Domov Diete Hitra dieta

Hitra dieta

hitradieta

Ko se odločimo za hujšanje, želimo do zastavljenih ciljev priti čim hitreje in po čim bolj zanesljivi poti. Po medijih se veliko krat pojavljajo razne diete, ki obljubljajo hitre načine hujšanja, seveda pa niso vse diete zares hitre in zdrave. Če hočemo na hiter način izgubiti odvečne kilograme, potem je potrebno izbrati tudi pravi način za dosego tega cilja. Nepravilna hitra dieta namreč morda lahko prinese hitre in vidne rezultate, ki pa niso trajni in povzroči, da se nam izgubljeni odvečni kilogrami povrnejo v obliki bumerang efekta.

Ena izmed hitrih diet, ki ima po vsem svetu veliko zagovornikov, pa tudi mnoge nasprotnike, je tako imenovana Atkinsonova hitra dieta. Gre za visoko proteinsko dieto, ki v svoj jedilnik vključuje razmeroma velike količine mesa in izjemno majhne količine ogljikovih hidratov. Dieta je precej kontroverzna in učinkovita, zato jo nekateri izjemno hvalijo, spet drugi pa imajo o njej izredno odklonilno mnenje. Dieta ima na kratki rok zelo velike učinke. Je tudi precej rizična dieta, zato ni primerna za vsakega človeka. Preden se odločite za takšno dieto se je morda smiselno posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom na področju prehranjevanja. Poanta te diete je, da se v telo vnašajo velike količine maščob, povečane količine proteinov in izjemno majhne količine ogljikovih hidratov.

Robert Atkins
Robert Atkins

Atkins, ki je avtor te diete in po komur je le-ta tudi dobila svoje ime, je namreč prepričan, da hrana, ki ne vsebuje veliko ogljikovih hidratov, kamor spada prehrana brez sladkorjev, sadja in zelenjave, žitaric, vodi do topljenja maščob. Gre za to, da organizem tekom te diete s pomočjo zalog maščobe nadomešča glukozo v krvi. Takšno dieto je seveda pogosto najtežje začeti. To pa predvsem zaradi tega, ker smo običajno vajeni, da v vsak obrok vključujemo velike količine ogljikovih hidratov, katerim se moramo že v začetku te diete postopoma odpovedovati.

Najprej omejimo njihovo količino na 20 gramov na dan. Ta faza naj traja dva tedna, da se telo navadi na drugačno ravnovesje vsebnosti, ki jih vnašamo vanj s svojo prehrano. Nato v drugi fazi ogljikove hidrate uvajamo postopoma. Uvajamo jih predvsem z zelenjavo. V tretji fazi je nato delež oziroma količina ogljikovih hidratov na maksimalni ravni. Pri tej dieti bi za zajtrk tako na primer pojedli jajca (bodisi vmešana bodisi ocvrta), zraven lahko dodamo šunko ali klobaso, popijemo pa lahko kavo ali čaj, toda brez kofeina. Za kosilo lahko pojemo mleto meso s slanino, dodamo majhno solato in popijemo mineralno vodo. Za večerjo pripravimo koktajl z rakci, v kombinaciji z majonezo in gorčico, zrezek, kotlet ali perutnino, čisto mesno juho, dietni žele z žlico stepene smetane in solato s prelivom.

Glede na pripravljen osnovni jedilnik morda čudi, kaj je tisto, kar navdušuje mnoge privržence tovrstne diete. Ključno dejstvo je gotovo to, da s to dokaj preprosto dieto in strogim ločevanjem živil, lahko dosegamo osupljivo hitre rezultate, brez rigoroznih pravil in prepovedi ter brez občutka, da sploh smo na shujševalni dieti. Ni zanemarljivo, da uporabniki tovrstne diete trdijo, da med dieto nikoli niso občutili lakote. Razlog temu je, da naš organizem najpočasneje predeluje ravno proteine, torej snovi, ki jih po tej dieti zaužijete največ. Dieta je za mnoge privlačna tudi zato, ker je preprosta in se ni težko držati njenih osnovnih pravil oziroma napotkov.

Zaradi vseh teh naštetih dejstev je dieta postala svetovno znana in priljubljena, po njej pa posegajo privrženci obeh spolov in različnih generacij. Seveda ima dieta tudi svoje nasprotnike. Gotovo ni zanemarljivo dejstvo, da je Atkinsonova hitra dieta primerna samo za mesojedce. Nasprotniki te diete so tudi prepričani, da s to dieto telo prikrajšamo za nekatere vitalno nenadomestljive hranilne snovi, katerih v telo ne moremo vnesti preprosto samo s proteinsko hrano. Hkrati so nasprotniki te diete zadržani tudi do velikih količin maščob in visoko energijske hrane, saj menijo, da lahko to poveča možnosti za bolezni srca in ožilja, hkrati pa negativno vpliva tudi na raven holesterola v krvi.

Obstajajo pa tudi povsem nasprotno oblikovane hitre diete, na primer paradižnikova hitra dieta, ki seveda temelji na povsem drugačnih principih, pa vseeno prinaša dobre rezultate. Ključno dejstvo pri odločitvi za shujševalno kuro oziroma dieto je namreč posameznikova konstitucija, preference in njegova presnova. Zato za vsakega ni vsakršna dieta, pa četudi so bili do sedaj z njo zadovoljni vsi, ki so jo poskusili.

T. Gorenjc