Domov Diete Hitre diete

Hitre diete

hitrediete

Ali hitre diete res delujejo?

Predvsem večinski del ženske populacije se je (ali pa se še bo) vsaj enkrat v življenju lotil hitre shujševalne diete v želji po boljšem izgledu v kopalkah ali manjši konfekcijski številki oblačil za posebno priložnost. Na žalost hitre diete velikokrat sproža tudi potreba po manjši številki na tehtnici, ki na nas deluje predvsem psihološko, telesu pa lahko precej škodi.

Splošno znano je, da hitre diete, katerih jedilnike lahko najdemo praktično v vsakem priročniku za hujšanje ali na internetu, učinkujejo predvsem na račun izgube vode in/ali mišične mase. Njihova poglavitna lastnost je močno znižan vnos kalorij, ki ga moramo vzdrževati nekaj dni do tednov. Biokemijsko gledano s tem načinom hujšanja šokiramo telo do te mere, da iz telesa odvede nekaj vode ter začne energijo pridobivati iz mišičnih zalog, saj so le-te največji porabnik energije v telesu. Gorivo iz hrane, ki jo pojemo, telo porabi za delovanje notranjih organov, možganov in mišic, ker pa energije ves čas primanjkuje, organizem načenja tudi lastna mišična tkiva. Izpraznijo se zaloge vezanega goriva (v obliki glikogena) v jetrih, krvni sladkor pa močno pade. Kljub temu, da smo sodobna bitja, se telo v takem primeru obnaša precej nagonsko – ker ve, da hrane ni dovolj, preide v stanje stradanja in upočasni metabolizem do te mere, da presnovni procesi v telesu porabljajo čim manj energije. Iz tega razloga ohranja maščobno tkivo, ki se ga, ironično, tako zelo želimo znebiti, izguba kilogramov pa postaja vse težja in zahtevnejša, saj se organizem prilagaja čim manjšim porcijam hrane. Situacijo še poslabšamo, če se pri tako velikem kalorijskem deficitu izogibamo uživanju zdravih maščob in beljakovin, saj sta slednji hranili nujni za obnovo vseh celic v našem telesu.

Hitrim dietam se je, potemtakem, najbolje izogibati.

Če si iz takšnega ali drugačnega razloga vseeno želimo na hitro izgubiti kilogram ali dva, je najboljše, da povečamo vnos tekočine v telo, uživamo več sadja in zelenjave ter izločimo škrobna živila. Vsake toliko časa se je priporočljivo tudi kakšen dan postiti ob sadnih in zelenjavnih sokovih, kar ima izjemno pozitiven učinek na prebavo in prebavne poti in dobro prečisti telo. Kombinacija zdrave prehrane z zadostnim vnosom zdravih maščob in beljakovin poleg kompleksnih ogljikovih hidratov, pri čemer ne smemo pozabiti tudi na sveže sadje in zelenjavo, so podlaga za hiter in učinkovit metabolizem, ki bo na dolgi rok najbolje pokuril maščobe, s primerno telesno aktivnostjo pa tudi pridobil na mišični masi, ki bo tudi, ko smo pojedli preveč, znala odvečno energijo porabiti.