Domov Diete Dieta popolna 10

Dieta popolna 10

dieta10

Dieta »popolna desetka« je novejša vrsta diete, ki jo nekateri smatrajo kot revolucionarno dieto oziroma prelomnico v naši prehrani. Imenuje se tako, ker se osredotoča na deset najpomembnejših hormonov v telesu, ki so med sabo povezani. Bistvo diete in izgubljanja teže temelji na pravilnem razmerju omenjenih hormonov, saj se človek, ko so v popolnem ravnovesju, znebi odvečnih kilogramov. Poleg tega pri tej dieti ostanejo organi zdravi, telo vitko, koža čvrsta in metabolizem uravnan. Poglejmo si torej, za kaj sploh gre pri tej dieti.

Neobičajna dieta z manj pravili

Popolna desetka se bistveno razlikuje od ostalih diet, ki temeljijo na številnih pravilih in običajno bistveno omejujejo vaše obroke. Ta dieta je ustvarjena tako, da vam predstavlja načrt za prehrano skozi celo življenje in ne gre zgolj za hitro rešitev. Osnovna shema te diete je, da mora vsak vaš krožnik vsebovati 40 odstotkov dobrih maščob, 40 odstotkov ogljikovih hidratov brez sladkorja ter 20 odstotkov beljakovin. Pri načrtovanju obroka morate paziti, koliko ogljikovih hidratov je že v zelenjavi, sadju in stročnicah ter tudi, da beljakovinsko živilo ne vsebuje zgolj beljakovin. Paziti morate tudi, da se držite edinega striktnega pravila v prvi fazi diete, in sicer: nič glutena in sladkorja. Potem, ko se vaš organizem uravnovesi, pa lahko v vaše obroke in prehrano dodajate tudi prej omenjene količine živil, ki so na začetku prepovedane. Vaši odvečni kilogrami se bodo pri tej dieti začeli topiti v naslednjih fazah, ko boste na vaš jedilnik začeli uvrščati naravne maščobe. Takrat boste uživali več rib, avokada, oreščkov ter celo čokolade, ki mora biti narejena iz kakovostnega in pravega masla. Sladkorju pa se je treba odreči v celoti (pozorni morate biti tudi na sadne sokove in druge, predvsem gazirane pijače).

Pri dieti popolna desetka je zelo pomembna prehranska piramida, ki vam pri izbiri prave in zdrave hrane pomaga z določenimi smernicami, ki morajo nato veljati za celo življenje. Prvo pravilo mora biti obilje vlaknate zelenjave v vaših obrokih namesto prečiščenih ogljikovih hidratov. Vedno je pomembno, da dnevno zaužijete tudi veliko svežega sadja. Pri izbiri vira beljakovin je najbolje, da izbirate med perutnino, ribami in morsko hrano. Čim bolj se morate izogniti prečiščenim ogljikovim hidratom in sladkarijam. Poleg tega je dobro, da uživate bistveno manj rdečega mesa, svinjine in jagnjetine, saj so tovrstna živila na vrhu prehranske piramide. Pri tej dieti ni potrebno preštevanje kalorij, pomembno je zgolj, da se držite pravega ravnovesja med vašimi obroki.

Ne pozabite na telovadbo in vodo

Poleg prehrane ta dieta vsebuje tudi pomembne napotke o zdravem življenjskem slogu, ki seveda zajema tudi gibanje in telovadbo. Koristna in pravilna fizična aktivnost namreč spodbuja tudi nastajanje rastnega hormona, ki poskrbi za to, da ostanemo mladostni in vitki. Zelo pomembno je tudi pitje vode, zato na dan spijte vsaj osem kozarcev vode.

Ne pozabimo tudi na zdravje

Pred vsako dieto se vedno postavi tudi vprašanje, ali je dieta zdrava oziroma zdravju koristna. Zagovorniki »popolne 10« navajajo številne koristi, ki naj bi jih imela dieta na naše zdravje, in sicer: zdravo izgubljanje teže in odvečnih kilogramov, uravnavanje hormonov, pospeševanje presnove, znižanje holesterola, zmanjševanje tveganja za nastanek številnih bolezni, nadzor nad sladkorno boleznijo, okrepitev imunskega sistema… ter še mnogo več.