Domov Diete Dash dieta

Dash dieta

dieta dash

Spoznajmo dieto DASH

Dieta Dash je dieta, s katero poskrbite za nadzor nad ravnjo maščobe in holesterola v krvi ter višino krvnega tlaka, zato je dieta priporočljiva za srčno – žilne bolnike. Dieta poskrbi, da telo dobi vse potrebne snovi, ki telo ščitijo pred rakom in obenem varujejo možgane in srce.

Ameriški zdravstveni strokovnjaki so dieto označili kot najboljšo in najbolj zdravo. Dieta svoje učinke na zdravje pokaže že v 8 – 14 dneh. Dieta je zelo učinkovita pri izgubi odvečne teže in zahteva uživanja veliko zelenjave in sadja. Učinkovitost diete je bila dokazana tudi z ameriško študijo, ki ugotavlja, da povečano uživanje sadja in zelenjave že po osmih tednih zniža sistolični tlak za 2,8 mmHg, diastoličnega pa za 1,1 mmHg v primerjavi s kontrolno skupino. Raziskovalci so odkrili tudi, da se s pomočjo diete lahko zniža raven maščob in holesterola za 9 %. Dieta priporoča jedilnik z živili, ki spadajo v zdravo skupino živil in vsebujejo veliko vlaknin in malo sladkorja, kar je primerno tudi za sladkorne bolnike. Dash dieta je odlična preventiva za vse, ki se želijo izogniti različnim boleznim. Z upoštevanjem Dash Diete, telo lahko pridobi dovolj vlaknin, ki dobro vlivajo na prebavo. Prav tako lahko telo dobi dovolj likopena, ki ščiti proti raku, karotenoidov in flavonoidov, ki varujejo zdravje in so močno prisotni v zelenjavi in sadju.

Kaj predpisuje dieta?

Dieta Dash je sestavljena iz načrtovanih obrokov. Dieta je prijazna tudi do tistih, ki nimajo vedno časa kuhati in si pripraviti obroke po naprej pripravljenih jedilnikih. Dieta Dash v primerjavi z drugimi dietami priporoča več obrokov na dan, 6 – 8 manjših obrokov. Na dan naj bi zaužili nekje med 1.600 in 2000 kalorij.

Pri dieti Dash je pomemben vnos kompleksnih ogljikovih hidratov in proteinov. Proteini se pridobijo predvsem iz piščančjega mesa, purana, rib, morskih sadežev (treba je omejiti vnos morskih sadežev zaradi večje vsebnosti holesterola v njih). Dieta priporoča uživanje manj mastnega sira in jajc. Poseben pomen imajo pri tej vrsti diete stročnice, ki so odlične za splošno zdravje človeka in pomagajo pri prebavi. Stročnice pozitivno vlivajo na raven holesterola in znižujejo telesno težo. Zanimivost pri stročnicah je, da povzročajo pri ljudeh, ki jih niso navajeni, napenjanje, kar pa ni nič narobe. Neprijetnosti se lahko popravijo s postopnim povečevanjem žitaric, sadja in zelenjave v svoje prehranjevalne navade.

Po dieti Dash se priporoča vsaj 4 – 5 porcij zelenjave in sadja na dan. Ena porcija zelenjave je definirana kot skodelica listnate solate, ena porcija sadja pa je definirana kot srednje velik sadež. Dieta priporoča nekje do 6 porcij proteinov (mesa, jajc, rib ipd.), ena porcija je definirana kot srednje velik file ali eno jajce. Kar se tiče mlečnih izdelkov, je potrebno dnevno zaužiti 2 – 3 porcije, ki so definirane kot skodelica mleka ali en jogurt. Oreščki in semena se lahko jedo, njihovo uživanje pa je omejeno, in sicer na 4 – 5 porcij na teden, porcija se definira kot pol skodelice oreščkov ali dve žlici semen.

Omejitve

Pri dieti Dash je potrebno le nekoliko omejiti in prilagoditi svojo prehrano. Dobro se je izogibati belemu kruhu in drugim nepolnozrnatim živilom. Nujno je zmanjšati količino soli in sladkorja, saj negativno vplivata na telo. Na dan naj ne bi zaužili več kot ene žličke soli. Dash dieta zato priporoča, da se izogibate industrijsko predelani hrani, saj ta vsebuje veliko soli in sladkorjev, konzervansov in drugih snovi, ki niso ravno prijazne za zdravje. Dash dieta omejuje, ne pa tudi prepoveduje maščob kot so margarina, prelivi za solato ali majoneza. V sklopu diete Dash je na dan ena žlica naštetega več kot dovolj. Dieta Dash ne omejuje pitja kave, vendar opozarja, da prekomerno pitje kave lahko zvišuje krvni pritisk. Dieta ne prepoveduje alkohola vendar ga zelo omejuje. Več kot dve enoti alkohola za moške in ena za ženske se ne sme preseči. Enota se šteje npr. en kozarček vina.

Dieta Dash je odlična dolgoročno zastavljena dieta, ki je prijazna do organizma, ne zahteva »krutega« odrekanja in stradanja in lahko hitro postane del načina življenja za celo družino.