlogov odločajo za tovrstno obliko prehranjevanja. Nekateri se za presno prehranjevanje odločijo zaradi hujšanja, saj je veliko primerov ljudi, ki so s tem prehranjevanjem uspeli izgubiti odvečne kilograme. Večina ljudi pa se zanjo odloči zaradi preproste želje po zdravem načinu prehranjevanja. Pozitivni učinki na telo in organizem, ki so jih ljudje opazili ob uživanju presne hrane, so raznoliki. Nekateri so celo premagali številne manjše ali težje bolezni, kot so sladkorna bolezen, kolitis, akne, migrene, bolezni kože, bolečine v hrbtu, artritis, debelost, alergije, kronično utrujenost ter še mnogo več. Nekateri so povedali, da jim je ta način prehranjevanja celo pomagal v boju proti raku. Vsekakor lahko s presnim prehranjevanjem zagotovo izboljšate problem visokega krvnega tlaka in visok holesterol. Poleg omenjenih pozitivnih učinkov, ki so jih zabeležili »presnojedi« ljudje, lahko dobite še veliko drugih prednosti presnega prehranjevanja v primerjavi s tradicionalnim, med katere zagotovo spadajo večja vitalnost, več energije ter splošno boljše počutje.

Kaj štejemo pod presno prehrano?

Osnovna razlika od klasične prehrane je v tem, da presna prehrana ni procesirana ter ni toplotno obdelana (nad 45 °C). Bistvo presne prehrane je ohranjanje encimov, zato je namreč pomembno, da se hrane toplotno ne obdeluje. Prav zaradi encimov, ki se v presni prehrani ohranjajo in preživijo, imenujemo to prehrano tudi »živa prehrana«. Poleg tega, da hrano toplotno ne obdelujete, morata biti sadje in zelenjava pridelana čim bolj organsko, če želite prejeti čim več hranil od vašega obroka. Med presno prehrano prištevamo tudi kalčke, divje rastline, sveže začimbe, morske rastline ter suho sadje.

Živila in prednosti presnega prehranjevanja

Ko govorimo o principu presnega prehranjevanja, lahko omenimo še zanimivo delitev živil, ki opisuje vpliv določenih živil na vaš organizem. Živila so lahko »životvorna« (ta živila porajajo življenje, sem spadajo semena, oreščki ter kalčki poganjki), »živodejna« (ta živila spodbujajo življenje, sem štejemo surovo sadje in zelenjavo ter živo hrano z encimi), »živostatična« (upočasnjujejo življenje ter pospešujejo staranje – kuhana hrana, meso in mlečni izdelki) ter »živomorna« (ta živila nab uničevala življenje ter zakisala organizem, sem spadajo sladkor, sol, moka, kava, alkohol ter kemični dodatki). Poleg prej omenjenih prednosti, ki jih ima presna prehrana na vaše telo in zdravje, je smiselno poudariti še številne druge prednosti, in sicer pozitiven učinek na ohranjanje boljšega okolja, je enostavnejša in cenejša vrsta prehranjevanja kot tradicionalna, je lahko prebavljiva, kvalitetnejša oblika prehranjevanja, saj si lakoto potešimo z manjšimi količinami hrane itd. Razlogov za prehod na presno prehrano je torej zelo veliko, vsak posameznik pa lahko sam oceni, če je ta oblika prehranjevanja zanj prava.