Domov Diete V treh korakih do želene telesne teže

V treh korakih do želene telesne teže

trije_koraki_do_prave_telesne_teze

Hujšanje ni nikdar enostavno, ne glede na to, kaj dandanes obljubljajo številne diete. Potrebno je imeti veliko volje, predvsem pa željo in samodisciplino. V nadaljevanju si lahko preberete, katere tri poglavitne korake morate upoštevati, na poti do želene telesne teže.

Prvi korak: sprememba prehranjevalnih navad

Prehranjevalne navadePred obrokom je dobro pojesti skodelico solate, saj ta v vaše telo vnese veliko vlaknin, ki vam bodo vzbudile občutek sitosti. Za glavno jed zmanjšajte ali pa popolnoma prenehajte z uživanjem rdečega mesa. Nadomestite ga lahko z ribami, perutnino ali školjkami, vendar morate paziti tudi na to, kako ga pripravite. Poizkusite se izogniti cvrtju in mastnim omakam kot dodatku in namesto tega pripravite meso na žaru ali v pečici. Za konec pa namesto, da si privoščite sladico, posezite po sadju, ki vas ne bo le oskrbelo s potrebnimi vitamini in minerali, ampak boste tako tudi zmanjšali vnos sladkarij in maščob.

Drugi korak: sprememba pitnih navad

Pitje vodeNe imenujemo ga zastonj pivski trebušček, zato je pomembno, da uživate čim manj alkohola, saj ima visoko vsebnost kalorij, poleg tega pa pogosto povzroča lakoto, ki posledično vodi v nažiranje. Prenehajte tudi z uživanjem gaziranih in sladkih pijač, saj ti v vaše telo vnašajo veliko sladkorja, ki ga pozneje težko pokurite. V primeru, da se gaziranim pijačam na noben način ne morete odpovedati, si namesto običajne kupite dietno. Seveda pa je še vedno najboljša in za hujšanje najprimernejša voda.

Tretji korak: gibanje

TekNobena dieta sama po sebi ni dovolj. Lahko jeste še tako zdravo in izgubite nekaj kilogramov, vendar brez gibanja ne boste dobili idealne postave. Strokovnjaki svetujejo gibanje vsaj trikrat tedensko po pol ure ali več, saj to pospeši izgubljanje kilogramov in maščobnih blazinic. Jasno je, da dandanes večini ljudi primanjkuje časa za primerno vsakodnevno vadbo. Vendar to ni nikakršen izgovor. Že to, da se na delo ali v trgovino namesto z avtom odpravite peš ali s kolesom, je oblika rekreacije, ki vam ne bo vzela veliko časa. Imate stanovanje v bloku? Še en način preproste in hitre rekreacije. Namesto, da se vozite z dvigalom, se odpravite peš in tako učvrstite mišice nog in zadnjice.

To so trije pomembni koraki, ki vam bodo nedvomno pomagali pri izgubi teže. Da bi si vse skupaj še nekoliko olajšali, pa si lahko izdelate dietni dnevnik, kamor si zapišete, kaj in koliko ste pojedli. Njegov namen je lajšanje nadzora vnosa kalorij, obenem pa boste imeli pregled nad vrsto hrane, ki jo uživate. Poleg tega se pozanimajte o sestavi živil, ki jih kupujete, saj te velikokrat vsebujejo ogromne količine kalorij, ne da bi se tega sploh zavedali.

V. N.