Domov Kako shujšati Hitro hujšanje

Hitro hujšanje

hitrohujsanje

Hitro hujšanje in njegove posledice

Ko se poletni dopusti nezadržno približujejo in nam zmanjkuje časa za rekreacijo ali uveljavljanje zdravega prehranjevalnega režima, predvsem predstavnice ženskega spola po internetnih straneh ali različnih priročnikih rade preberejo kaj o hitrih dietah. To so sestavljeni jedilniki, ki obsegajo par dni do največ dveh ali treh tednov in se jih je potrebno strogo držati, če želimo izgubiti nekaj kilogramov za boljše počutje v kopalkah ali zgolj zato, da si lahko na počitnicah brez slabe vesti privoščimo tudi kakšno sladico.

Pa je takšno početje dejansko zdravo in efektivno?

kopalke
“Sezona kopalk navadno mine…”

Sezona kopalk navadno mine, z njo pa, na žalost, tudi naši zadržki glede slabih prehranjevalnih navad. Pozabimo na to, kako koristna, nasitna in zdrava je zelenjava, uživamo preveč nasičenih maščob, sladkorjev in ogljikovih hidratov nasploh, kadar nam primanjkuje časa, pa posegamo po predelani in vnaprej pripravljeni hrani, ob čemer se ne oziramo na zadosten vnos kakovostnih beljakovin, s katerimi bi ohranjali mišice in hitro presnovo. Hitro hujšanje in drastične, a kratkotrajne prehranjevalne spremembe torej ustvarjajo jo-jo efekt, ki nas vedno znova zanese na stara pota.

In kaj se v našem telesu dejansko dogaja, ko smo na takšni hitri dieti?

Ker vse temeljijo na zaužitju za (skoraj) polovico zmanjšanega kalorijskega vnosa, kot je za našo višino, starost in težo normalno, nas prvi dan grabi lakota. Telo porabi sladkor v krvi in nato še izčrpa proste zaloge glikogena v jetrih in mišicah. Ko so le-te prazne, načne gorivo v najbolj dostopni obliki – v mišicah. Da lahko vitalni organi delujejo, telo preide v fazo stradanja in v prihodnjih dneh diete upočasni presnovo do te mere, da se organizem nauči ekonomično ravnati z malo hrane in posledično tudi energije. Povečano je odvajanje vode, tehtnica pa pokaže manj tudi zaradi izgube mišične mase, četudi na pogled na našem telesu ni nobenih sprememb. Vsak višek energije, ki ga po koncu diete prejme telo, predvsem ko preidemo na star način prehranjevanja, presnovni procesi iz vzgiba po varčevanju z gorivom shranijo v maščobnih celicah, kar pomeni, da se po končani dieti zredimo še bolj in hitreje, pa tudi ponovno hujšanje je zaradi lenega metabolizma počasnejše. Ne glede na končno telesno težo ne smemo pozabiti, da dan volumen mišic tehta štirikrat toliko kot enak volumen maščobe – s pridobljeno mišično maso lahko tehtamo več, vendar izgledamo bistveno bolje z oblikovano postavo.

Hitre diete, ki imajo nizek kalorijski vnos, nam med drugim tudi preprečujejo vsakršno kvalitetno ukvarjanje s športom – slabljenje mišic nam tako pri aerobni kot tudi anaerobni vadbi zmanjšuje kvaliteto treningov, naši rezultati so vsakič slabši, večje je tveganje za nastanek poškodb, primanjkuje nam energije, in tako naprej. Fizična aktivnost ima funkcijo pospešitve presnove in ohranjanja mišične mase, kar pa je brez zadostnega vnosa hranil v telo nemogoče.

Če že želimo shujšati čim hitreje, je pomembno, da uživamo raznovrstno, čim manj predelano hrano z veliko vlakninami, kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kvalitetnimi maščobami in zadostnim vnosom beljakovin. Če vsemu temu dodamo še vadbo (tek, kolesarjenje, hoja ali plavanje za zdravo srce, ožilje in za kondicijo, ter nekajkrat tedensko vadbo z utežmi), smo na dobri poti do lepe postave z manj maščobnimi oblogami, ki jo bomo že z nekaj preprostimi spremembami naših navad precej enostavno vzdrževali.