Domov Diete Skrivnost Atkinsonove diete

Skrivnost Atkinsonove diete

skrivnost_atkinsonove_diete

Dandanes nas dobesedno obstreljujejo z različnimi dietami, ki naj bi pomagale, bile zdravju prijazne in obenem pričarale rezultate v najkrajšem možnem času. Vendar dejstvo ostaja: nič ne pride samo od sebe, kar pa velja tudi za Atkinsonovo dieto.

Na kratko o Atkinsonovi dieti

Robert C. Atkins
Slika: Wikipedia

Atkinsonova dieta obstaja dlje, kot si lahko mislimo.  Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja jo je namreč razvil zdravnik Robert C. Atkins, po katerem je tudi dobila ime. Njegova teorija je bila sledeča: pridobivanje kilogramov ni odvisno od količine zaužitih maščob, ampak v prvi vrsti od načina presnove ogljikovih hidratov. Kje torej tiči ključ do uspeha? Skrivnost diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov, kar telo prisili v to, da črpa energijo iz maščobnih zalog. Poudariti je treba, da je dieta primerna za ljudi, ki imajo dobro samodisciplino in so se pripravljeni marsikateremu prigrizku odreči za vedno.

4 stopnje Atkinsonove diete

Dieta je sestavljena iz štirih stopenj, ki jih je potrebno strogo upoštevati, če želite doseči želene rezultate.

Prva stopnja: namen prve stopnje je omejitev vnosa ogljikovih hidratov na 20 gramov dnevno in s tem spremeniti presnovo. To obdobje traja 14 dni.
Druga stopnja: to je obdobje intenzivnega hujšanja, saj se tu začne telo izkoriščati telesne maščobe kot vir energije. Dnevni vnos ogljikovih hidratov je nekoliko višji, dovoljenih je od 15 do 40 gramov.
Tretja stopnja: V tretji stopnji sledi postopno uvajanje ogljikovih hidratov, saj je dovoljenih do 60 gramov na dan.
Četrta stopnja: ko se prebijete do te stopnje, ste dosegli želeno telesno težo, vendar morate zanjo še naprej skrbeti. Da ponovno ne začnete pridobivati kilogramov, morate še vedno paziti na to, kaj jeste. Prve tri stopnje vas naučijo, kaj in v kakšnih količinah morate jesti, sedaj pa se tega držite še naprej.

Kaj smete jesti in kaj ne pri Atkinsonovi dieti

Posebnost te diete je, da ni omejen vnos beljakovin. Seveda obstajajo seznami, ki vam predpisujejo, kaj in v kakšnih količinah morate jesti. Priporočljivo je, da še naprej uživate meso, ribe in jajca. Omejiti morate vnos sira, zelenjave, olja in maščob, popolnoma pa so prepovedane sladkarije, alkoholne pijače, sladkor, sadje, mleko, jogurt, žitarice in izdelki iz moke.

Deljena mnenja o Atkinsonovi dieti

MnenjaAtkins je s svojim dietnim načrtom dvignil kar nekaj prahu. Privrženci diete jo zagovarjajo, češ da je hitra, učinkovita, predvsem pa ne vzbuja občutka lakote. Ljudem je v veselje tudi zato, ker dovoljuje nekatera običajno prepovedana živila: zrezke, smetano in maslo. Oglasili pa so se tudi njeni nasprotniki, ki trdijo, da je omejena, saj je namenjena le tistim, ki radi uživajo meso.  Poleg tega prepoveduje vnos nekaterih nujno potrebnih snovi, s čimer pa lahko povzroči zvišanje holesterola v krvi in zviša možnost bolezni srca in ožilja.

V. N.