Domov Diete 5 najbolj učinkovitih diet

5 najbolj učinkovitih diet

ucinkovitih diet

Vsakdo izmed nas je verjetno že kdaj v svojem življenju poskusil katero izmed mnogih diet, ki jih lahko najdemo na spletu, v revijah, itd. Žal so le redke izmed njih zares učinkovite in je z njimi zares moč doseči to, kar obljubljajo. V nadaljevanju vam zato predstavljamo 5 najbolj učinkovitih diet, s katerimi izguba kilogramov ne bo več misija nemogoče.

1. Montignacova dieta

Dieto bi najlažje povzeli v načelu: »Jejte, da boste shujšali!« Montignacova dieta se v tem bistveno razlikuje od vseh diet, ki temeljijo na omejevanju vnosa hrane v telo, kar lahko hitro vodi v začaran krog in neuspeh. Prav tako se ta dieta postavlja po robu vsem »čudežnim« dietam, ki obljubljajo hitro izgubo odvečnih kilogramov. Montignacova metoda zato namesto omejevanja raje stavi na pravilno kombinacijo in izbiro živil. Tako je na primer pri tej dieti ključno, da ne mešate beljakovin in ogljikovih hidratov. Prav tako je pri tej dieti v ospredju tradicionalna priprava hrane in uživanje več obrokov dnevno (vsaj 3). Dieta zahteva upoštevanje pravil glikemičnega indeksa in prepoveduje vsa živila, polna maščob in sladkorjev.

2. Atkinsonova dieta

To je idealna dieta za ljubitelje mesa. V sklopu te diete je moč po mili volji uživati meso in maščobe. Načelo, na katerem temelji ta dieta, je uživanje velikih količin beljakovin ter neznatne količine ogljikovih hidratov. Po mnenju avtorja te diete debelost večinoma ni povezana s prenajedanjem, temveč z motnjo presnove ogljikovih hidratov. Zagovorniki diete so običajno navdušeni mesojedci, nasprotniki diete pa menijo, da na ta način telo prikrajšamo za pomembne hranilne snovi.

3. Sonoma dieta

Ta dieta temelji na preprostem načelu: »Uživajte v hrani!« Prav tako naj bi bil obrok hrane količinsko omejen z velikostjo krožnika, ki ga izberete za določen obrok. Hrano naj bi na tak način najbolje porazdelili in se količinsko omejili. Dieta je tri-stopenjska – na prvi stopnji uživanje hrane malo omejimo, na drugi izbor hrane razširimo, na zadnji pa gre za t.i. območje idealne teže, katero nato zgolj vzdržujemo.

4. Mediteranska dieta

Mediteranska dieta temelji na zdravi, naravni hrani, redni telesni vadbi in aktivnemu življenjskemu slogu. To pomeni, da se na vašem jedilniku ne sme pojavljati »umetna« hrana, polna konzervansov, barvil, itd. Dieta predvideva, da se občasno prekršite s kakšno sladico ali drugo poslastico. Dnevno naj bi zaužili dva glavna obroka in še dva manjša obroka. Mediteranska dieta temelji tudi na rednem gibanju. Na jedilniku te diete naj bi prevladovalo sadje, zelenjava, ribe, olivno olje in ogljikovi hidrati.

5. Scarsdale dieta

Dieta temelji na izogibanju ogljikovim hidratom, na nizkemu vnosu kalorij in na pitju velikih količin navadne vode. Voda telesu pomaga izločati strupene in odpadne snovi, s tem pa pripomore k hitrejši izgubi odvečnih maščob in kilogramov. Na jedilniku naj bi prevladovala zelenjava in sadje. Vsakemu obroku naj bi dodali tudi živila, ki so bogata s proteini. Ogljikove hidrate naj bi uživali le v malih količinah, povsem pa naj bi iz našega jedilnika črtali banane, riž, bel kruh itd. Te diete naj ne bi izvajali dalj kot 14 dni.