Domov Prehrana Vključite fižol na vaš športni jedilnik

Vključite fižol na vaš športni jedilnik

fizol

Če ste športnik oz. športno aktivna oseba, se zagotovo zavedate pomembnosti zdrave in uravnotežene prehrane. Za pridobitev sanjske postave je hrana prav toliko pomembna kot vadba oz. celo bolj. Nasvetov in jedilnikov za zdravo prehrano je veliko. Ste pa kdaj pomislili, da bi vključili fižol na vaš športni jedilnik? Če vam je fižol všeč, ga brez pomislekov dodajte, saj vam bomo v nadaljevanju na kratko predstavili njegove številne dobre lastnosti.

Odličen vir beljakovin

Najprej naj omenimo, da je fižol eden najboljših rastlinskih virov beljakovin, ki so za športnike ključnega pomena. Mešan fižol ima namreč na 100g kar 6,5 g beljakovin, 7,7 g ogljikovih hidratov (od teh sladkorji 0,7) ter zgolj 0,8 g maščob. Bistvo fižola je, da vsebuje precej beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov ter vas hkrati nasiti kot kakšen drug, precej manj zdrav, obrok. Zato je velikokrat fižol najboljši nadomestek mesa (meso nadomesti tudi v vegetarijanski in veganski prehrani). Poleg tega ima fižol še številne druge pozitivne lastnosti: bogat je s fosforjem, magnezijem, kalcijem, kalijem ter železom in vsebuje vitamine B skupine, karotin, vitamin C ter vitamin D. Čeprav se priporočajo vse vrste fižola, je za športnike najboljši rdeči fižol, saj vsebuje najvišjo vrednost beljakovin. Poleg tega spada fižol med nizkokalorična živila.

Številni dobri učinki na zdravje

K uživanju fižola pripisujejo številne dobre lastnosti in učinke na naše zdravje. Velika vsebnost vlaknin fižola naj bi pomagala zniževati holesterol ter uravnavati prebavo. Zelo ga priporočajo tudi sladkornim bolnikom, saj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki se počasi sproščajo v krvi in je zelo koristen za uravnavo sladkorja. Dokazano naj bi bilo tudi, da fižol zavira nastajanje raka ter pripomore k manjšemu tveganju za nastanek srčno-žilnih obolenj. Uživanje fižola je lahko koristno tudi pri težavah z jetri, mehurjem in ledvicami.

Fižol lahko pripravite na številne načine ali ga dodate kot prilogo k drugi prehrani, zato je še toliko bolj koristen, saj ga lahko z lahkoto vključite na vaš jedilnik. Priporočamo vam predvsem, da ga vključite kot nadomestilo kakšnega »težjega obroka« in tako pridobite vse pozitivne lastnosti, ki vam jih lahko prinese. Poleg tega obstajajo številne vrste fižola, zato imate na izbiro več možnih rešitev tako, da vam ne postane jedilnik preveč ponavljajoč. Fižol je torej vrhunsko hranilo, ki pride zelo v poštev ne samo pri športno aktivnih osebah, ampak pri vseh, ki se želijo zdravo prehranjevati.