Domov Diete Hipolipemična dieta

Hipolipemična dieta

hipolemična dieta

Hipolipemična dieta ni dieta, ki bi omejevala količino vnesene hrane, ampak je dieta, ki stremi k uživanju zdravih živil in nujno potrebnih hranil. Dieta je v osnovi namenjena zmanjševanju serumskih maščob v krvi. Dieta je pogosto predpisana s strani zdravnikov in je namenjena osebam, ki trpijo zaradi povišanih maščob – holesterola v krvi. Dieta je prav tako namenjena vsem tistim, ki še ne trpijo zaradi povišanega holesterola in se želijo preventivno zaščititi pred srčno žilnimi boleznimi ali pa se želijo le zdravo prehranjevati. Dieta je uspešna, če gre tekom nje za stalno spremembo življenjskega sloga in navad.

6 pomembnih točk Hipolipemične diete

Dieta zajema 6 točk, ki jih je potrebno upoštevati.

  1. Potrebno je omejiti vnos količine maščob. Pri pripravi hrane je treba uporabljati kakovostna, naravna, nepredelana olja: bučno, oljčno, repično ipd. Z oljem se ne sme pretiravati, priporoča se le nekaj žličk, toda ne več kot 4 – 6. Pri mesu izberite meso, ki nima veliko maščob, priporočamo ribe in pusto piščančje ali puranovo meso. Pri mlečnih izdelkih izbirajte tiste izdelke, ki imajo nizko vsebnost maščob.
  2. Poleg maščob je treba omejiti vnos vseh vrst sladkorjev (beli, rjavi, med, javorjev sirup ipd.). Izogibajte se vsem virom sladkorjev. Izogibajte se sladkim pijačam, kolačem, tortam, čokoladam, bombonom, piškotom ipd.
  3. Od izdelkov iz žit izbirajte polnozrnate izdelke.
  4. Jejte dovolj sadja in zelenjave – tudi stročnice.
  5. Imejte razporejene obroke čez celi dan. Jejte v manjših količinah in večkrat – vsaj 5 krat na dan.
  6. Poleg prehrane morate v svoje življenje vnesti dovolj športnih aktivnosti, intenzivno vadbo, vsaj nekajkrat na teden.

Katera živila so pomembna za zdravje?

Živila lahko razdelimo v 5 kategorij. Za zdravo delovanje človeka mora človek dobiti dovolj ogljikovih hidratov, ki telesu dajejo energijo za opravljanje aktivnosti. Za dobro delovanje telesa mora telo dobiti kakovostne maščobe in v omejenih količinah. Najboljše maščobe so nenasičene maščobe, ki so rastlinskega izvora. Maščobe so pomembne, saj v telesu vzdržujejo imunski sistem ter pravo hormonsko ravnovesje. Poleg tega so tudi dober vir energije. Beljakovine v telesu so prav tako zelo pomembne, saj pomagajo graditi, rasti in obnavljati celice in tkiva. Nepogrešljivi za telo pa so seveda tudi vitamini in minerali.

Živila pri Hipolipemični dieti

Kaj lahko jem?

Jeste lahko krompir, kuskus, proseno kašo, polnozrnate testenine, nepoliran riž, ajdov in črni kruh, konjsko meso, piščančje meso, puranovo meso, ribe, škampe, zajčje meso, mleko, olivno olje, sončnično olje, koruzno olje, blitvo, cvetačo, brokoli, grah, radič, zelje, por, redečo peso, špinačo, korenje, papriko, gobe, paradižnik, fižol, solato, šparglje, buče, špinačo kumare, regrat, repo, slive, češnje, grenivke, pomaranče, borovnice, maline, banane, dinje, lubenico, jabolka.

Čemu naj se čim bolj izogibam?

Izogibajte se jogurtu, kislemu mleku, jajcem, šunki, margarini, belemu kruhu, koruznemu kruhu, lanenemu kruhu.

Čemu naj se sploh izogibam?

Izogibajte se jetrnim namazom, paštetam, hrenovkam, klobasam, skuti, salami, majonezi, siru, ocvirkom, zaseki, kisli smetani, sladki smetani, maslu, ananasu, rozinam, figam, grozdju, kokosu, marmeladi, polnomastnemu mleku.