Domov Diete S pravo mero spanca do manj kilogramov

S pravo mero spanca do manj kilogramov

spravomerospancadomanjkilogramov

Zdravo prehranjevanje, pitje dovolj tekočine preko dneva in redna fizična aktivnost morda res tvorijo osnovo za izgubo kilogramov, vendar ne gre zanemariti tudi kakovostnega počitka, preko katerega se telo regenerira.

Ob modernem in stresnem življenju v naglici, vsakdanu mnogih ljudi, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, je pogosto težko zbrati voljo in najti čas za zdravo in redno prehrano preko celega dneva. Če že po koncu delovnega dne doma ne izpraznimo hladilnika, lahko težko najdemo čas za vadbo ali pa se nam zgodi, da popijemo premalo tekočine. Pot do zdravega načina življenja in dokončne izgube odvečnih kilogramov je torej dolga in naporna, saj se je najprej treba znebiti mnogih slabih navad in najti stalni vir motivacije.

Če vam uspeva kombinirati vse tri dejavnike, kilogrami pa ne izginjajo, kot bi si želeli, je morda razlog v pomanjkanju spanca. Vsaka zdrava odrasla oseba naj bi si na dan privoščila 7 do 8 ur spanca, a se potrebe lahko razlikujejo glede na posameznikovo telesno aktivnost, starost, spol, bioritem in količino stresa, ki ga vsakodnevno prejme. Če imate slabe spalne navade, je optimalno hoditi v posteljo vsak dan ob istem času, da telo vzpostavi naravni ritem za počitek. Kakovosten spanec je namreč eno izmed orožij proti posledicam stresa, kar pomeni, da se med njim naše telo ne le spočije, ampak tudi sprosti in obnovi. Obstaja mnogo študij, ki dokazujejo, da ob enaki prehrani in telesni aktivnosti bolj učinkovito kilograme izgublja tista skupina ljudi, ki spi redno in kakovostno. Ti ljudje namreč bolje vzpostavijo hormonsko ravnovesje v telesu, s tem pa preko noči vzdržujejo visoko koncentracijo hormona sitosti leptina. Zaradi tega nam krvni sladkor po večurnem stradanju do jutra ne pade tako močno kot bi nam sicer, zato smo preko dneva zaradi manjših nihanj tudi manj lačni.

Pomemben pogoj za dober spanec je tudi kakovostno ležišče. Če nas pogosto boli vrat, je priporočljivo razmisliti o nakupu novega vzglavnika in če se zbujamo z omrtvičenimi, bolečimi okončinami in hrbtom, je naša žimnica bodisi pretrda ali pa premehka. Investicije v kakovostno ležišče naj nam ne bo žal, saj je predpogoj za zdrav način življenja. Temperatura v spalnici mora biti nižja od temperature v ostalih sobah, optimum je pri 18 do 19 stopinjah Celzija. Soba naj bo namenjena spanju in ne gledanju televizije ali delu na računalniku, slednjega pa naj nikakor ne opravljamo neposredno pred nočnim počitkom.

Spremembe spalnih navad bodo tako pozitivno vplivale ne le na stanje na tehtnici, pač pa bomo pri delu tudi bolj zbrani, zjutraj bolj spočiti, zmanjšali bomo tveganje za povišan krvni pritisk, pospešili bomo presnovo ter postali boljše volje in produktivnejši.

R. K.